Hlavní obsah

Seychely: Pohádková dovolená v srdci Indického oceánu

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří

Východně od afrických břehů leží ostrovy, které mnoho z nás navštívilo alespoň při cestě prstem po mapě. Seychely se bez pochyby řadí mezi nejromantičtější místa naší planety a často se objevují na seznamu přání, kde strávit snovou dovolenou. A jak si ji bez problémů užít?

Foto: Shutterstock

Pláž Anse Source d´Argent, ostrov La Digue

Článek

115 ostrůvků Seychelské republiky se rozkládá severovýchodně od Madagaskaru v oblasti Indického oceánu. Ostrovy jsou dvojího druhu – téměř neobydlené korálové atoly (tzv. vnější) a ostrovy tvořené žulovými skalisky (vnitřní), kam je směřován cestovní ruch a které jsou díky zdrojům pitné vody obydlené. V tomto tropickém ráji si užijete tyrkysově modré moře, romantická zákoutí opuštěných pláží a rozmanité přírodní bohatství.

Foto: Shutterstock

Ostrov Praslin, Přírodní rezervace Vallee de Mai

Největším ostrovem Seychel je Mahé, kde se nachází i mezinárodní letiště Mahé Island. Z Prahy se na ostrovy dostanete nejlépe přes Dubaj nebo přes Paříž. Celková doba letu je přibližně 13 hodin. Před dovolenou nemusíte zařizovat žádné vízum, postačí pouze pas s platností ještě tři měsíce po ukončení pobytu. Po příletu po vás celníci mohou požadovat ke kontrole zpáteční letenky a potvrzení o ubytování.

Nezapomeňte si přivézt adaptér na elektrické spotřebiče, místní zásuvky jsou tříkolíkové. Povinné očkování na Seychely není třeba, jen v případě, pokud cestujete ze zemí s výskytem žluté zimnice, můžete být vyzváni k předložení mezinárodního očkovacího průkazu. Na Seychelách je v létě o dvě hodiny a v zimě o tři hodiny více než u nás.

Foto: Shutterstock

Ostrov Coco

Křížem krážem po ostrovech

Mezi jednotlivými ostrovy se lze přepravit loděmi, rychločluny, katamarány či škunery. Je možné využít pravidelných linek nebo si pronajmout vlastní plavidlo. Druhý největší ostrov Praslin má i své malé letiště, kde místní aerolinka provozuje nízkonákladové lety na ostrov Mahé.

Na větších ostrovech Praslin a Mahé fungují autopůjčovny, takže můžete poznávat krásy ostrova i zapůjčeným vozidlem. Denní pronájem vás vyjde přibližně na 1 300 korun. Nezapomeňte však na to, že se jezdí vlevo. Ostrov je hornatý a silnice bývají úzké a klikaté, dbejte při řízení zvýšené opatrnosti. Taxi na ostrovech je ve srovnání s Evropou o mnoho dražší. Vzhledem k tomu, že je počet automobilů na ostrově přísně limitován, místní se dopravují převážně na kolech. Vyzkoušet lze i místní autobusovou síť, nespoléhejte se ale na časy odjezdů a příjezdů.

Foto: Shutterstock

Tropická pláž na ostrově Praslin

Na Seychelách se domluvíte anglicky, francouzsky a kreolsky, z nichž všechny jsou úředními jazyky. Oficiální měnou je seychelská rupie, bez problému můžete platit eurem či americkým dolarem, na větších ostrovech dokonce i kartou.

Díky poloze jižně od rovníku jsou Seychely ideální destinací, kde se dá trávit dovolená po celý rok. Teploty se celý rok pohybují okolo 25 až 32 stupňů a panuje zde velmi slunečné počasí s drobnými přeháňkami, jak bývá v tropech zvykem. Nejvíce srážek je v jarním období, nejméně pak v letních měsících. Průměrná teplota moře neklesne pod příjemných 27 stupňů. Nezapomeňte, že na Seychelách je přísně zakázán nudismus a opalování se bez horního dílu plavek.

A co vás na jakém ostrově čeká?

Mahé je největším ostrovem seychelského souostroví. Hlavní město Victoria patří mezi nejmenší hlavní města světa. Naleznete zde trhy, botanické zahrady s všemožnými tropickými rostlinami i zmenšeninu anglického Big Benu. Na ostrově si můžete užít dovolenou na opuštěných plážích, která může být doprovázena treky do vnitrozemí do zalesněných hor a národních parků.

Foto: Shutterstock

Jezero v džungli, ostrov la Digue

Praslin je od Mahé vzdálen přibližně 15 minut lodí a díky korálovým útesům nabízí nesčetné možnosti pro milovníky potápění. Je synonymem odpočinkové dovolené, nenajdete zde příliš rušná centra, ale spíše klidnější osady. Uprostřed zeleného pralesa objevíte luxusní 18jamkové hřiště Lemuria Championship Course.

Praslin je proslaven výskytem ojedinělého druhu palmy Coco del Mar, jejíž kokosové plody připomínají ženské pozadí. Naleznete je v osadě Vallée de Mai a řadí se mezi přírodní památky UNESCO. Pokud si budete chtít tento kokosový ořech přivézt domů jako suvenýr, musí být vždy opatřen speciální cedulkou pro vývoz.

La Digue je považován za nejfotogeničtější ostrov Seychel. A právem. I během trasnferu z Mahé na Praslin s vámi udělají zastávku na tomto ostrůvku, abyste se pokochali místní fascinující přírodou tvořenou rozlámanými žulovými skalisky. Anse Source d´Argent se řadí mezi nejkrásnější pláže světa. Odpočinek na plážích s kulisami palmových hájů je opravdu zaručen.

Foto: Shutterstock

Pláž Anse Source d´Argent, ostrov La DigueII

Dovolenou můžete strávit na menších ostrůvcích s nedotčenou přírodou. Hotely, některé i ekologické, naleznete na nejsevernějším Bird Island, kde, jak už název odpovídá, žijí ptačí kolonie a želvy obrovské. Toužíte-li po luxusních resortech, vybírejte z hotelů pro náročné na ostrově St. Anne, který je v soukromém vlastnictví.

Mezi důležité telefonní číslo patří linka 999, která je určena pro nouzová volání (policie, ambulance, hasiči).

Reklama

Výběr článků

Načítám