Hlavní obsah

Jak se vyznat v cenách zájezdů

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo nechce platit zbytečně moc, ale ne vždy je nízká cena ta nejvýhodnější. Poradíme, na co si dát pozor v plejádě cen a slev.

Foto: Fotoarchiv ACK

Jak se vyznat v cenách zájezdů

Článek

Optická cena

Tento termín oficiálně nikde nenajdete, ale cílí na něj nejeden obchodník. Uvede se pokud možno nejnižší částka – zájezd či dovolená od … Kč, která je očesaná o položky, jež nakonec stejně budete muset zaplatit, ledaže byste jeli v nejméně atraktivním termínu, na nejmenší počet nocí a drželi redukční dietu. Proto radíme: než se začnete radovat, kolik ušetříte, přečtěte si podrobně celou nabídku, přičtěte cenu služeb, které v ní nejsou obsaženy a které budete muset nebo chtít čerpat (nezahrnuté jídlo, pitná voda či nápoje, lehátka na pláži, klimatizace, trezor atp.), zkontrolujte, že vám poloha a komfort nabízeného ubytování vyhovuje – a pak teprve nabídky porovnávejte.

Konečná cena

Konečná cena je naopak termín obsažený v zákoně o cenách. Konečná nabídková cena má dle zákona zahrnovat všechny daně, cla a poplatky, které jsou zahrnuty do zájezdu. Není tedy přípustné, aby cestovní kancelář uvedla jako konečnou cenu cenu letecké dopravy bez palivových příplatků či bez letištních tax, jak tomu bylo před lety. Na druhé straně v době tisku katalogů a (před)prodeje zájezdů některé ceny nemusí být ještě přesně známy a také některé poplatky se nemusí týkat všech účastníků zájezdu (např. některé skupiny obyvatel nemusí hradit některé místní taxy). Takové poplatky pak nejsou obsaženy v konečné ceně. Cestovní kancelář je ale povinna upozornit na to, že takové ceny a poplatky bude nutno uhradit, a pokud není jejich výše známa, uvést, kde a kdy přibližně jejich výši spotřebiteli oznámí.

Souhrnná, sjednaná cena

Název souhrnná je z občanského zákoníku, sjednaná používají mnohé cestovní kanceláře a je to pokaždé ta cena, kterou za zájezd platíte podle smlouvy. Cena za zájezd, tedy za služby obsažené v zájezdu včetně fakultativních služeb, příplatku za výhled na moře, all inclusive atp. Pokud si k zájezdu přikoupíte cestovní pojištění, to do sjednané ceny nepatří, protože cestovní kancelář koupi pojištění jen zprostředkovala na vaši žádost. Pojištění je v ceně jen v případě, že jste si je nepřikoupili, ale bylo už v ceně zájezdu obsaženo (takže třeba ani nevíte, kolik vlastně stálo). Podobně do ceny zájezdu nepatří, pokud si objednáte vyřízení víza.

Proč to rozepisujeme? Protože ke sjednané ceně se zpravidla váže výše poplatků v případě storna zájezdu. To, co dáte za cestovní pojištění nebo za obstarání víza, už vám v případě storna zájezdu nikdo nevrátí (a je jedno, jestli to zařizuje CK nebo vy sami).

Foto: Fotoarchiv ACK

Jak se vyznat v cenách zájezdů?

Slevy

Slevy jsou přinejmenším u českých spotřebitelů marketingovým lákadlem číslo 1, a proto se tomu přizpůsobila i nabídka cestovních kanceláří. Slev je nabízeno velké množství:

  • Za včasný nákup (first moment – vřele doporučujeme, jde o velmi výhodnou slevu – viz článek Kdy kupovat zájezd).
  • Stálicí na trhu jsou i slevy na děti, resp. „děti zdarma“, kde doporučujeme věnovat pozornost podmínkám: některé platí jen po omezenou dobu nebo omezený počet klientů a skoro všechny jsou vázány na to, že dítě cestuje se 2 dospělými (tzn. je ubytováno na přistýlce ve dvoulůžkovém pokoji se 2 osobami platícími plnou cenu). Slevu na děti nezaměňujme s dětskou cenou, která je vázána jen na věk dítěte, a to různě podle zvyklostí v té které zemi.
  • Věrnostní slevy poskytuje hodně cestovních kanceláří – platí pro osobu, na niž zní smlouva o zájezdu. Pokud jste v dotyčné cestovní kanceláři již v minulosti kupovali zájezd, poskytne vám slevu, jejíž výše závisí na tom, kolikrát jste služeb této cestovní kanceláře již využili. Pozor – cestovní kancelář eviduje jako klienty ty osoby, které jsou jejími smluvními partnery, tedy uvedeny na smlouvě o zájezdu jako zákazník. Pokud jste byli jen spolucestující, můžete mít smůlu.
  • Hitem posledních let jsou seniorské slevy – pro vybrané zájezdy, resp. na vybrané termíny. Pokud se týkají celých zájezdů sestavených pro seniory, bývají označovány 55+ – blíže viz článek. Cestovní kancelář VTT kromě toho poskytuje slevu pro seniory na všechny zájezdy, pokud cestují/jsou ubytováni ve dvoulůžkovém pokoji s plně platící osobou.
  • Některé cestovní kanceláře jsou partnery různých spotřebitelských karet (např. Sphere card, karty Pražské plynárenské spol., některých bank aj.) a jejich držitelům poskytují slevy, zpravidla z katalogové ceny (tj. základní ceny bez příplatků a bez fakultativních služeb), někdy i nižší slevu z ceny last moment
  • Cestovní kanceláře poskytují často skupinové slevy, od kolika osob se skupina počítá, se různí, ale nejméně je to 10 osob.
  • Některé cestovní kanceláře poskytují slevy i pro jiné typy klientů – např. pro novomanžele.

S výjimkou věrnostních slev a slev za první moment se slevy zpravidla nedají sčítat, můžete si vybrat jen jednu, tu pro vás nejvýhodnější.

POZOR: na slevu není nárok v tom smyslu, že i když je určitá sleva na trhu obvyklá, tak ji nelze požadovat od každé CK. Na slevu je nárok tehdy a jen tehdy, když zákazník splňuje podmínky, za kterých ji cestovní kancelář prokazatelně nabídla, a jen v době, kdy ji nabídla. Pokud cestovní kancelář vyhlásila nějakou slevu dodatečně, nemůže ji požadovat zákazník, který si zakoupil zájezd předtím.

POZOR: slevy na slevových serverech mohou být zavádějící. Slevové servery NEJSOU cestovními kancelářemi a neplatí pro ně přísné podmínky občanského zákoníku, platné pro zájezd. Některé nabídky mohou být opravdu výhodné, ale některé uváděné procentní výše slev jsou víceméně fiktivní: za cenu, která je uváděna jako před slevou, se produkt třeba vůbec neprodává, resp. jiná cestovní kancelář nabízející zájezdy klasickým způsobem někdy nabízí totéž levněji než slevový server s 50% slevou!

Foto: Fotoarchiv ACK

Jak se vyznat v cenách zájezdů?

Příplatky

Konečná cena zájezdu obsahuje zpravidla jen základní rozsah služeb, k nimž si klient může podle svého výběru přiobjednat další nebo kvalitnější služby. Za ty samozřejmě bude platit příplatek. Jsou to např. orientace pokoje na přímořskou stranu, pokoj s balkónem (pokud jej nemají všechny pokoje), náročnější typ stravování resp. režim all inclusive, při letecké dopravě 1. třída nebo výběr místa v letadle.

Dalším druhem příplatku je příplatek za jednolůžkový pokoj nebo za nevyužité místo/místa v pokoji/apartmánu, bungalovu. Je skutečností, že jednolůžkové pokoje jsou zpravidla dražší než polovina ceny dvoulůžkového pokoje, přestože někdy bývají méně komfortní. Proto je při koupi zájezdu pro jednu osobu zpravidla nutno platit příplatek za jednolůžkový pokoj. Jen v některých hotelech, resp. v některých termínech je nabízeno ubytování jedné osoby bez příplatku.

Vybírejte, co vám vyhovuje

Je velmi ošidné řídit se při výběru dovolené cenovkou. Za méně peněz bývá méně muziky. Na dovolenou se těšíme dlouhou dobu – a bylo by škoda zkazit si ji neuváženou koupí. Rozhodující je, co chcete o dovolené dělat a jaký typ místa a služeb je pro vás ten pravý. Ptejte se dobrého prodejce (což může být jak pracovník cestovní kanceláře, tak dobrá agentura) nebo věnujte čas průzkumu na internetu. Recenze vyhledávejte pokud možno nezávislé a berte v úvahu, kdo ji psal (věk, rodinný stav, někdy i národnost), protože jeho a vaše názory a nároky se mohou lišit.

A pokud chcete ušetřit, tak si pospěšte, protože doba slev za včasný nákup se krátí. Vzhledem k padajícímu kurzu měny nejde počítat s tím, že by last moment slevy byly stejně výhodné jako ty současné a ceny zvláště zájezdů do zemí z dolarové oblasti půjdou nahoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám