Hlavní obsah

Krkonošská lyžařská sezóna odstartovala

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sobotou odstartovala ve Špindlerově Mlýně, letos premiérově o týden trumfnutým Jeseníky, krkonošská lyžařská sezóna. Dolní zhruba půlkilometrový úsek Černé sjezdovky ve špindlerovském Svatém Petru zaplnilo během dne při teplotě minus jeden stupeň a zamračené obloze okolo tří set nedočkavých lyžařů.

Začátek lyžařské sezóny v KrkonošíchVideo: Vladislav Prouza , Právo

 
Článek

„Mohu říci, že dvousedačkovou lanovku nad připravenou sjezdovkou spustíme o víkendu za 300 korun za celodenní skipas pro dospělou osobu. Prodávat se budou i časové jízdenky,“ upřesnil ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

Trať se čtyřiceti centimetry technického sněhu ostře kontrastovala s okolní holou strání. „Musím říci, že na tu sněhovou bídu kolem, je to na sjezdovce naprosto perfektní. Skoro jako na ledovci. A hlavně, nemusí se čekat u lanovky, všechno jaksepatří odsejpá,“ pochvaloval si muž ve středních letech.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zhruba 300 nedočkavců se v sobotu 26. listopadu dostavilo na zahájení letošní lyžařské sezóny v Krkonoších.

Víkendovou lyžařskou premiérou lyžovaní v nejvyšších českých horách nekončí. Areál ve Špindlerově Mlýně pojede nepřetržitě, pokud to povětrnostní podmínky jenom trochu dovolí, do konce letošní zimní sezóny. „Postupně plánujeme otevírat ostatní částí areálu,“ přiblížil ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

Technický sníh už se vyrábí 14 dní

Výroba technického sněhu začala v obou skiareálech díky mrazivým nocím před čtrnácti dny. Špindlu se podařilo kompletně zasněžit dolní část svatopeterské Černé sjezdovky. Vlekaři z Janských Lázní museli kvůli inverzi vyhánějící teploty v horních partiích Černé hory k teplotám nedovolujícím provoz sněžných děl tentokrát začít odspoda. Vleky se tradičně v Janských Lázních prvně rozjížděly ve vrcholovém úbočí Černé hory na sjezdovce Anděl. Záměr janskolázeňských vlekařů však doposud nedovilo uskutečnit počasí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Loňský start lyžařské sezóny na Horních Mísečkách, kde kromě technického napadl i přírodní sníh.

"Inverzní počasí nás trápí. Zahájení provozu alespoň v některé části areálu je o tomto víkendu naprosto nereálné," konstatoval ředitel společnosti Mega Plus Janské Lázně  Petr Hynek. Zbytek krkonošských skiareálů, kde na rozdíl od Špindlerova Mlýna a Janských Lázní lyžařská sezóna většinou začíná začátkem prosince, nejpozději krátce před Vánoci, s výrobou technického sněhu doposud nezačal.

Lyžovat se loni v Krkonoších začalo v sobotu 26. listopadu souběžně na Horních Mísečkách a Černé hoře. Předloni mohli janskolázeňští vlekaři spustit první vlek 23. listopadu a roku 2009 dokonce o dvanáct dnů dříve. Vleky v Orlických horách se loni rozjely první prosincový víkend v Deštném. Ceny skipasů vesměs ve všech krkonošských a orlickohorských střediscích zamrzly na loňské úrovni.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Loňský start lyžařské sezóny na Horních Mísečkách, kde kromě technického napadl i přírodní sníh.

Reklama

Související témata:

Související články

Do rakouského Stubai vyjeďte nejen na lyže

Dokonale upravené sjezdovky, volné svahy s měkkým, hlubokým prašanem, skvělé sněhové parky – to jsou přednosti největší rakouské lyžařské ledovcové oblasti,...

Výběr článků

Načítám