Hlavní obsah

Myanmar: Exotický skvost plný chrámů

Novinky, Veronika Hájková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Myanmar či Barma zatím patří k málo objeveným pokladům jihovýchodní Asie. Turisty nepříliš navštěvovaná země toho má mnoho co nabídnout.

Foto: Vojtěch Švec

Exotický Myanmar

Článek

Dostat se tam můžete jak letecky, tak po zemi, ale pozor na období záplav v období kolem května, cesta po zemi by mohla být o dost komplikovanější. A co vás tady například čeká?

Rangún

Ačkoliv oficiálním hlavním městem je Neipyjito, politicky i kulturně nejvýznamnějším městem je Rangún. Zde také sídlila vláda a většina zákonodárných činitelů až do roku 2006.

Město je velmi rozlehlé a jednoznačně mu dominuje Šweitigoumská pagoda. Tento skvost je vysoký asi 105 metrů a je pokryt pláty pravého zlata, vrcholek pagody je ozdoben více než 4500 diamanty (někde se uvádí až 6000). Komplex tvoří na 64 menších pagod a u brány stojí majestátní sochy lvů.

Do areálu můžete vstoupit v sarongu, ale pouze naboso, takže se občas setkáváte s poskakujícími turisty, kteří se snaží přejít rozpálenou dlažbu kolem pagod bez toho, aby utrpěli nějaké popáleniny na chodidlech, a přitom si udělali hezkou fotku.

Na ulicích je velice živo, místní nabízejí spoustu zboží od elektronických součástek přes šváby, betelové listy až po oblečení či štíry. Prodají vám takřka všechno.

Architektura ve městě je velice zajímavá - představuje směsici stúp, koloniálních budov a typických jihovýchodních asijských domků, u kterých si nejste úplně jisti, zda ještě vydrží.

Další zajímavostí je obelisk zvaný Maha Bandula, který má připomínat barmskou nezávislost na britském impériu. Stojí před radnicí na Zeleném náměstí, odkud vidíme další krásnou pagodu Sule.

Foto: Vojtěch Švec

Jezero Inle

Jedním z největších turistických lákadel je jezero Inle, na němž se můžete svézt na loďce, kterou kormidluje místní rybář vestoje. Jezdí s veslem provlečeným mezi podkolením a nártem, aby měl obě ruce volné. Takto můžete navštívit plovoucí trhy, kde vám prodají místní speciality a ryby.

Foto: Veronika Hájková, CK Go2

Koloniální Pyin Oo Lwin

Kromě několika královských měst jako Mandalay se tu nacházejí i úžasná malá města - např. Pyin Oo Lwin neboli Maymyo, o kterém psal i Rudyard Kipling. Zde se také nechal inspirovat pro svou Knihu džunglí.

Pyin Oo Lwin je krásné zelené město, což je příjemná změna proti hlučnému a zaprášenému Rangoonu. Prolíná se zde klasická barmská architektura s koloniální a cítíte se jako na anglickém venkově. Ze starých britských sídel jsou nyní malé hotely vybavené původním nábytkem a krbem.

Ve městě najdete trhy s překrásnými květinami, upravené parky s jezírky, arboretum či voliéru, kde vám na rameno může sednout i nádherný barevný tukan.

Cestovat zde můžete několika způsoby, pro ty dobrodružnější povahy se nabízí místní doprava. V otevřených pickupech, v nichž místní přepravují zboží i jídlo, se „pohodlně” usadíte, můžete se kochat místní kopcovitou krajinou a seznamovat se s lidmi, kteří si s vámi nadšeně povídají a děti na vás překvapeně a pobaveně sahají.

Foto: Veronika Hájková, CK Go2

Neskutečný Bagan

Skutečným pokladem je Bagan. Město, které je známé zejména jako město pagod. Na ploše 42 km čtverečních se nachází až neuvěřitelných 2200 budhistických chrámů, původně jich bylo postaveno až 10 000.

Chrámy si můžete projet na elektrickém kole, autobusem, na motorce nebo projít pěšky, ale nachodíte se opravdu hodně. Při procházení jednotlivých pagod však dávejte pozor na schovávající se hady a štíry.

Každá pagoda je trochu jiná, hlavní jsou dva typy - stupňovité nebo se zvoncovitými věžemi.

Nově se zde nachází rozhledna, odkud máte možnost vidět celou planinu. Paradoxně je právě tato rozhledna jedním z důvodů, proč Bagan není zapsán do seznamu UNESCO a je na černé listině kvůli necitlivým zásahům z 90. let. Ale ať je, či není na seznamu UNESCO, rozhodně si pozornost zaslouží.

Nezapomenutelný je ovšem pohled na město z balónu, tento až kyčovitý zážitek vám utkví navždy v paměti. Nabídne vám krásnou zelenou krajinu, ze které vykukují chrámy.

Foto: Vojtěch Švec

Pláže Barmy

O Barmě bohužel není známo, že jsou zde krásné pláže. Na jihozápadním pobřeží máte úžasnou možnost mít několikakilometrovou pláž s bílým pískem jen pro sebe. Známým střediskem je Nagpali, kde fungují hotely a turismus se postupně začíná probouzet k životu.

Relax na zdejší pláži je ideálním zakončením pobytu či putování po Barmě.

Reklama

Výběr článků

Načítám