Hlavní obsah

Zámek v Bučovicích vystaví renesanční skvost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurátoři obnovují vzácnou olejomalbu Francesca Primaticcia, dvorního malíře čtyř francouzských panovníků a jednoho z nejdůležitějších představitelů manýrismu. Obraz na dřevěné desce pochází z 16. století a v příští sezóně ozdobí některý ze sálů zámku v Bučovicích na Vyškovsku.

Foto: Profimedia.cz

Interiéry renesančního zámku Bučovice jsou rozlehlé

Článek

Primaticciův obraz patří k nejcennějším kouskům ze sbírky umění bučovického zámku. Zachycuje Marta s Venuší. Dílo bylo ve velmi špatném stavu. „Vystavovali jsme jej jen při mimořádných událostech, přičemž zájem o jeho prohlídky měla zejména zahraniční odborná veřejnost,“ uvedla kastelánka bučovického zámku Jana Burianková.

Dílo mělo být nedávno zapůjčeno do Francie. Jeho přeprava ale kvůli špatnému stavu nebyla možná. Obnova obrazu přijde na 90 tisíc korun. Je nutné zacelit praskliny v malbě, vyčistit ji a opravit poškozený rám. Památkáři doufají, že vystavením tohoto díla přilákají do zámku v Bučovicích více turistů. Objekt sice patří podle odborníků k renesančním skvostům, jeho návštěvnost je ale nízká. Pohybuje se kolem 10 tisíc turistů ročně.

Zámek Bučovice lze v červnu navštívit denně kromě pondělka od 10:00 do 16:00, během prázdnin až do 16:30. Je potřeba počítat s polední pauzou mezi 12:00 a 12:50. Samotná prohlídka zámku pak trvá zhruba 40 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám