Hlavní obsah

Tipy na víkend: Napoleonské dny, Chodské slavnosti, Posvícení v Troji

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend slibuje veselé slavnosti. Na Napoleonské dny se můžete vydat do Slavkova u Brna, ochutnávat chodské koláče a zazpívat si můžete v Domažlicích na Chodských slavnostech. V pražské Troji se koná v neděli Posvícení. Hraniční slavnosti pak můžete navštívit ve městě Luby.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Napoleonské dny připravují tradičně i ukázky manévrů. Foto z předchozího ročníku.

Článek
Praha

Pražské metro bude slavit, vyjede historická souprava

Pražské metro bude o víkendu slavit 34. výročí zahájení provozu na lince A. Cestující bude při této příležitosti v neděli vozit původní sovětská souprava 81-71, která v pražském metru jezdila do roku 2005.

První jízda je naplánována na 11:45 ze stanice Dejvická (původně Leninova) do stanice Náměstí Míru a zpět. Právě v tomto úseku byl podle dopravního podniku zahájen v roce 1978 provoz linky A. Vlak bude řízen strojvedoucími v dobových uniformách a vybaven autentickými tabulemi. Pro cestu tímto metrem mohou lidé použít klasické jízdenky či časové kupóny. Během dne bude vypraveno osm jízd, poslední z Dejvické vyjede v 17:32. Jezdit budou postupně i do dalších stanic tak, jak se metro A v minulosti rozšiřovalo.

Posvícení v botanické zahradě

V Ornamentální zahradě v Troji se v neděli koná Posvícení. V botanické zahradě se návštěvníci ponoří do posvícenského veselí, při kterém bude k poslechu i k tanci hrát jazz skupina Palm Jam a Rošáda se širokým repertoárem od 60. let po současnost. Program potrvá od 13 do 19 hodin. Nebude chybět občerstvení z Čajovny U cesty, víno z vinice Svaté Kláry či med z Veletova. Malé návštěvníky potěší malé dílničky. Více najdete zde.

Středočeský kraj

František Ferdinand d´Este zve na Konopišti na ovocné knedlíky

Rodina Františka Ferdinanda d´Este navštíví zámek Konopiště. Stane se tak ve dnech 5. až 12. srpna. Po jejich stopách půjdou i návštěvníci zámku v sobotu 11. srpna - jako bonus v 10.30 hodin dostanou zdarma oblíbené jídlo Františka Ferdinanda d´Este (celý článek).

Řezbářské sympózium v Přílepech letos na téma pivo, chmel a slad

Pivo, chmel, slad - to mám rád bude letošním tématem 8. Řezbářského sympózia v Přílepech u Rakovníka. V neděli 12. srpna v 17.00 hodin bude slavnostně odhalena Mobilní naučná stezka - 10 pivních zastavení autorů J. Duchka a L. Daenemarka. Ta seznámí malé i velké s historií vaření piva a pěstování chmele (celý článek).

Objevte tajemství tří zámeckých věží s klíčnicí na zámku v Mníšku

Objevte tři tajemné předměty ve třech zámeckých věžích. Prohlídky s klíčnicí návštěvníky provedou komnatami prvního prohlídkového okruhu na zámku v Mníšku pod Brdy. První předmět najdeme v Kapli sv. Serváce, druhý v Hodinové věži a třetí v Loveckém salonku. Prohlídky se konají od úterý do pátku vždy od 13.30 do 15.30 hodin (celý článek).

Jihočeský kraj

Železní sportovci na Lipně

Sportovci s tvrdou vůlí si dají dostaveníčko v sobotu 11. srpna v Lipně nad Vltavou. Nečeká je však žádná relaxace u největší české přehrady, ale tvrdá dřina, pot a píle. Uskuteční se tu již 6. ročník mezinárodního závodu v dlouhém triatlonu Železňák 2012. Na závodníky čeká 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů cyklistiky a 42,2 kilometru běhu. Startuje se v 7 hodin ráno z prostoru lipenské Maríny. Sportovci nejprve absolvují tři okruhy v lipenské nádrži. Letos je mimořádně čistá voda, která má příjemných 20 stupňů.

Následovat budou tři cyklistické okruhy z Lipna nad Vltavou do Frymburku, pak na Světlík, Zátoň, Větrnou a z Vyššího Brodu se dostanou opět na Lipno. Dojezd je plánován kolem 13. hodiny. Poslední disciplínou je běh po cyklostezce z Lipna do Frymburku a zpět. Muži by měli doběhnout kolem 16. hodiny.

Případní diváci si mohou dobu čekání na sportovce krátit buď koupáním v lipenské přehradě, nebo využít některou z aktivit zdejšího Active parku Lipno, případně navštívit stezku korunami stromů, která se nachází na vrcholu Kramolína.

Plzeňský kraj

Klášter Plasy odkrývá návštěvníkům svou technickou dokonalost

„Bez vody se tato stavba zřítí.“ I tento nápis na jednom ze základových kamenů spatří návštěvníci plaského kláštera během speciálních prohlídek věnovaných vodnímu a vzdušnému systému barokní budovy konventu kláštera Plasy. Zmíněné prohlídky jsou na programu v sobotu a neděli 11. a 12. srpna (celý článek).

Chodské slavnosti

O víkendu se v Domažlicích konají Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť a bez tradičních velkých zdobených koláčů se na Chodsku neobejde žádná slavnost. Z obchodů tak teď ve velkém mizí tvaroh, mák, povidla i mouka. Na sobotu i neděli je připraven pestrý program, který návštěvníky provede po domažlickém folklóru. Podrobný program najdete zde.

Evropský pohár ve sjezdu iXS

O víkendu se pojede desátý ročník Evropského poháru ve sjezdu iXS European Downhill Cup na šumavském Špičáku. Program začíná už v pátek odpoledními tréninky, nedělní finálové jízdy startují od 12.30 hodin (nejlepší závodníci podle časů z rozřazovacího kola startují jako poslední).

Závod se pojede na trati Struggle dlouhé 1750 metrů. Od vrcholu Špičáku, kde je start, překonají jezdci cestou do cíle celkem 320 výškových metrů. Celý víkend budou v provozu pro veřejnost ostatní tratě bikeparku. Diváci i nezávodící bikeři mohou využít bez omezení lanovku na vrchol.

Karlovarský kraj

V Lubech na Chebsku chystají již 18. ročník hraničních slavností

V prostorách česko-německého hraničního přechodu Luby-Wernitzgrün se v sobotu 11. srpna od 14 do 22 hodin uskuteční již 18. Hraniční slavnosti města Luby a německého Erlbachu. Následující den od 9.30 do 16 hodin budou slavnosti pokračovat na náměstí před lubskou radnicí (celý článek).

Ústecký kraj

Open Air v Panenském Týnci hostí Gorilazz a Fatboye Slima

Již ve čtvrtek 9. srpna začne 3. ročník hudebního festivalu Open Air v Panenském Týnci. Těšit se můžete nejen na kvalitní hudební vystoupení v podání písničkáře Tomáše Kluse, Xindla X či populárních Nightwork, ale také na hvězdné zahraniční obsazení: Amy MacDonaldová či Fatboy Slim (celý článek).

Liberecký kraj

Keltská noc

Hudební festival Keltská noc začíná v Harrachově ve čtvrtek Večírkem pro nedočkavé. Hlavní program proběhne v sobotu a neděli. Návštěvníci se budou moci zaposlouchat do písniček Jiřího Schmitzera, skupiny Horkýže Slíže, Wohnout a dalších. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Výstup na Sněžku po málo známé, ale náročnější Stezce česko-polského přátelství

Můžete se vyhnout davům, které o víkendu míří na Sněžku, a vydat se po méně známé stezce od Horní Malé Úpy. Místy sice asi budete úpět, ale výhledy a krásná příroda bez lidí za tu námahu určitě stojí (celý článek).

Kuks a Ratibořice nabídnou večerní prohlídky expozic

Barokní hospital v Kuksu na Trutnovsku a zámek v Ratibořicích na Náchodsku nabídnou během nadcházejícího víkendu večerní prohlídky svých expozic. Akce nazvaná Ze zámeckých kuchyní, sklepů a spižíren v Ratibořicích se uskuteční 10. a 11. srpna, večerní prohlídky budou možné od 18:00 do 22:00. Správce zámku upozorňuje na to, že vstupenky je nutné rezervovat předem. Více informací je možné najít zde.

Průvodci v historických kostýmech budou hospitalem na Kuksu provázet od 10. do 12. srpna, noční prohlídky jsou připraveny na páteční a sobotní večer od 20:30. Na večerní putování po zámku je nutná rezervace, maximální počet návštěvníků je omezen na 25 na jednu prohlídku. Více informací najdou zájemci zde.

Luční bouda na hřebenech Krkonoš nabídne vlastní pivo

Turisté, kteří v pátek vystoupají na Luční boudu na hřebenech Krkonoš, budou moci jako první okusit pivo vyrobené v tamním minipivovaru. Součástí slavnostního otevření budou v pátek a o víkendu prohlídky prostor pivovaru s výkladem sládka. Prohlídky pivovaru si budou mít možnost lidé objednat i později. Na Luční boudě by od října 2012 měly být také v provozu pivní lázně.

Pivovar na boudě, která leží ve výšce 1410 metrů nad mořem, bude nejvýše položeným zařízením na výrobu piva ve střední Evropě. Minipivovar bude produkovat několik druhů piva s názvem Paroháč, turisté si budou mít možnost vybrat mezi světlým, polotmavým či tmavým pivem, na čepu bude i pivo zázvorové. Pivo bude nefiltrované a nepasterizované. Název piva je vybraný podle stáda zhruba 150 kusů jelení zvěře, která je na loukách v okolí boudy často k vidění. Více informací zde.

Pardubický kraj

Do botanického ráje vede žlutě značená turistická stezka z Ústí nad Orlicí

Okolí Ústí nad Orlicí je protkáno množstvím turistických tras ať lemujících povodí Tiché Orlice, tak procházejících předhůřím Orlických hor či vedoucích k památným místům a bývalým hradům. Jedna však doplňuje výčet o nezastupitelné poznání přírody (celý článek).

Vysočina

Jihlavská zoo oslaví 55. narozeniny křtem mláďat irbisů a hrami

Jihlavská zoologická zahrada chystá na konec týdne oslavy 55 let své existence. Program začne v pátek a vyvrcholí v sobotu, kdy se návštěvníci mohou zúčastnit i křtin letošních mláďat - trojčat irbisů neboli levhartů sněžných a dvou mladých pony shetlandských. Kromě koncertů a her chystá zoo i komentované krmení zvířat a noční prohlídku expozic. Zváni jsou návštěvníci v dobových kostýmech z 50. a 60. let minulého století.

V pátek i v sobotu mohou lidé přinést do zoo i narozeninový dárek, který bude věnován školákům v Africe. Za "pětku", tedy deset korun, si lidé budou moci koupit suvenýr i pivo. V pátečním programu oslav je mimo jiné komentované krmení surikat, lam, medvědů, tuleňů, babirus, nosálů a lemurů, ukázky výcviku dravých ptáků a večerní prohlídka zoo.

Trojčata levhartů sněžných, irbisů, pokřtí v sobotu v 11:00 moderátor Ray Koranteng. Křtu poníků se ujme zpěvačka Naďa Urbánková hodinu po poledni. Sobotní návštěvníky čeká také představení historických vozidel Veterán klubu Úsobí, slámování a drátkování v africké vesnici či malování na obličej.

Jihomoravský kraj

V Mikulově zavřou vinice tradičním zvykem Zarážení hory

Folklórní slavnosti Zarážení hory, někde také Zarážání hory, se konají každý rok na jižní Moravě koncem srpna a počátkem září. Středověká tradice má modlitbou k patronům vinice ochránit zrající hrozny ve vinici až do vinobraní. Na Zarážení hory se můžete vypravit do Bořetic, Velkých Bílovic a Mikulova, kde se koná tento víkend (celý článek).

Slavnosti vína v Dolních Dunajovicích

V sobotu vyroste na náměstí v Dolních Dunajovicích taneční parket v rámci Slavností vína. Na programu budou vystoupení dětského folklórního kroužku Dunájek, zpěvy sborů, ale i poslech dechové hudby.

Mezinárodní výstava vín a Napoleonské dny

Slavkov u Brna ožije tradičními Napoleonskými dny. Návštěvnici si prohlédnou vojenské ležení, ukázky manévrů, ale i cvičení napoleonských vojsk. Nebude chybět ani řemeslný jarmark a mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz s 300 různými vzorky vín. Degustační akce trvá v sobotu od 12 do 19 hod.

Vstupné v hodnotě 300 Kč zahrnuje katalog, skleničku a 25 žetonů na degustační vzorky vína. Stavění vojenského ležení začne už v pátek, ukázky bitev se konají v sobotu i neděli. Podrobnější program najdete zde.

Olomoucký kraj

Přerovské Svatovavřinecké hody

Přerov v pátek rozveselí Svatovavřinecké hody. Akce potrvá až do neděle a nabídne koncerty, výstavy fotografií, ukázky orientálního tance, folklórní vystoupení a mnoho dalšího. Návštěvníci se mohou těšit na koncert Jiřího Macháčka a Mig 21, středověké hry, řemeslný jarmark a mnoho dalšího. Vstup je zdarma. Podrobný rozpis akce najdete zde.

Zlínský kraj

Vsetín je místo zaslíbené cykloturistice, nabízí stovky kilometrů značených okruhů

Vsetín, město v srdci Valašska, může být právem považován za místo zaslíbené cykloturistice. Stovky kilometrů značených okruhů, krásné hřebenové trasy i nenáročná cyklostezka Bečva, to je stručná charakteristika možností, které čekají na návštěvníky (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Ve Skalici budou soutěžit hasiči

Na hřišti ve Skalici u Frýdku-Místku se v sobotu 11. srpna uskuteční 5. ročník soutěže v požárním útoku Skalický kopec. O putovní pohár bude od 14 hodin soutěžit přes 30 družstev dobrovolných hasičů z celého Moravskoslezského kraje (celý článek).

Hrad Sovinec ožije o víkendu gotikou

Už podesáté se o víkendu 11. a 12. srpna hrad Sovinec otevře historické akci nazvané Na příkaz císaře. Vypovídá o době, kdy císař Jan Lucemburský rozhodl o nezaložení vinic na Sovinci. Součástí gotické akce s ukázkami života a etikety na středověkých hradech bude mimo jiné i rytířský turnaj v seku mečem (celý článek).

Reklama

Výběr článků

Načítám