Hlavní obsah

Výlet na zámek Holešov za obrazy moravských krajinářů i malebnou zahradou

Novinky, ČTK, Klára Fischleinová

Výstava nazvaná Moravští krajináři - žáci Julia Mařáka představuje od čtvrtka uvnitř zámku Holešov výtvory několika talentovaných umělců tvořících na přelomu 19. a 20. století. Jsou jimi Roman Havelka, Alois Kalvoda, Stanislav Lolek a zmíněný Julius Mařák. Zájemci budou moci výstavu navštívit až do konce září.

Foto: Profimedia.cz

Barokní zámek Holešov je chloubou Zlínského kraje.

Článek

České i moravské státní galerie a majitelé soukromých sbírek zapůjčili zámku Holešov přes 80 děl čtyř moravských krajinářů – učitele a jeho tří žáků. V rámci této výtvarné expozice zhlédnou návštěvníci zámku například obraz Vrba od Julia Mařáka, obraz Nad Berounkou z dílny Aloise Kalvody či impresionismem inspirovaná díla Stanislava Lolka. Dalším vystavovaným malířem je Roman Havelka.

Všechny tři výtvarníky – Kalvodu, Havelku a Lolka – spojuje kromě učitele Mařáka, jehož krajinářskou školou prošli, i moravské rodiště a inspirace moravskou krajinou.

Foto: Archiv zámku Holešov

V Holešově se lze podívat mimo jiné i do zámecké kaple.

„Kalvoda miloval krajinu kolem Radějova a Strážnice, kam jezdil se svou soukromou krajinářskou školou. Lolek, když objevil Slovácko, se sám vyjádřil, že tady slunce svítí daleko více než kde jinde, a byla to velká inspirace. Havelka si oblíbil už od mládí Podyjí,“ řekl kurátor výstavy Jaroslav Pelikán.

Holešovský zámek, který prochází postupnou obnovou, se znovu snaží přilákat návštěvníky na známá jména. Loni tu vystavoval například fotograf Jan Saudek, k vidění byly i práce Josefa Lady. Budova barokního zámku Holešov je ovšem skvostem sama o sobě, ať už je její interiér plný uměleckých děl či nikoliv.

Foto: Profimedia.cz

Zámecká zahrada není hustě porostlá, díky čemuž působí vzdušně a je ideálním místem k příjemné procházce nebo posezení.

Turisté na holešovském zámku mohou obdivovat obdélníkové nádvoří, vodní příkop se dvěma mosty nebo zámecké věžičky. Prohlídky se konají od začátku května do konce září denně kromě pondělka, vždy v 10, 13 a 15 hod. Romantickou procházkou je také prohlídka zámecké zahrady s okrasnými keři a kašnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám