Hlavní obsah

Černá Hora, skvost Jadranu

Novinky, Jiří Hájek, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá Hora, suverénní stát sousedící s Chorvatskem, patří se svými plážemi ke skvostům jadranského pobřeží. Průzračné moře, pohostinní místní obyvatelé, tradice a kultura regionu, okolní kouzelná scenérie hor, barvy, vůně a rozmanitost přírody, starodávná města s bohatou historií a architekturou, ale také vyhlášené pláže, z nichž některé se řadí k nejkrásnějším plážím Středozemí, to vše Černá Hora turistům nabízí.

Foto: Shutterstock

Sveti Stefan

Článek

Obrovské masivy hor, přesahující často 2000 m n .m., strmě padají do temně modrých vod Jadranu, překrásné pláže volají ke koupání a odpočinku, členité kopce s bujnou mediteránskou vegetací včetně piniových a olivových hájů vyzývají k procházkám s výhledy na modrající se obzor.

Pro Černou Horu jsou typické bujná vegetace piniových a olivových hájů a rovněž středomořského rostlinstva. Svou divokou krásou si turisty jistě získají i husté porosty macchií, které jsou ostatně typické pro středomořskou vegetaci.

Foto: Shutterstock

Boka Kotorska

Koupání v průzračných vodách Jadranu

Každý návštěvník si zde přijde na své, vybírat lze z téměř 70 km oblázkových či písečných pláží, jejichž kvalita je prověřena a kdy řada z nich je držitelem ocenění Modrá vlajka. Příjemné a teplé klima nabízí koupání na černohorských plážích od května do října. Díky příznivým klimatickým podmínkám a typickému středomořskému klimatu již ale v květnu přijíždějí první návštěvníci. Průměrná teplota Jaderského moře v letních měsících dosahuje příjemných 28 °C, pozvolný vstup do moře nabízí vhodné podmínky ke koupání pro všechny věkové kategorie včetně rodin s dětmi. Samozřejmostí je možnost zapůjčení lehátek a slunečníků na pláži za skromný poplatek.

Foto: Shutterstock

Velika Plaža

Za poznáním Černé Hory

Černá Hora také láká k nezapomenutelným výletům. I zde, na Jadranu, můžete navštívit jediný fjord ve středomoří – Boku Kotorskou, která byla zařazena na seznam dvaceti nekrásnějších zátok světa. Tento skvostný přírodní úkaz s úžasnými scenériemi se táhne v délce celých 28 kilometrů mezi prudce stoupajícími horami a nabízí všem návštěvníkům nezapomenutelné výhledy na panenskou přírodu.

Foto: Shutterstock

Skadarské jezero

Skadarské jezero patří k vyhledávaným výletním místům Černé Hory. Překrásný přírodní úkaz se rozkládá na území Černé Hory a Albánie, kdy právě černohorská část byla v r. 1983 vyhlášena národním parkem. Dnes se zde díky unikátnímu schráněnému ekosystému vyskytuje jedna z největších a nejvýznamnějších ptačích rezervací v Evropě, mimo jiné zde žijí ibisi hnědí, pelikáni nebo kormoráni bílí. Rezervace je hojně navštěvována jak turisty, tak ornitology z celého světa.

Nejstarší olivovník v Evropě

Černá Hora se pyšní mnoha dalšími klady. Za zmínku jistě stojí nejstarší olivovník v Evropě, jehož stáří je 2000 let a který mohou turisté navštívit na předměstí oblíbeného letoviska Bar.

Také Černá Hora se pyšní památkami UNESCO

Na seznamu světového dědictví UNESCO lze v Černé Hoře najít město Kotor s jeho historickým jádrem, Kotorský záliv, dále Risanský záliv, pohoří Durmitor a v neposlední řadě kaňon řeky Tara, jenž je nejhlubším kaňonem v Evropě a po kaňonu v Coloradu druhým nejhlubším kaňonem na světě.

Ulcinj – oblíbené letovisko s nádechem Orientu

Vyhledávané letovisko Ulcinj patří k oblíbeným turistickým cílům jižní části země. Písčitá pláž „Velika Plaža“, charakteristická svým velmi jemným tmavým pískem, se rozprostírá podél pobřeží v délce 13 km, je hojně navštěvována pro své léčivé účinky revmatických a kloubových onemocnění a pohybového aparátu. Během večerních procházek se mohou turisté seznámit rovněž s unikátní architekturou letoviska a s její bohatou historií.

Foto: Shutterstock

Boka Kotorska

Sveti Stefan

Snad každý milovník Jadranského moře již zahlédl romantické fotografie původní rybářské ostrovní vesničky Sveti Stefan, která byla později propojena s pevninou úzkou šíjí, a zatoužil se alespoň na okamžik ocitnout ve skutečném ráji na zemi.

Bar a Sutomore

Barská riviéra, stejně jako řada dalších oblíbených letovisek, okouzlí návštěvníky nedotčenou přírodou a nádhernými plážemi. Střediska Sutomore, Čanj a Bar se rovněž těší velké přízni návštěvníků. Pláž Centar, která sousedí s oblíbenou sutomorskou pláží, jež se táhne v délce 1250 metrů, byla v roce 2010 oceněna „Modrou vlajkou“ pro svou čistotu. Také zde mohou turisté nejen odpočívat u křišťálově čistého moře, ale také se vydat za poznáním nelehké a spletité historie Černé Hory či její architektury.

Foto: Shutterstock

Klášter Ostrog

Do Černé Hory za sportem i potápěním

Černá Hora nabízí ideální možnosti pro šnorchlování a potápění, vhodné přírodní podmínky zde najdou také jachtaři. Na plážích mohou turisté vybírat z pestré nabídky sportovních aktivit, od plážového volejbalu přes jízdy na skútrech až po stále populárnější kitesurfing, který má velkou základnu v již zmiňovaném středisku Ulcinj.

Jak se tam dostanu?

Díky dobré dopravní dostupnosti patří Černá Hora k oblíbeným dovolenkovým destinacím zejména pro Středoevropany, kteří často využívají přímé letecké přepravy do Podgorice, příp. autokarové přepravy nebo dopravy vlastním vozem.

Neváhejte a vydejte se poznat krásy Černé Hory. S sebou si nezapomeňte přibalit platné doklady a uzavřené zdravotní cestovní pojištění. Pro turistický vstup vám postačí platný občanský průkaz, který vás opravňuje k pobytu na 30 dní, nebo cestovní pas, prodlužující možnost setrvání v zemi na 90 dnů. Pas byl měl být platný ještě 6 měsíců po vašem návratu. Vhodné je také nezapomenout na voděodolné krémy s vyšším opalovacím faktorem.

Důležitá telefonní čísla:

Jednotný záchranný systém (bezplatná celoevropská linka tísňového volání) 112

Jednotný záchranný systém (bezplatná celoevropská linka tísňového volání) 112 Policie (policija) 122

Jednotný záchranný systém (bezplatná celoevropská linka tísňového volání) 112 Policie (policija) 122 Hasiči (vatrogasci) 123

Rychlá zdravotní pomoc (hitna pomoć) 124

Reklama

Výběr článků

Načítám