Hlavní obsah

Objevte Honšú, největší japonský ostrov

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Když se řekne Japonsko, vybaví se snad každému suši, rozkvetlé sakury, rychlovlaky šinkanzen, olympijské hry v Naganu, ale i historie spojená s Hirošimou. Někomu z nás se pak vybaví hodiny zeměpisu, kdy nás vyučující opakovaně zkoušel z názvů alespoň těch největších ostrovů, na kterých tento ostrovní stát leží. Největším japonským ostrovem je ostrov Honšú, nelze však opominout ani ostrovy Kjúšú, Šikoku a Hokkaidó.

Foto: Denis Birjukov

Lampióny u svatyně Kasuga

Článek

Ačkoli je japonských ostrovů na několik tisíc, jen malá část z nich je obydlená a většina obyvatelstva je soustředěna právě na čtyřech největších ostrovech. Ostrov Honšú je co do rozlohy největší a představuje častý cíl turistů. Právě na tomto ostrově najdeme známá města, jako jsou Tokio, Jokohama, Ósaka, Hirošima, Nagano, ale i mnoho dalších zajímavostí.

Foto: Denis Birjukov

Opice u Nagana

Nejrychlejší cesta do Japonska vede leteckou dopravou. Samotné cestování po Japonsku je bezpochyby zážitkem, a to zvláště při využití vlakových spojů a rychlovlaků šinkanzen.

I místní velmi často využívají hromadnou dopravu při svých cestách do práce. V ulicích měst často potkáte i nejrůznější automaty na nápoje a potraviny, ale i zmrzliny. Nakoupit můžete i v těch na alkohol či cigarety, vyžadují však prokázání např. řidičským průkazem.

Foto: Denis Birjukov, CK China Tours

Posvátná sopka Fudži

Ruch velkoměsta

Mezi nejlidnatější a největší města na světě patří i Tokio, hlavní město Japonska. V prefektuře Tokio žije na 14 miliónů lidí. V oblasti tzv. Greater Tokyo Area, území zahrnujícím nejen Tokio, ale také části přilehlých prefektur, žije až 38 miliónů obyvatel.

Do roku 1868 neslo město název Edo, posléze bylo přejmenováno na Tokio, jehož název v překladu znamená „východní hlavní město“. Hlavní město v sobě ukrývá nejen japonskou kulturu, ale i znaky západního stylu života.

Nalezneme zde nejen chrámy, moderní architekturu plnou výškových budov, ale také parky, oázy klidu jinak rušného velkoměsta. Za návštěvu stojí například věž Tokyo Tower, symbol města, která dosahuje úctyhodných 333 metrů a byla postavena v roce 1958.

Dříve sloužila i jako televizní věž, ale postupně ji nahradila vyšší budova, a to Tokyo Sky Tree s neuvěřitelnými 634 metry. Vy si z ní můžete užít výhled z nižších pater. Za dobrého počasí dohlédnete až na posvátnou horu Fudži.

Foto: pixabay.com

Tokio

Směrem na sever od hlavního města leží malebné horské město Nikkó. Nachází se zde šintoistická svatyně Tóšógú, svatyně Futarasan, pocházející z 8. století, či buddhistický chrám Rinnódži se zahradou Šójó-en. Oblast národního parku Nikkó v sobě ukrývá nádherné vodopády a mnoho značených turistických tras.

Mezi největší japonská města patří i Ósaka. Již od historie patřilo toto město k důležitým obchodním centrům a toto postavení si uchovává doposud. Zajímavostí je Ósacký hrad, tedy již jen jeho železobetonová replika dostavená v roce 1931. Ten původní ze 16. století byl vlivem katastrof a bojů zničen.

Foto: pixabay.com

Ósaka

Právě zemětřesení a vliv náboženství mají v Japonsku za důsledek zničení, případně znovupostavení velké části architektonických památek. Pokud máte rádi atrakce, zajděte se pobavit do zábavního parku Universal Studios Japan. Doporučujeme zvážit i zakoupení vstupenky s přednostním právem vstupu, abyste se vyhnuli dlouhým frontám.

Ve městě můžeme navštívit i velkolepou budovu akvária Kaijúkan, kde v několika patrech najdeme několik vodních nádrží, v nichž mj. žijí i žralok velrybí, rejnoci a tuňáci. Některá zvířata v určitých dnech a časech můžete i nakrmit.

Zajímavou zastávkou je i město Nara, kdysi hlavní město z dob Japonského císařství, známé jako Heidžó-kjó. Doposud jsou zde k vidění pozůstatky císařského paláce Heidžó. Ve městě je plno památek UNESCO.

V Naře jsou doposud velmi zachovalé dřevěné chrámy. Jeden z hlavních chrámů Tódaidži v sobě ukrývá několikametrovou sochu Buddhy. Na seznamu UNESCO je také zapsána svatyně Kasuga, jejíž všechny přístupové cesty obklopují bronzové a kamenné lucerny.

Foto: Denis Birjukov

Buddha Kamakura

Téměř v centru města se nachází oáza klidu, park Nara. V parku žijí stovky malých jelenů, ti jsou na lidi zvyklí a často od nich vyžadují pamlsek. Krmit je můžete speciální rýžovou pochoutkou, kterou zde zakoupíte.

Cílem turistů je také město Hirošima, místo dějin. Při návštěvě města nelze vynechat park Míru, ve kterém se nachází mnoho památníků, soch a muzeí, a Atomový dóm.

V parku doposud Mírová hodinová věž každý den připomíná čas výbuchu, kdy odbijí v 8 hod a 15 minut. Zajímavostí je, že Atomový dóm, dříve budovu průmyslového paláce, navrhl český rodák architekt Jan Letzel.

Foto: pixabay.com

Hirošima

Za vulkány

Jeden ze symbolů Japonska je i doposud aktivní, avšak nyní spící vulkanická posvátná sopka Fudži s výškou 3776 metrů. Jedná se o současně nejvyšší horu Japonska.

Zajímavostí je, že až do 19. století byl na ni odepřen přístup ženám. Dnes ji ale mohou obdivovat všichni turisté a oblíbeným cílem je zejména v letních měsících, kdy se lze cestou občerstvit. Její vrcholek je ale celoročně pokryt sněhem.

Další turisty vyhledávaná doposud aktivní sopka je Kusacu-Širane. Jen neopomeňte použít celý název, jelikož nedaleko ní se nachází sopka Nikkó-Širane s nadmořskou výškou přesahující 2000 metrů.

Místní gastronomie

Japonsko nelze navštívit bez ochutnání místní kuchyně. Vyzkoušejte suši či miso, polévku z fermentované sójové pasty. Oblíbené jsou i fritované kousky kuřete, krevet či zeleniny, tzv. tempura.

K místní gastronomii patří i nejrůznější nudlové pokrmy. Japonská kuchyně je velice pestrá a za den vámi vybraná jídla obsahují i několik desítek surovin. Ačkoli se vám dle vzhledu budou zdát sladkosti na první pohled přeslazené, kdo je ochutná, zjistí opak.

Foto: Denis Birjukov

večeře

K oblíbeným nápojům patří čaj, zvláště zelený čaj senča. Můžete ochutnat i u nás oblíbený čaj matcha, který byl dříve podáván i samurajům. Vychutnejte si tak chvilku i s čajovým obřadem.

Důležitá telefonní čísla:

Důležitá telefonní čísla: • policie – tel.: 110

Důležitá telefonní čísla: • policie – tel.: 110 • hasiči/ambulance/záchranná služba – tel.: 119

• pobřežní hlídka – tel.: 118

Reklama

Výběr článků

Načítám