Hlavní obsah

Algarve: Po stopách zámořských objevů

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří

Lákají vás krásné dlouhé písčité pláže a pobřeží orámované fascinujícími vápencovými útesy? A chcete si k tomu zahrát i golf? Vydejte se do Algarve, rozmanitého nejjižnějšího regionu Portugalska, které se může pyšnit až třemi sty slunečnými dny v roce.

Foto: Shutterstock

Algarve

Článek

Turisticky velmi oblíbený region Algarve leží na jihu Portugalska a nabízí různorodé pobřeží o délce více než dvě stě kilometrů. Část na západ od hlavního města provincie Faro je spíše skalnatější s divokými útesy. Naopak východní pobřeží tvoří dlouhé zlatavé písečné pláže.

Pyrenejský poloostrov sdílí Portugalsko společně se Španělskem, na východě sousedí se španělskou Andalusií. Za dalšího, neméně důležitého souseda můžeme považovat zdánlivě nekonečný Atlantský oceán, kterým se řídí chod celé oblasti. V provincii nalezneme pohoří Monchique s nejvyšším vrcholem Fóia (902 metrů n. m.), které zachytává mraky a jih Algarve tak díky tomu zůstává převážně teplý a slunečný po celý rok.

Foto: Shutterstock

Pevnost v Castro Marim, Algarve

Kudy na konec Evropy

Do Algarve můžete využít pravidelných přímých letů, které jsou soustředěny do Fara. Přistávají zde letadla z celého světa. Ta z Prahy urazí vzdálenost 2 500 kilometrů přibližně za tři a půl hodiny. Díky dobře vybudované dopravní infrastruktuře lze během dovolené objevovat krásy celého regionu i bez vlastního automobilu. Na pobřeží dobře funguje mnoho pravidelných autobusových linek s přijatelným jízdným. Lístek vyjde přibližně na 1,2 eura. Na zastávkách ale nenajdete mnoho informací o trasách jednotlivých linek, doporučujeme se proto zeptat v turistických centrech nebo u místních, kteří ochotně poradí kudy kam.

Foto: Shutterstock

Manta Rota, Algarve

Dobře fungují i taxislužby, jejichž auta jsou béžová, černá nebo zelená. Počítejte s 20% přirážkou za jízdu v nočních hodinách i za převoz zavazadel. Cesta na letiště vás bude stát přibližně 60 eur. Je tak výhodnější využít bezplatný transfer při zájezdu s cestovní kanceláří. Tu můžete využít i k poznání krás oblasti v rámci poznávacího zájezdu či fakultativních výletů. Případně si můžete zapůjčit automobil, který vás na celý den vyjde v přepočtu asi na 1 200 korun. Dopravní předpisy jsou shodné s našimi. Místní vláda navíc toleruje i půl promile alkoholu. Zejména ale v letních měsících doporučujeme raději tekutiny doplňovat balenou vodou. Před dovolenou nezapomeňte na cestovní pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu.

Foto: Shutterstock

Pláž Sao Rafael v Albufeira

Celoroční dovolená plná slunce

Teplé středomořské počasí v Algarve splňuje podmínky pro skvělou dovolenou. Panuje zde horké léto s teplotami i přes 30 stupňů. Pobřeží však příjemně ochlazuje Atlantský oceán a vysoké teploty nejsou tak díky soustavnému vánku příliš znát. Západní část Algarve je o něco chladnější a větrnější než na jihu. Prší zde opravdu výjimečně. Zima je velmi mírná a nejvyšší teploty dosahují okolo 16 stupňů. Nechybí ani slunce, takže i v tomto období je oblast ideální volbou pro dovolenou, která nabízí příjemné procházky na pláži a poznávání přírodních krás i ve vnitrozemí. Ne nadarmo se říká, že léto chodí v zimě odpočívat do Algarve.

