Hlavní obsah

Kočárky, autíčka a barbie vystavují na Chvalském zámku v Praze

Novinky, Miroslav Sova

Chvalský zámek v pražských Horních Počernicích se stal po dobu prázdnin hostitelem tří výstav, které potěší nejen děti, ale doslova celou rodinu.

Foto: Miroslav Sova

Policejní auto od Matchbox

Článek

V zámeckých sklepeních najde návštěvník expozici historických kočárků ze sbírky Věry Čížkové, která sem zapůjčila 35 exponátů, mapujících vývoj od osmdesátých let 19. století až po poloviny století 20. Rodiče a prarodiče tady mohou tak najít i typ, ve kterém se ještě sami ve svém dětství vozili. Výstava kočárků je na zámku nejen o prázdninách, ale i celé září.

Foto: Miroslav Sova

Kočárek z 30. let minulého století obklopují dobové fotografie.

Druhá expozice, „angličáků“ Matchbox, je v prvním patře zámku. Sběratel Petr Novotný jich má doma má přes osm tisíc a do vitrín Chvalského zámku zapůjčil asi dva tisíce kusů. Jsou tematicky rozděleny a určitě nad nimi zaplesá srdce každého malého i dospělého kluka.

Hned ve vedlejších místnostech patra je třetí expozice, tentokrát mířící spíše na dívčí srdce. Paní Květuše Adámková nevystavuje klasické panenky Barbie, jak by se mohlo z názvu výstavy zdát. Používá tyhle nejznámější panenky jen jako modelky pro své vlastní kreace.

Foto: Miroslav Sova

Barbie se změnila na Evitu.

Jejím koníčkem je totiž vytváření kostýmů historických nebo na nějaké téma. A tak na výstavě najdete třeba Kleopatru, Audrey Hepburnovou nebo císařovnu Sissi, všechny v kostýmech, které jsou pro ně typické. Šaty jsou skutečně precizně vytvořenými unikáty.

„Výstavy jsme volili jako možnost pobavit celou rodinu,“ říká ředitelka zámku Alexandra Kohoutová, „za jedno vstupné šedesát korun pro dospělé a čtyřicet pro děti mohou návštěvníci vidět všechny výstavy a prohlédnout si celý zámek.“

Chvalský zámek je snadno dostupný autobusem od stanice metra B Černý Most a nabízí i pěkné okolí a samozřejmě možnost občerstvení v místní restauraci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám