Hlavní obsah

Na Sychrově otevírají výstavu Pohádkové srdce Evropy

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste byli někdy v pohádce? Nemusíte se bát, není to tak daleko. Dokonce do pohádkové říše Vítězslavy Klimtové existuje hned několik vchodů. Ten poslední se otevřel v podzemí na zámku Sychrov.

Foto: Archiv výstavy

Pramínková víla a stařenka

Článek

Nová výstava Pohádkové srdce Evropy v zámeckém sklepení otevírá malým i velkým návštěvníkům dveře do tajemné říše víl, skřítků, elfů, draků a dalších roztodivných postaviček. Navíc tu můžete potkat i historické postavy spjaté s českými dějinami, jako je sv. Václav a jeho babička Ludmila nebo kněžna Libuše.

Foto: Archiv výstavy

Jahodníček tichý

Foto: Archiv výstavy

Dědeček semínkář

Autorkou výstavy Pohádkové srdce Evropy je spisovatelka, grafička a ilustrátorka Vítězslava Klimtová. Výstava je přístupná každý den a shoduje se s provozem zámku. V říjnu od 9 do 15:30 hodin, v listopadu - březnu od 10 do 14 hodin, v dubnu a září od 9 do 15:30 hodin. Dospělí zaplatí 60 Kč a děti 40 Kč.

Klimtová vytvořila Pohádkový svět, do kterého můžete vstoupit několika vchody. Zatím jich bylo šest - v Pičíně u Příbrami, v Dukovanech v areálu zámku, v Arboretu Šmelcovna - severně od Boskovic, v Klášterci nad Ohří v areálu zámku, na dendrologické stezce lesního závodu Nižbor nedaleko obce Svatý Jan pod Skalou - stezka je součástí skanzenu Solvayovy lomy, a také v Plzni.

Pomyslným sedmým vchodem do Pohádkového světa paní Klimtové se stal státní zámek Sychrov.

Foto: Archiv výstavy

Lesní skřítci

"V minulosti byla v zámeckém sklepení umístěna akvária se sladkovodními rybami, ale po letech bylo třeba koncepci změnit – opět se zaměřit na dětské návštěvníky, jako alternativa pro rodiče při návštěvě Sychrova, ale nyní v jiném pojetí. Vzhledem k tomu, že se na Sychrově natáčely známé pohádky, Nejkrásnější hádanka, Nesmrtelná teta, Zlatovláska, byla vybrána výstava pohádková, kterou vytvořila paní Vítězslava Klimtová," řekla Novinkám Lucie Spálenská z Národního památkového ústavu v Liberci.

Výstava potrvá na Sychrově do 31. 12. 2013.

Foto: Archiv výstavy

V. Klimtová a dr. Kadlec, kastelán zámku Sychrov

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám