Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pohádkové léto, pekařská sobota i rockové festivaly

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli v Česku stále panují vedra a volné prázdninové dny lákají k návštěvě plovárny či sjíždění řeky, správci památek a kulturních center zvou na speciální akce. Choltický zámek plánuje návštěvu vodníka, na hradě Bouzov se ukáže princezna Šahrazád, stále promítají letní kina a v Rožnově pod Radhoštěm se koná Pekařská sobota.

Foto: archiv, Novinky

Ve Všemině se hrají míčové hry i promítá v letním kině.

Článek

Až do konce prázdnin budou na návštěvníky zámku v Cholticích čekat pohádková loutková představení. Provozovatelé pro ně připravili v rámci cyklu Choltické divadelní léto černodivadelní Pohádky choltického vodníka. 25minutová představení se budou hrát každé pondělí a sobotu třikrát denně, vystoupí v nich divadelní soubor Ahoj Chrudim.

Orient na hradě Bouzov

Do vzdáleného Orientu se o víkendu budou moci přesunout návštěvníci hradu Bouzov, na němž se pořádá Víkend s princeznou Šahrazád. Kromě vystoupení orientálních tanečnic na ně čeká i perský trh či šermířská vystoupení. Děti budou moci například stavět minaret z kostek.

V sobotu budou příchozí moci nakupovat u perských trhovců například koření či turecký med, zhlédnout vystoupení tanečnic nebo divadlo Rytíři trnové koruny. Hrad bude otevřen i pro večerní prohlídky a ve večerních hodinách se odehraje ohňová show.

Víkend ve znamení Orientu podle Šulcové nabídne zábavu především rodinám s dětmi. Chybět nebude kouzelná velbloudice, hry a soutěže pro děti. Ženy se mohou kochat květinovou výzdobou a muže třeba zaujmou průvodkyně v pestrobarevném orientálním oděvu.

Theaterfotoatelier le petit cheval v Telči

Na zámku v Telči v sobotu končí Divadelní fotoateliér Malý kůň (Theaterfotoatelier le petit cheval), který vedou herci Vanda Hybnerová a Saša Rašilov v oranžerii zámeckého parku.

Návštěvníci mají tedy poslední možnost nechat se vyfotit v dobových kostýmech či se přenést v čase.

Souboj titánů ve Všemině

Milovníci filmu mohou o prázdninách přispět ve Všemině na Zlínsku návštěvou letního kina na dobrou věc. Ve čtvrtek 15. července ve 21.30 hodin tam bude projekcí filmu Souboj titánů zahájen provoz Letního kina Maringotka u Parkhotelu Všemina. Vstupné dobrovolné, výtěžek obdrží Dětský domov a Základní škola ve Vizovicích. Promítat se bude po celé prázdniny vždy ve čtvrtek, pátek a sobotu.

Po úvodním Souboji titánů diváci uvidí do konce července například Sex ve městě, Avatar, muzikál Mamma Mia, Robina Hooda či komedii Jak vycvičit draka, v srpnu mj. Alenku v říši divů, film Alvin a Chipmunkové 2, Vlkodlak či české komedie Líbáš jako bůh a Doktor od Jezera Hrochů.

Vedle letního kina láká rekreační areál ve Všemině na přírodní koupání – zdejší přírodní nádrž patří mezi ty s tradičně nejčistší vodou v kraji. Vedle relaxace u vody nabízí středisko i adrenalinové zážitky v podobě možnosti zařádit si na čtyřkolce, zahrát si paintball, vyzkoušet svou zdatnost v lanovém centru anebo nově se svézt přes jezero lanovou dráhou o délce 180 metrů.

Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zaplní v sobotu 17. července pekaři. Uskuteční se tu 17. ročník pořadu s názvem Pekařská sobota. Dřevěné městečko přivítá pekařské firmy, které představí svůj sortiment – nabídnou nejen „běžné“ pečivo, tedy chléb a rohlíky, ale také sladké pečivo, koláče a cukroví.

Foto: archiv, Novinky

Pekařská sobota v Rožnově pod Radhoštěm

Pekaři se také zapojí do tradičních soutěží o nejlepší chleba a nejlepší rohlík. Zpestřením budou netradiční pekařské discipliny, takzvaný pekařský trojboj. Návštěvníci Pekařské soboty se mohou do soutěží zapojit prostřednictvím hlasovacích kuponů, kterými vyberou nejlepší pekařský stánek Valašského království. Nově proběhne i soutěž o nejlepšího jedlíka Valašského království.

O kulturní náplň programu, pořádaného v rámci 85. výročí založení muzea, se postará Mužský a ženský pěvecký sbor z Dolních Dunajovic, dechová hudba Malá Bečvanka z Dolní Bečvy a Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna.

Masters of Rock, Obscene Extreme, Mighty Sounds i Strážnice

Ve čtvrtek začíná ve Vizovicích festival Masters of Rock, kde se objeví Accept, Manowar, Tarja se Zlínskou filharmonií nebo Mike Terrana.

Hlavní hvězdou letošního ročníku festivalu extrémních podob metalu Obscene Extreme, který začíná ve čtvrtek, budou američtí D.R.I. Spoluzakladatelé crossoveru, kteří punk na počátku osmdesátých let zrychlili do speedcoru a spojili s metalem, zahrají v Trutnově na Bojišti v sobotu.

Foto: archiv, Novinky

Publikum na loňském ročníku festivali Mighty Sounds

Skapunkový festival Mighty Sounds začíná v pátek a potrvá celý víkend. Koná se na letišti Čápův Dvůr v Táboře, mezi stovkou účinkujících jsou například Ska P, Polemic a další drum´n´bassové či reggae kapely.

Ve čtvrtek začíná 11. ročník Černohorského festivalu Slunce Strážnice. Na centrálním náměstí Svobody vystoupí česko-slovenské bluesové duo Beňa & Ptazsek, písničkář Pavel Helan a Kapela, skupiny WB Band a Luboš Javůrek Band. Celý víkend se ponese ve folkrockovém duchu s ethno přesahem.

Šachový festival v Pardubicích

Od 15. července po další dva týdny se Pardubice stanou mezinárodním městem. Během festivalu šachu a her Czech Open přijíždějí do krajského města tisíce lidí z celého světa. Letos přijede asi 6000 hráčů, mimo jiné z Indie, Kataru, Jihoafrické republiky, Singapuru, Koreje nebo Izraele.

Foto: ČTK

Hosté využívají luxusnější bydlení, penziony i ubytovny. Po letech, kdy Pardubice neoplývaly množstvím ubytovacích kapacit, se situace podle ředitele festivalu Jana Mazucha zlepšila. "Ubyli také zahraniční dělníci, takže letos nepociťuji takové tlaky a s ubytováním našich hráčů nemáme problémy," řekl Mazuch.

Festival letos očekává řadu špičkových hráčů. Mezi známé hosty a hráče pardubického turnaje patří také náš nejlepší český hrát David Navara. Další špičkou je slovenský hráč Sergej Movsesian, nebo Sofie Polgárová. Turnaj samozřejmě nebude jen o hraní šachu. Hosté budou mít organizaci volného času, kdy navštíví koupaliště, nebo pardubické hrady a zámky.

Folková růže představí Plíhala i Lopeze

17. ročník festivalu Folková růže začal 15. července v Jindřichově Hradci a potrvá tři dny. Jedním z vystoupení bude koncert známého českého písničkáře - Karla Plíhala. Jedním z pořadatelských slibů bude také takzvaný Nohavica ze Střední Ameriky - Fernando Lopez.

Festival chce dát prostor také méně známým interpretům. Vystupovat nebudou jen písničkáři, ale i jiné žánry blízké folku. Původně měla být tato akce pouze regionální, později se však rozrostla o diváky a interprety nejen z jižních Čech.

Pořadatelé připravili pro návštěvníky ubytování ve stanovém městečku u řeky Nežárky. Třídenní permanentka na Folkovou růži stojí 450 korun, jednodenní vstup je 200 korun.

Přečtěte si také: Turecko je pro Čechy prázdninovým hitem
Za sluncem a teplým mořem tam jezdí celá Evropa. Po několika letech se pro nás Turecko znovu stalo prázdninovým hitem. Proč?Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Kvalita vody

Plzeňský kraj

I přes velká vedra má stále většina přírodních koupališť v Plzeňském kraji kvalitní vodu ke koupání. Tisíce rekreantů si mohou užívat například velmi dobré podmínky u hráze největší vodní přehrady kraje Hracholusky i kvalitní vodu plzeňské rybniční soustavy. Naopak ke koupání nelze doporučit vodní nádrž České údolí u Plzně. Podle zatím posledních dostupných měření hygieniků má zhoršenou kvalitu vody také rybník Hnačov na Klatovsku.

Vysočina

Na Vysočině vydají hygienici zákaz koupání v polenském přírodním koupališti Peklo. Voda s vysokým obsahem sinic může lidem způsobit alergické reakce a vyrážky. Nevhodné ke koupání jsou také rybníky Pávovský a Okrouhlík na Jihlavsku. Zhoršenou kvalitu vody mají rybníky Kachlička a Řeka na Havlíčkobrodsku a přehrada Sedlice na Pelhřimovsku.

Mezi přírodními koupališti, která si udržela dobrou kvalitu vody, patří například koupaliště Kožlí na Havlíčkobrodsku a Černý, Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku. Na Pelhřimovsku mohou lidé bez obav zamířit k nádrži Trnávka, v níž je dokonce voda průhledná na tři metry. Mezi rybníky vhodnými k rekreaci na Žďársku jsou Domanínský, Sykovec a Velké Dářko.

Ústecký kraj

Jediným místem, kde se mohou v Ústeckém kraji při koupání objevit zdravotní problémy, je nádrž Varvažov na Ústecku. Poslední provedené kontroly v nádrži prokázaly výskyt sinic, není ale ještě příliš nebezpečný. Podle hygieniků je tam pouze mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů a u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže. V místě se navíc nelze osprchovat čistou vodou. Ostatní sledované nádrže jsou v pořádku.

Olomoucký kraj

Vysoké teploty ani nápor rekreantů nesnížily kvalitu vody v přírodních jezerech Poděbrady u Olomouce. Voda je tam stále vysoké jakosti a lidem by po koupání neměly hrozit zdravotní potíže. Závažné problémy dosud hygienici neodhalili ani v obecních či městských koupalištích v Olomouckém kraji. Vodní nádrž v Plumlově na Prostějovsku, která dělala hygienikům i rekreantům starosti v minulých letech, je letos vypuštěná a lidé se tam koupat nemohou. 

Moravskoslezský kraj

V Žermanické přehradě na Frýdecko-Místecku stále zůstává kvůli sinicím zhoršená kvalita vody. Přestože množství sinic oproti minulému týdnu kleslo, hygienici stále doporučují omezit pobyt ve vodě. Množství sinic se snížilo na všech třech koupacích místech nádrže. Pokud se ale lidé v nádrži koupou, měli by se posléze osprchovat nejlépe v pitné vodě.

Jihomoravský kraj

Úroveň koupání v přírodním koupacím biotopu v Kovalovicích u Brna se díky současným vedrům poprvé zhoršila. Horké počasí zhoršilo kvalitu vody i na dalších místech v kraji včetně Brněnské přehrady. Jen málo chybí, aby byla voda ke koupání zcela nevhodná. Nečistoty se podle posledního měření hygieniků objevily také na přehradě v Letovicích na Blanensku, na koupališti v Oleksovicích na Znojemsku i Brněnské přehradě.

Nejvyšší kvalitu si zachovaly Palava, Olšovec i Suchý na Blanensku, Nové Mlýny na Břeclavsku, Lučina na Hodonínsku i koupací biotop v Bohuslavicích u Kyjova, zatopený lom v Lulči na Vyškovsku i nádrže a koupaliště na Znojemsku.

Liberecký kraj

Koupaliště a vodní plochy v Libereckém kraji nabízejí i v tropických vedrech kvalitní koupání. Alergici, děti a těhotné ženy by se ale měli raději vyhnout přírodním nádržím v Dubici na Českolipsku a Hamru na Jezeře, kde se objevily sinice. Lidé by se tam měli po koupání osprchovat čistou vodu. Nečekaně se naopak zlepšila kvalita vody v Máchově jezeře.

Jen mírně zhoršená je stále voda také v Zákupech a Heřmanicích u Jablonného v Podještědí a nově se zhoršila voda také v Nedamově na Českolipsku. Ostatní vodní plochy jsou zatím v pořádku, bez problémů je třeba liberecká přehrada Harcov nebo Kristýna v Hrádku nad Nisou, čistá je voda také na jablonecké přehradě Mšeno.

Zlínský kraj

Ve vodní nádrži Bystřička na Vsetínsku se objevilo velké množství sinic. Hygienici ji zařadili do předposlední kategorie, tedy jako nevhodnou ke koupání. Oproti minulým šetřením se naopak zlepšila situace na přehradě v Luhačovicích. Sinic je tam méně, odborníci tak nádrž přeřadili do kategorie voda vhodná ke koupání.

V retenční nádrži Všemina, štěrkovišti v Novém Hrozenkově a přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi je voda vhodná ke koupání. Vodní nádrž v Horní Bečvě zařadili stejně jako přehradu v Luhačovicích do kategorie dvě.

Pardubický kraj

Čistota vody v přehradě Seč na Chrudimsku se postupně zhoršuje, stále je však vhodná ke koupání. Omýt se po koupeli čistou vodou by měli jen lidé trpící alergiemi nebo malé děti.

Bez obav mohou rekreanti zamířit k písníkům u Mělic nebo Březhradu na Pardubicku. Bez sinic, řas nebo jiných organismů je i voda v přírodních koupalištích na Konopáči a v Horním Bradle na Chrudimsku a v přehradě Pastviny na Orlickoústecku. Zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody hygienici poprvé zaznamenali v rybníku Dlouhý u Lanškrouna.

Mírný stupeň znečištění byl zaznamenán pouze u rybníků Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku, uvádí hygienici. U těchto dvou míst však jde o obvyklý jev.

Jihočeský kraj

Ideální ke koupání v přírodě jsou na jihu Čech rybník Hejtman a Staňkovský a také lipenské pláže v Černé v Pošumaví a v Horní Plané. Pokud se někdo rozhodne koupat v Orlické přehradě, anebo v Lipně nad Vltavou, měl by se poté řádně osprchovat. Nikde nebyl vyhlášen zákaz koupání.

Královéhradecký kraj

Hygienici v Královéhradeckém kraji zakázali kvůli vysokému výskytu vodního květu koupání u autokempingu na vodní nádrži Rozkoš na Náchodsku. Zhoršenou kvality vody prokázaly rozbory hygieniků také na dalších vodních plochách v kraji.

Například v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku zjistili hygienici překročení limitů bakteriálního znečištění a sníženou průhlednost. Zvýšený výskyt sinic je také na koupališti Dachova u Hořic, snížená průhlednost vody je také na Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Na koupališti ve středisku Sklář v Ostružně na Jičínsku zaznamenali viditelné plovoucí znečištění. Na ostatních vodních nádržích v kraji je voda pro koupání vyhovující.

Reklama

Související články

Co nabízí v létě Lipno

Bobovou dráhu, novou inline stezku, která vede z Lipna až k Frymburku, bazén v Aquaparku, bikepark přímo na kopci Kramolín nebo i řadu volnočasových programů...

Výběr článků

Načítám