Hlavní obsah

Cestování pro seniory i v době hlavní sezóny

Novinky, Ing. Zuzana Kotoušová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Léto se rychle blíží! Bojíte se, že pro seniory není vhodná doba cestovat s ohledem na hlavní turistickou sezónu? Nemáte důvod. Specializované cestovní kanceláře nabízejí takové produkty, které uspokojí vaše očekávání, a to jak v České republice, tak i v zahraničí.

Foto: istockphoto

Úvodní fotografie

Článek

Procentuální zastoupení populace nad 65 v posledních letech rapidně narůstá. Dle Českého statistického úřadu překročil podíl seniorů už v roce 2016 v České republice 18 % (od roku 2000 došlo k navýšení přibližně o 5 %).

Dodavatelé služeb cestovního ruchu pochopitelně na vzrůstající seniorskou poptávku, která znamená více než 1,8 miliónu potenciálních klientů, reagují a snaží se její touhu po aktivním i pasivním odpočinku mimo své bydliště uspokojit.

Foto: istockphoto

Stále více populární jsou zájezdy určené přímo pro seniorské cestovatele. Takové zájezdy obsahují například výhody v podobě jednolůžkových pokojů bez příplatku, zvýhodněné cestování s domácími mazlíčky, výběr vhodné lokality a bezbariérový přístup v ubytovacích zařízeních, zvýhodněné cestování vlakem, možnost seznámit se v rámci speciálně uzpůsobených skupinových programů.

Senioři rádi cestují do bezpečných a klidných destinací. Rádi se vzdělávají a poznávají nové věci. Nabídka přímořských destinací pro seniory je v současné době poměrně široká, ale postupně dochází k navyšování zájmu i o Českou republiku, ať už z bezpečnostních, finančních nebo jiných důvodů souvisejících i s krátkými vzdálenostmi.

Foto: istockphoto, OK-TOURS a.s.

Letošním trendem v cestování seniorů jsou jednoznačně skupinové programy s pohybem. Takových zájezdů se nemusí účastníci vůbec bát, vždy jsou uzpůsobeny skupině, a hlavně dávají aktivnímu seniorovi možnost udržet si a obnovit svalovou rovnováhu i zdokonalit motoriku.

Preventivně tak brání zranění pohybového aparátu a zároveň vám umožní relaxovat v přírodě i získat si nové přátele. Mezi žádané pobyty tohoto typu patří např. Jóga pro seniory, Nordic walking a Gymstick pro seniory nebo Tanec pro seniory. Často jsou tyto pobyty pořádány i na českých horách s čerstvým vzduchem, ve volném čase nabízejí pohodovou turistiku po okolí, ale i návštěvu různých památek.

Trendem jsou rovněž skupinové programy orientované na tzv. trénink paměti. Senioři při nich nejen navštíví různá zajímavá místa s průvodcem, ale také trénují paměť za pomoci variace cvičení a kvízů.

Dále jsou tvořeny speciální pobyty na míru, jako zájezdy pro zájmové skupiny hráčů bridže, golfistů, výtvarníků atd. Jak je patrné z nabídky, zájezdy nemusí být nutně již jen pobytové. Pokud ale nemáte zájem o skupinové trávení svého volného času, zaujmou vás nabídky se zaměřením na wellness a lázeňství.

Foto: istockphoto

Zejména v hlavní turistické sezóně a v době jarních prázdnin nabízejí cestovní kanceláře zájezdy seniorů s vnoučaty. Není nad to, strávit čas s babičkou a dědou a zároveň užít spoustu legrace – ať už se jedná o výuku základů lyžování pro děti, návštěvu zábavních parků, prohlídky měst a památek ušité dětem na míru, pobyty se zvířátky atp.

Nezapomeňte, že řada cestovních kanceláří nabízí výhodnější pobytové zájezdy jak u nás, tak v zahraničí pro osoby starší 55 let. Označení 55+ je vžité zejména s ohledem na projekt, který zajišťovaly vlády některých zemí s podporou Evropské unie, dnes už však záleží na jednotlivých poskytovatelích a vládách daných států, jak nadále podporují cestování pro seniory.

I tak je nabídka stále pestrá. Mezi nejčastější zahraniční destinace patří zejména Španělsko a jeho ostrovy, Itálie, Řecko a Černá Hora. Nelze opomenout ani bližší destinace, jako je Slovensko a Maďarsko.

Foto: istockphoto

Dle typu zájezdu je vybrána vhodná doprava. Zahraniční zájezdy jsou operovány buď letecky, nebo autobusovou přepravou. V rámci domácích pobytů seniorští zákazníci často využívají zvýhodněných vlakových jízdenek „odkudkoli kamkoli“, které se snadno objednají přes internet.

Všechny tyto pobyty, které jsou specializované na seniorskou klientelu, mají vhodně upravený program a fakultativní výlety. Na zájezdech je také pravidlem větší zapojení a účast delegáta/průvodce/lektora, kteří mají znalosti prostředí a také vědí, kde je v případě potřeby nejbližší lékařská pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám