Hlavní obsah

Kos: Tam, kde voní tymián

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oleandry, kam se podíváte, podmanivá vůně tymiánu a nesmazatelné stopy historie na každém kroku. To je malebný řecký ostrov Kos, který si svou popularitu získal také díky skvělým podmínkám ke koupání, čistým plážím a krásné přírodě. Pohostinní obyvatelé a bohaté menu v typických tavernách je příjemným bonusem navíc. Podívejte se, co vše tento ostrov nabízí a jak si zde užít dovolenou.

Foto: Shutterstock

Západ na Kosu

Článek

Rozloha necelých 300 kilometrů řadí Kos jako třetí největší ostrov do souostroví Dodekanés. Svou strategickou polohou v jihovýchodní části Egejského moře byl od počátku terčem mnoha dobyvatelů. Každý zde zanechal určitý otisk doby, proto je Kos směsicí různých historických a kulturních památek. Ostrov leží nedaleko od tureckého pobřeží, k přístavu Bodrum je to přibližně pět kilometrů. A právě turecký vliv je na některých místech velmi patrný. Až do 70. let 20. století byl totiž ostrov pod jeho nadvládou a na ostrově žilo na tři tisíce Turků.

Foto: Shutterstock

Kos

Díky dobré dostupnosti a krátké vzdálenosti (let trvá jen 2 hodiny a 50 minut) patří Kos k velmi navštěvovaným prázdninovým destinacím. Popularita ostrova je na srovnatelné úrovni s Rhodosem nebo Krétou. Z Prahy jsou zavedeny pravidelné přímé linky. Někteří turisté si cestu na Kos zpestřují plavbou trajektem z Rhodosu. Ta trvá přibližně 5 hodin a jízdenka vyjde na 24,5 eura. Během jízdy se můžete kochat pohledem na stovky malých ostrůvků vystupujících z širého moře. Do Řecka můžete jako do jakékoliv jiné země EU cestovat s platným pasem nebo s průkazem totožnosti. Doporučujeme také s uzavřeným cestovním pojištěním. Během cesty si nezapomeňte posunout hodinky o hodinu napřed. Úředním jazykem je řečtina, ale v turistických oblastech můžete bez problémů komunikovat anglicky, francouzsky a německy, místy i rusky. Jídelní lístky jsou vždy vícejazyčné a informační tabule jsou psány i latinkou.

Foto: Simona Fischerová

Město Kos, Dionýsův chrám

Cestování po ostrově

K prozkoumání ostrova máte několik možností. Můžete využít městskou hromadnou dopravu, ale na jízdní řády nespoléhejte. Jak je známo, Řekové příliš hodinky nenosí. Abyste autobus nezmeškali, místní radí počkat na zastávce 5 minut před a po udaném čase odjezdu. Neměli byste ho minout. Na ostrově dobře fungují půjčovny automobilů, a to jak ty mezinárodní, tak i soukromé. Ceny se pohybují okolo 50 eur za den s plným pojištěním. Dalším velmi využívaným dopravním prostředkem jsou čtyřkolky a kola. Cyklistika je na Kosu díky převážně rovinatému povrchu všeobecně velmi oblíbená.

Foto: Simona Fischerová

Pozůstatky Asklepion

Příjemně po celý rok

Sever ostrova je rovinatý, v jižní části se nachází pohoří Dikeos se stejnojmennou nejvyšší horou (846 metrů). Za zmínku stojí antické ruiny, které se přímo v horách nacházejí. Pobřeží Kosu o délce 112 kilometrů je tvořeno z větší části písčitými plážemi, které se řadí mezi nejhezčí z celého Řecka. Pro svou čistotu již mnohokrát získaly modrou vlajku. Ostrov se vyznačuje středomořským klimatem, a tak zde příjemné počasí panuje celý rok. Pro svou bujnou vegetaci je často přezdíván zahrada Egejského moře. Léto na Kosu je velmi slunečné a horké, teploty šplhají ke 30 stupňům, moře má přibližně 27 stupňů. Zima je mírná a teploty většinou neklesají pod 15 stupňů, sníh obyvatelé Kosu prakticky neznají. Turistická sezóna je na ostrově od poloviny května do poloviny října.

Kolébka moderního lékařství

Kos bychom mohli nazvat učebnicí historie, během staletí se zde vystřídalo mnoho kultur. Snad nejvíce ho ale proslavil místní rodák Hippokrates, který na ostrově založil lékařskou školu. Živoucí památkou na tohoto otce medicíny je platan stojící u přístavu v hlavním městě Kos. Dle pověsti prý Hippokrates sedával ve stínu rozložitého stromu a zasvěcoval žáky do tajů medicíny. Ti pak na počest Asklépia, boha lékařství, založili chrám ve 4. století před naším letopočtem, ve kterém Hippokrates působil. Nemocní prý přicházeli do Asklépionu s vírou, že duch boha Asklépia, který se každou noc zjevoval ve zdejší svatyni, vyléčí dotykem jejich neduhy. Na ostrově v oblasti Mastichari se nachází i Hippokratova zahrada, která přibližuje život Řeků v antickém období. Mnoho turistů každoročně navštěvuje místní očistné lázně Embros na pláži Thermes u mysu Agios Fokas a dopřává si blahodárnou sirnou koupel v termálních pramenech. Do moře zde vyvěrá horký pramen o teplotě 50 stupňů. Má velmi příznivé účinky na kožní, dýchací a cévní onemocnění.

Foto: Simona Fischerová

Kráter Stefanos, Nissyros

Antika na každém kroku

Z antických památek na Kosu je třeba zmínit pozůstatky antické agory, původní hospodářské centrum, které odkrylo v roce 1933 ničivé zemětřesení. Pozoruhodnostmi jsou torzo Dionýsova chrámu nacházející se ve městě v bezprostřední blízkosti obytných domů nebo římské divadlo z 2. století našeho letopočtu, tzv. Odeon. Amfiteátr dodnes slouží jako kulturní centrum a pořádají se zde hudební a divadelní představení. Další významnou památkou je johanitská pevnost z 15. století, která byla vystavěna jako obrana přístavu v hlavním městě. Uvnitř jsou opět k vidění antické artefakty. Stopy johanitů jsou znatelné i ve vesničce Antimachia, kde stojí další pevnost, ta byla postavená původně Benátčany ve 13. století. Sem každým rokem přijíždějí místní obyvatelé na velké slavnosti medu. Kos je totiž vyhlášený výrobou tymiánového medu, který se stal symbolem celého ostrova.

Foto: Shutterstock

Dovolená na Kosu

I přes svou menší rozlohu disponuje Kos mnoha turistickými oblastmi, ve kterých se nacházejí kvalitní hotely nabízející dostatek prázdninového vyžití. Mezi ty nejznámější patří Psalidi u města Kos s přírodní oblázkovou pláží, atraktivní Lambi, klidná vesnička Mastichari na severu ostrova, nebo středisko Marmari, které je díky dlouhé písečné pláži vhodné pro rodinnou dovolenou. Díky velmi dobré poloze ostrova je možné podnikat i různé výlety po okolí či na tureckou pevninu. Nezapomenutelným zážitkem je lodní výlet na vulkanický ostrůvek Nissyros, který architekturou modrobílých domků vystavěných v kopci, s kapličkou na jejím vrcholu, citelně připomíná populární Santorini. Můžete se zde dokonce projít po bublajícím dně stále činného kráteru Stefanos. Zajímavým místem je i západní výběžek ostrova, poloostrov Kefalos, který se pyšní krásnými plážemi. Je domovem již zmíněného tymiánového medu, na jehož počest je zde vybudován i tymiánový klášter. Během návštěvy jistě na přivítanou obdržíte místní alkoholický nápoj rakonu, což je rakije s medem.

Důležitá telefonní čísla:

tísňové volání: 112

tísňové volání: 112 první pomoc: 166

tísňové volání: 112 první pomoc: 166 lékařská pohotovost: 1016

tísňové volání: 112 první pomoc: 166 lékařská pohotovost: 1016 informace o službu konajících nemocnicích a lékárnách: 14944

tísňové volání: 112 první pomoc: 166 lékařská pohotovost: 1016 informace o službu konajících nemocnicích a lékárnách: 14944 policie: 100

tísňové volání: 112 první pomoc: 166 lékařská pohotovost: 1016 informace o službu konajících nemocnicích a lékárnách: 14944 policie: 100 turistická policie: 171

tísňové volání: 112 první pomoc: 166 lékařská pohotovost: 1016 informace o službu konajících nemocnicích a lékárnách: 14944 policie: 100 turistická policie: 171 přístavní policie: 108

hasiči: 199

Reklama

Výběr článků

Načítám