Arabské dědictví

Prvními obyvateli Algarve byli výteční obchodníci Féničané, po nich území ovládali Římané. Největší stopy zde ale zanechali Maurové, kteří to sem ze severní Afriky měli co by kamenem dohodil. Dali název i samotné oblasti – Al Garp Andalusia, což v překladu znamená Západní Andalusie, později zkráceno na Algarve. Výrazné arabské stopy jsou k vidění třeba ve městečku Tavira, kde mají domky několik mírně prohnutých střech. Slouží jako ochrana proti horku a větru. I kostely v Algarve jsou na první pohled zajímavé. Většinou jsou totiž přestavěné z původní mešity. Příkladem může být kostel svaté Marie v hlavním městě Faro.

Foto: Shutterstock

Středověký hrad v Silves

Konec nebo začátek?

Nacházíme se u mysu sv. Vincenta v Sagres, nejjihozápadnějším cípu Evropy. Lidé zpočátku věřili, že se ocitají na samotném konci světa a že v tomto místě se slunce do moře každý večer potápí. Až zámořské objevy v 15. a 16. století tyto myšlenky vyvrátily a Portugalsku se tak začalo přezdívat začátek světa. Od té doby byla země důležitou mocností. Tomuto statusu nejvíce dopomohl Jindřich mořeplavec, který velmi podporoval zámořské cesty a sám se jich účastnil.

Přímo v Sagres vybudoval nautickou školu, jejíž pozůstatky jsou dodnes k vidění. Zajímavostí je obří podobizna kompasu, pomník objevitelů a pevnost, kam se dle některých historických pramenů schovávaly nalezené poklady z cest. Algarve si ale drží ještě jedno prvenství, i když nechvalné. V roce 1441 byl v Lagosu otevřen první trh s černošskými otroky, kteří byli zajati během cest a přivezeni do Portugalska.

Pojďme se ale ještě na chvíli vrátit k samotnému mysu svatého Vincenta. Název získal na počest umučeného světce, který sem byl převezen lodí za doprovodu havranů. Ti jej následovali i při dalším převozu do Lisabonu. Na tomto místě stojí maják, jehož světlo je viditelné až sto kilometrů od pobřeží. Světlo vydávají pouze dvě 1000watové žárovky. Za daleký svit ale může soustava zrcadel, která je proti žárovkám důmyslně namířena.

Foto: Shutterstock

Přístav v Lagosu

Ráj surfařů a golfistů

Algarve bývá často označováno za evropskou Kalifornii. Najdete zde mnoho turistických komplexů a prázdninových letovisek, jejichž výstavba započala už v 60. letech, kdy se v oblasti začal rozvíjet cestovní ruch. Region si velmi oblíbili Britové, z nichž mnoho jich sem odjíždí prožít poklidný důchod. Díky dobrým povětrnostním podmínkám a velkým vlnám sem vyráží i surfaři z celého světa.

Na své si přijdou i golfisti, oblast nabízí velké množství kvalitních hřišť. Oblíbenými letovisky jsou Quarteira a Falésia s krásnými dlouhými písečnými plážemi. Toužíte-li na dovolené po klidu, zkuste rybářské vesničky Carvoeiro či Alvor. Na plážích s malebnými skalisky objevíte i zajímavé jeskyně. Golfovými hřišti a přístavem jachet je pak proslulé luxusní a moderní středisko Vilamoura.

Foto: Shutterstock

Archeologické muzeum ve Faro

Málo je někdy více

Portugalská kuchyně si zakládá na kvalitních surovinách, které nepotřebují komplikovanou přípravu. Hojně se používají sýry, olivový olej, kvalitní chléb, plody moře a masa. Nezapomeňte si jídlo ochutit i zdejší solí, díky tradičním postupům ruční těžby patří mezi nejkvalitnější na světě a nese poetický název Fleur de Sel (doslova solné květy). A na stole v restauraci by nemělo chybět ani slavné portské. Portugalci jídlo milují, proto každoročně pořádají mnoho gastronomických slavností, které vás ani v Algarve neminou.

Důležitá telefonní čísla:

Tísňová linka (v zemích EU): 112

Jednotná tísňová linka pro policii, záchrannou službu, hasiče - funkční nepřetržitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám