Hlavní obsah

V zahradě Pražského hradu se budou jíst brouci

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moučný červ v těstíčku, žabí stehýnka, lanýže, olivy, ale i biopotraviny nebo jídlo z lokálních surovin. To vše bude k ochutnání od pátku 25. do neděle 27. května na šestém ročníku Prague Food Festivalu (PFF) na Pražském hradě.

Foto: Profimedia.cz

Pražský hrad

Článek

Na akci se představí na padesát gastronomických stánků, hosté si budou moct udělat pohodlí ve třech degustačních stanech. „Poučili jsme se z minulého roku, kdy si nebylo kam v hradních zahradách sednout, a tentokrát jsme pro pohodlí lidí a lepší prožitek při degustacích pořídili na pět set míst,“ říká Pavel Maurer, organizátor festivalu, který každý rok přiláká tisíce strávníků.

Pochutnat si mohou na jídlech, jež pro ně připravily naše nejlepší restaurace, v Královské zahradě nebude chybět ani poslední absolutní vítěz Maurerova výběru Grand Restaurant Terasa U Zlaté studně.

Podávat se bude tříchodové menu, kde kromě kozího sýra s marinovaným zeleným chřestem je i vepřová panenka připravovaná ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni a domácí švestkový koláč. Vše se dá pořídit za deset grandů (zvláštní platidlo festivalu), kde jeden grand má hodnotu 25 korun.

Foto: Jana Hanušková , Právo

Tak připravuje předkrm vítěz Maurerova Grand Restaurantu šéfkuchař Pavel Sapík z Terasy U Zlaté studně.

Zájemci tak zkusí za přijatelnou cenu umění šéfkuchaře Pavla Sapíka, jenž klasickou svíčkovou na Terase prodává za 720 korun. „Vaříme z nejlepších surovin, svíčkovou děláme z hovězího z plemene Angus. To je samo o sobě drahé. Najdete u nás ale i sezónní polévky, teď chřestovou,“ říká Sapík s tím, že třeba právě svíčková jde u nich dobře na odbyt.

Velkým lákadlem má být podle organizátorů i představení restaurace Noodles z hotelu Yasmin, kde si její šéfkuchař Tomáš Kalina pozval brněnského specialistu na hmyz Petra Ocknechta.

„Připravovat budeme sarančata, cvrčky, moučné červy nejrůznějších velikostí. Vše nám dodá moravská farma. Brouky a hmyz musíte dělat ještě živé, aby si uchovali ten správný říz,“ říká Tomáš Kalina s tím, že se nezájmu lidí nebojí.

„Určitě se najdou hosté, kteří by něco takového nikdy nevzali do úst, ale většina je zvědavá. Když máme u nás v hotelu akce s nejrůznějšími stánky, je vždycky největší fronta právě před hmyzem.“

Pro nás exotické menu se podává až v neděli, na lístku je třeba cvrček na másle, červí wok s nudlemi, saranče na nudlovém salátku nebo borůvkový tvaroh s karamelizovaným hmyzem.

Lidé se vstupenkou z předprodeje s předností

Svou účast na PFF potvrdil i Zdeněk Pohlreich, držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus z Alcronu nebo velký propagátor české kuchyně Jaroslav Sapík.

„Šestý ročník festivalu, který se tentokrát koná pod heslem Mysli globálně, papej lokálně, nabídne nejbohatší program ve své historii. Mnoho restaurací také bude vařit ze surovin od svých farmářů, poprvé budeme některé tyto lahůdky přímo prodávat, každou hodinu budou probíhat workshopy, ochutnávky zdarma i soutěže. Nezapomněli jsme ani na děti, které si na Hradě zkusí samy něco uvařit,“ upozorňuje Maurer.

Zvýhodněné vstupenky se prodávají až do čtvrtka v síti Ticketpro (150 Kč vstup + 250 Kč balíček deseti grandů), kdo si je pořídí až před Hradem, zaplatí o 50 korun víc.

„Letos jsme dokonce určili, v kolik hodin a kudy mají lidé přicházet. V sobotu i v neděli máme v předprodeji už lístky jen od 18 hodin výš. Nikoho ale nevyhodíme, pokud dorazí bez předem zakoupené vstupenky, jen asi bude muset čekat, až obsloužíme klienty z předprodeje,“ vzkazuje producentka festivalu Monika Mauerová. Informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám