Hlavní obsah

V Národním muzeu je k vidění sto dětských obrázků

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humanitární organizace Adra už pošesté vyhlásila soutěž o nejkrásnější obrázek pro děti prvních stupňů základních škol. Letos na téma hry a hračky. Soutěžící si mohli vybrat, zda namalují svůj svět hraček, anebo představu, jak a s čím si hrají dětí v nejchudších zemích.

Foto: Stáňa Seďová , Právo

Tři nejkrásnější obrázky nakreslily tyto slečny.

Článek

„Když jsem stejné zadání dal dětem v Bangladéši a v Keni, vůbec nevěděly, co mají malovat. Většinou žádné hračky nemají. Chtěli jsme našim dětem vysvětlit, že život, který žijeme, není samozřejmostí pro jejich vrstevníky v chudších koutech světa,“ řekl při otevření vernisáže ředitel Adry Jan Bárta.

Národní muzeum pro výstavu stovky nejkrásnějších obrázků, které vybrala porota z celkem 7022 kreseb zaslaných 470 školami z celé republiky, uvolnilo přízemní prostory nové budovy a přidalo k nim i výstavu historických hraček.

Obrázky poputují na Prahu 4

Až do 10. června si budou moci návštěvníci v rámci běžného vstupného do muzea vernisáž i výstavu hraček prohlédnout. Poté obrázky poputují na jeden den do kulturního centra Zahrada v Praze 4.

Autory letošních vítězných obrázků jsou tři malé dámy. Nejkrásnější obrázek podle poroty nakreslila Martina Pešťáková ze 4. třídy z Plzně, která ztvárnila, jak hraje na klavír a má kolem sebe své rodiče, bratry a babičku. Druhá skončila Marie Němcová z Brna, která nakreslila kočičku, se kterou si nejraději hraje. Diplom za třetí místo dostala Natálie Galasová z Prakšice. Ta nakreslila zebru, své nejoblíbenější zvířátko, podle kterého jí maminka ušila hračku, se kterou Natálka každý večer usíná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám