Hlavní obsah

Dovolenou pod stromeček?

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování patří k Vánocům. Zažít vánoční stromeček na dovolené – nebo dát dovolenou pod stromeček – obojí je možné. Poradíme vám, na co si při tom dát pozor.

Foto: foto archiv ACK ČR

Itálie

Článek

Zimní Vánoce

Už pár měsíců čteme, jak jsou hotely na konec roku obsazeny. Nenechte se odradit, platí to hlavně na Silvestra a ještě jen pro některé objekty. Při troše trpělivosti si určitě ještě můžete dobře vybrat i na horách – i když teď už se dlouho otálet nedá: je na čase buď si Vánoce zarezervovat – nebo chystat doma.  Pro dříve narozené a zvlášť pro osamělé jsou k mání i seniorské balíčky v horách i lázních v ČR (viz jeden z předchozích článků o serveru cestování pro seniory).

Foto: foto František Vaňásek

Hévíz

Vánoce v teple

Relativní teplo – nebo teplo po část dne – lze najít, aniž opustíte evropské tradice a hranice. Buď v termálních lázních nejen uvnitř, ale i ve venkovních bazénech v sousedních zemích (když nevyjdete příliš daleko z vyhřátého areálu; i ve zcela přírodním termálním jezeru Hévíz se dá koupat celoročně), nebo na Kanárských ostrovech, když svítí slunce. Při troše štěstí se zahřejete i na Baleárských ostrovech, na Kypru či Turecké riviéře, kde se teploty obvykle pohybují mezi 15 a 21 °C ve dne a kolem 10 st. v noci. Bohužel, počasí si může udělat, co chce, a na rozdíl od termálních pramenů se na „obvyklé počasí“ a průměrné teploty plně spoléhat nelze.

Křesťanské vánoce pod palmami najdete v Latinské Americe – a  ty palmy k Vánocům nejsou nic nepatřičného, protože v historickém Betlémě je k nim blíž než  k zasněženým chaloupkám. V teplých exotických krajích, které jsou muslimské nebo hinduistické, vám stromeček a sváteční menu nadělí v mezinárodních hotelích. Koled si musíte užít doma předem o adventu nebo po návratu na tříkrálových průvodech.

Foto: foto archiv ACK ČR

Dovolená jako dárek pod stromeček

Darovat pod stromeček dovolenou je docela praktický nápad. Vánoce i dovolená jsou poměrně významné nákladové položky rodinného rozpočtu a sloučením to můžete vyřešit. Lze to udělat dvěma způsoby: buď darujete již konkrétní zájezd, nebo dárkový poukaz. Obojí má své výhody a nevýhody.

Konkrétní zájezd, tedy darovat již uzavřenou smlouvu o zájezdu předpokládá dobře vědět, co se obdarovanému bude líbit a hodit. Pokud se na tom nedohodnete předem a má to být překvapení, vybírejte pečlivě, se kterou cestovní kanceláří tu smlouvu uzavřete. Máte sice výhodu, že smlouva o zájezdu je kryta pojištěním (POZOR – zkontrolujte si, že dotyčná cestovní kancelář je skutečně pojištěna!), ale nezapomeňte si pečlivě prostudovat smluvní podmínky. Některé cestovní kanceláře totiž umožňují následnou změnu termínu, případně i hotelu, jiné nikoli. Změna cestujících osob (pokud obdarovaný zájezd někomu radši přenechá nebo mezitím třeba změní partnera či partnerku) je v zásadě možná ze zákona, ale není zadarmo a neplatí pro některé zájezdy, kde tomu brání technické důvody (např. letenka na jméno). Výhodou takto brzkého nákupu jsou slevy na první moment. Při nákupu v prosinci téměř jistě není nic vyprodáno – ale některé cestovní kanceláře ještě ani nezahájily prodej, takže se může stát, že ta nejvhodnější nabídka ještě není na trhu. Mimochodem, i na základě koupě konkrétního zájezdu vám cestovní kanceláře většinou na požádání, resp. za malý poplatek vyhotoví dárkový certifikát, aby ten váš dárek hezky vypadal – smlouva o zájezdu sama o sobě splňuje kritéria zákona, ale určitě ne estetický vzhled.

Foto: foto archiv ACK ČR

Dárkový poukaz

Dárkový poukaz, který prodá cestovní kancelář, má tu výhodu, že nezní na určitý zájezd, ale na jakýkoli zájezd (případně i jiné služby) dle vlastního výběru. Obě strany – obdarovaný i dárce – tedy mají volnou ruku. Dar nemusí pokrýt celou cenu zájezdu, dárce může dát jen tolik, na kolik se cítí. Dárkové poukazy jsou zpravidla vydávány na kulaté částky (500, 1000, 2000, 5000 Kč) – nebo se můžete dohodnout i na zcela individuální částce. Poukazy platí delší období – např. půl roku. Obdarovaný si tedy může vybrat sám, co se mu líbí a hodí nejvíc. Pozor, nekupujte dárkový poukaz u cestovní kanceláře, o níž nic nevíte. Poukaz totiž zatím není krytý pojištěním, pojištění kryje jen zájezdy, tedy uzavřené smlouvy o zájezdu. Má se to změnit a pojištění by se mělo týkat i dárkových poukazů na zájezdy, ale dotyčná změna zákona ještě leží v Poslanecké sněmovně.  Rada – když dostanete dárkový poukaz pod stromeček, kupte si zájezd co nejdříve. Nejenže se tím zaručeně vyhnete riziku (v prvních měsících roku ještě nezkrachovala žádná cestovní kancelář, která organizuje letní zájezdy), ale nadto můžete využít široký výběr a výhodné akce first minute.

A pak už se jen můžete těšit, jak si užijete dovolenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám