Hlavní obsah

Jak si užít dovolenou v Turecku

Novinky, Ing. Stanislav Zíma, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená v Turecku, to je mezi Čechy už řadu let jeden z nejoblíbenějších cílů leteckých zájezdů k moři. Jak je to s pasem, vízem a s celními předpisy? Kam vyrazit za mořem, za přírodou, jaké památky musíte vidět a co musíte určitě ochutnat?

Foto: Shutterstock

Pláž - Bodrum, Turgutreis

Článek

Pas, vízum, celní předpisy

Turecko není členem EU, takže budete nutně potřebovat cestovní pas. Od 1.1. 2015 bude muset být platný 150 dnů od data vstupu na území Turecké republiky. Během roku 2014 jsou ještě obvykle podmínky pro vstup benevolentnější, ale české ministerstvo zahraničí doporučuje občanům tuto podmínku splňovat raději již nyní. Vstup může být umožněn i člověku s pasem, jehož platnost bude končit krátce po návratu, není však vhodné to riskovat.

Budete-li řídit auto, budete si muset zařídit mezinárodní řidičský průkaz. ISIC a jiné slevové karty v Turecku nevyužijete, málokde na ně berou nějaký ohled. Naopak na většině vstupů se platí jednotná cena. Děti, dospělí, studenti – všichni stejně.

Foto: Shutterstock

Alanya, pohled z hradu

V případě, že se jedná o cestu z Turecka do země EU či ze země EU do Turecka, lze v hotovosti dovézt/vyvézt maximálně 10 000,- EUR, či ekvivalent této částky. Vývoz starožitných předmětů (starších 100 let) je zakázán. Při vývozu nově vyrobeného koberce je nutno předložit doklad o koupi. Obecně osvobození od cla platí pro zboží, jehož celková hodnota nepřekračuje 300 EUR, v případě dětí mladších 15 let je tato částka stanovena na 145 EUR.

Kam jet za mořem

Turecká riviéra je typická svými dlouhými a širokými písčitými a oblázkovými plážemi a mimořádně propracovanou infrastrukturou turistického ruchu. Okouzluje krásou přírody, antickými památkami i luxusními hotelovými resorty se skvělými službami. V létě je tu hodně teplo, ale koupací sezóna je dlouhá od března do listopadu. Nejoblíbenější letoviska jsou bezesporu Alanya, Side, Belek a Antalya. U hotelů najdete aquaparky, tobogány a množství zábavy především pro děti. Na pobřeží jsou i oblíbená delfinária s bohatými programy jako delfíní show, show bílých velryb či lachtanů.

Egejská Riviéra je jiná, je více zelená, najdete tu hodně zálivů, pobřeží není moc otevřené. Nádherné pláže a města, impozantní zříceniny a místa s bohatou kulturou i historií. Velmi se podobá Řecku. Je tu mírně "chladněji", i tak se tu v létě pořádně ohřejete. Teplota moře v červenci dosahuje 26°C. Pláže nejsou jemně písčité, většinou mají písek s malými oblázky. I zda je hodně letovisek, k nejvyhlášenějším patří Kusadasi, Marmaris a Bodrum.

Foto: Shutterstock

Q Premium Resort - Alanya

Správná dávka exotiky

V Turecku uvidíte spousty minaretů, z amplionů mešit se pětkrát denně ozývá hlas muezzina. Krásná jsou zde tržiště, určitě tam zavítejte. V mnoha městech se na ulici setkáte s tradičními řemeslníky, můžete spatřit nožíře, sedláře, měditepce, tkalce i pekaře přímo při práci.

Určitě se seznamte s místní hudbou. Tradiční turecká hudba se opírá jednak o zvláštní harmonie a za druhé o lidové nástroje. A na tradičních nástrojích, pentatonikách, dórských modech a čtvrttónových stupnicích jsou Turci schopni vystavět dokonce i celou hitparádu moderních popových písní.

Něco o kultuře

Turecko je muslimskou zemí a mnoho lidí ctí pravidla islámu. Turci jsou k cizincům tolerantní, ale dodržujte alespoň základní věci. Mimo plážová letoviska se vhodně oblékejte. V této zemi existuje poměrně značná úcta, která je spojována se státními symboly a osobou Mustafy Kemala Atatürka. Tomu se podařilo oddělit náboženství od státní správy, což umožnilo mj. ekonomický boom v posledních letech. A slovo Kurdistán raději před Turky ani nevyslovujte.

Foto: Shutterstock

Halikarnas, Bodrum

V Turecku mohou nemuslimové vstoupit do většiny mešit, a to i do modlitebních místností. Je nutné si zout boty a mít oděv, zahalující nohy a ramena. U hojně navštěvovaných mešit (např. Modrá mešita v Istanbulu) u vchodu potřebné oblečení půjčují.

Turci jsou velmi vstřícní, přátelští a rovněž velmi pohostinní vůči cizincům. Neustále k vám bude někdo chodit, vítat vás v Turecku a zvát alespoň na čaj.

Turci jsou rození obchodníci. V turistických lokalitách budete muset dost smlouvat. Stejně jako jinde platí i zde: obchodníci a naháněči bývají v turisty hojně navštěvovaných oblastech hodně asertivní, mimo turistické lokality se však setkáte spíš s pravým opakem. Pokud se zúčastníte turistické exkurze do tkalcoven koberců, manufaktur apod. se šperky či koženými výrobky spojené s nabídkou koupě, počítejte s tím, že exkurze je seriózní a stojí za to – ale výhodnost nabídky si velmi prověřte; orient je zvyklý na nadsázku.

Foto: Shutterstock

Nemrut

Bohatá historie, exotická kultura a krásná příroda

Turecko je země s bohatou historií a mnoha architektonickými památkami z dob dávno minulých. Nejvýznamnější z nich leží v Istanbulu a antickém Efesu. Navíc spousta tzv. řeckých památek je právě na území dnešního Turecka. Třeba Sparta.

Přírodní krásy objevíte například v Kapadocii, kde se nacházejí nádherné pískovcové skály. Turistickým centrem oblasti je Göreme. Zde si lidé vyhloubili své příbytky do skal.

Foto: Shutterstock

Pamukkale

Další atrakcí je Pamukkale. Místa kde vyvěrá mineralizovaná voda na zemský povrch a vytváří neskutečné přírodní úkazy. V Hierapolis jsou dodnes pozůstatky antických lázní, které tuto vodu využívaly. Nejznámější národní parky jsou Termessos, Koprulu a Olimos.

Co nesmíte vynechat

Určitě si nenechte ujít tureckou lázeň Hammam. Hammam vznikla na základě přísných požadavků islámu na čistotu těla. V samotném Turecku jsou lázně využívány jako místo společenského setkání, k relaxaci a prevenci proti nemocím. V proslulých tureckých lázních Hammam se neumývá pouze tělo. V horku a páře probíhá i duchovní proměna.

Foto: Shutterstock

Hamam

Na čem si pochutnáte

Dalším z příjemných aspektů cestování do Turecka je jeho skvělá kuchyně. Návštěva této země se může lehce změnit v labužnické hody. Nezůstávejte rozhodně ale jen na klasickém kebabu a okuste vše, co vám tato země nabízí.

Najdete zde více typů restaurací. Lokanta většinou nabízí výběr z již hotových jídel, vystavených na ohřívaných podnosech. Restoran je podobný klasické restauraci, v těch lepších bývá k dispozici i první patro, kam bývají usazovány ženy a rodiny s dětmi. Mnoho levnějších podniků nemá jídelní lístek, ale rádi vás nechají nahlédnout přímo do kuchyně a vybrat si. Pouliční stánky s občerstvením se většinou jmenují büfe.

Základem turecké kuchyně je kebab. Kebab je buď kuřecí či skopový. Na vepřové zapomeňte, to se v Turecku jakožto muslimské zemi nejí. Šiškebab jsou válečky z mletého masa na špejli, usmažené nebo opečené na ohni. Pide je turecká pizza.

Foto: Shutterstock

Turecko - jídlo

Z tradičních tureckých jídel byste si neměli nechat ujít „palačinky“ gözleme a sladký dezert chalvu. Národním nápojem je pro Turky čaj, který se pije horký i ve velkém vedru. Je také velmi silný, buď černý, nebo ovocný, někde vám ho přizdobí i mátou. Určitě se také na vašich cestách setkáte s výtečným jablečným čajem. Ujít byste si neměli nechat také výbornou, ale také opravdu velmi silnou tureckou kávu.

S hygienou problém není, v létě si dávejte pozor hlavně na dehydrataci, úžeh nebo úpal.

Proč tedy jet na dovolenou zrovna do Turecka?

  • teplé a nedeštivé počasí, krásné udržované pláže a čisté moře
  • mnoho zajímavostí a památel
  • vysoká úroveň poskytovaných služeb a aktivit
  • je tu bezpečně
  • vysoká úroveň služeb v hotelích
  • výborné jídlo
  • část země leží v Evropě, na pobřežích se bez větší nadsázky se cítíte jako v Evropě
  • nasajete tu správnou dávku exotiky
  • úžasná krajina, moře i horské štíty

Reklama

Výběr článků

Načítám