Hlavní obsah

Ivančice na víkend obrostly chřestem

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivančice na Brněnsku, město Vladimíra Menšíka a Alfonsy Muchy, se od pátku proměnily v království chřestu. Chřestové polévky, zákusky, chřest na divoko, chřest vařený i pečený, chřestové omáčky, prostě chřest na sto způsobů a každý jiný. To všechno čeká na návštěvníky, kteří se vypraví už na 18. ročník Slavností chřestu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Při slavnostech se každoročně spotřebuje několik tun chřestu.

Článek

"Cílem je lidem přiblížit tuto netradiční potravinu, která k naší kuchyni patří jako chléb, svatební koláčky nebo zabíjačka. Za minulého režimu byla ale označena za buržoazní, a tak jsme na ni skoro zapomněli. Pořád ji ale na zahrádkách v Čechách a na Moravě můžeme vidět. Někteří jen možná nevědí, co s ní pak v kuchyni. Od toho jsou Slavnosti chřestu," řekl o akci jeden z organizátorů Michal Burian.

Už v pátek, kdy se slavnosti teprve pomalu rozjížděly, se na náměstí v Ivančicích sešly stovky lidí. Ten hlavní útok na gurmánské zážitky se ale odehraje v sobotu a v neděli.

Pořadatelé slibují delikatesy

"Máme se na co těšit, restaurace nahlásily takové pokrmy jako chřestová polévka, pečená vepřová líčka přelitá omáčkou demi glace s vařeným chřestem nebo třeba chřestový salát s vlašskými ořechy a medovou zálivkou zdobený jahodovo – smetanovou pěnou," láká na slavnosti jejich ředitel Aleš Tureček.

Pokud by vám snad cesta do Ivančic o víkendu nevyšla a přesto jste si chtěli vyzkoušet některou z chřestových pochoutek doma, je důležité vždy chřest před vařením oloupat, případně odříznout zdřevnatělé konce.

Recept na klasický chřest pro dvě osoby je pak následující: kilo chřestu oloupeme a povaříme 12 minut v osolené a oslazené vodě. K němu uvaříme nové brambory a podáváme s 50 gramy vařené šunky. Zvlášť pak přidáme i rozpuštěné máslo. Chřest jde ale využít i pro přípravu polévek, omáček či slaných i sladkých zákusků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám