Hlavní obsah

Dovolená v zemi Berberů. Jak si užít Tunisko

Novinky, Simona Fischerová, ACK ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné moře, dobrodružná poušť, karavany velbloudů a veselí lidé. Místní obyvatelé Tunisko připodobňují ke křídlům letícího ptáka. Jedno značí Středozemní moře, druhé symbolizuje saharskou poušť. Najdete zde dlouhá pobřeží, písečné brány ztracených měst, duny, které se mění v pohoří, i bujnou vegetaci v horách na severu. Na co myslet před dovolenou?

Foto: Shutterstock

Písečné duny Sahary, Jižní Tunisko

Článek

Tunisko leží v severní Africe, od Evropy je vzdáleno pouhých 150 kilometrů. Cesta tedy nezabere více než dvě a půl hodiny. Do této destinace létají spoje z celé Evropy včetně České republiky. V nabídce cestovních kanceláří je Tunisko díky cenové dostupnosti, krátké vzdálenosti a teplému počasí jedním z nejžádanějších míst pro trávení dovolené.

Vstupní formality

Pro vstup do země je třeba platný pas ještě tři měsíce po skončení dovolené. Pro všechny zahraniční návštěvníky je zavedena odletová taxa ve výši 30 tuniských dinárů  (tj. přibližně 400 korun českých). Kolek lze zakoupit u cestovní kanceláře, na letišti či v místních bankách a hotelech.

Kdy se vydat na dovolenou?

Do Tuniska můžete cestovat celý rok. Ve středozemní části Tuniska vás čekají velmi teplé a horké léto a mírná zima. Od května je už příjemných 25 stupňů, v létě se teplota vyšplhá přes 30 stupňů. Na pobřeží je vzduch ochlazován mořským vánkem bríza, ve vnitrozemí bývají vysoké teploty hůře snesitelné. Za nejteplejší měsíc je považován srpen. Podzimní počasí je ovlivňováno atlantskými proudy a bývá deštivější.

Foto: Shutterstock

Kartágo

Po stopách Berberů

Jedni z prvních osídlili území Berbeři, kteří jsou dodnes tamní menšinou. Berbery poznáte podle nápadných červených čepic (kabus) a dlouhého pláště (barnus). Dalším důležitým národem pro historický vývoj země byli Féničané, kteří založili Kartágo (v překladu Nové město), ve své době rozhodující centrum západního Středomoří. Dodnes je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů, i když turisté mohou obdivovat pouze pozůstatky této velmoci. Tím dalším je hlavní město Tunis se svým osobitým kouzlem. Na jedné straně zde naleznete moderní budovy, restaurace i úřad vlády, na straně druhé se můžete dotknout dávné historie návštěvou medíny se starobylými hřbitovy, paláci a mauzoleem. V Tunisu jsou patrné vlivy francouzské kultury – ne nadarmo se mu říká Paříž severní Afriky.

Kam se ještě podívat?

Vraťme se ještě na okamžik do Kartága. Nikomu by neměla uniknout návštěva místních Antoniových lázní, punského pohřebiště nebo třeba římského amfiteátru a svatyně Tophet. Za prohlídku stojí i muzeum, které představuje osudy celé říše. Další velmi oblíbenou turistickou atrakcí je Sidi Bou Said – malebné středověké městečko. Romanticky vyhlížející bílé domy se zábradlím a modrými okenicemi či dveřmi nikde jinde v Tunisku nespatříte. Svou barevností se až nápadně podobají řecké architektuře, a právě ta byla pro něj inspirací.

Na východním pobřeží země po cestě plné olivových hájů dorazíte k velmi oblíbenému městu Sousse. Společně s Port El Kantoui tvoří jedno z největších turistických letovisek. Návštěvníkům by neměla uniknout zachovalá mešita připomínající pevnost z roku 850 či lázně Hammam Sidi Bouraoui. Chcete-li mít celé město jako na dlani, zajděte na maják Khalef Al Fata.

Foto: Shutterstock

Hammamet

Jak se neztratit?

Úředními jazyky jsou zde arabština a francouzština, a proto jsou veškeré nápisy včetně dopravních značek dvojjazyčné. Pokud chcete procestovat celé Tunisko, nejlevnější variantou je autobus. Nespoléhejte ale na jízdní řády, ty v podstatě neexistují. V turistických oblastech je oblíbené taxi, jehož ceny jsou srovnatelné s českými. Finální cenu si vždy raději domluvte předem a počítejte s tím, že v noci je doprava dražší. Zajímavostí může být i možnost přepravovat se vlakem, jelikož železniční síť je zde poměrně rozsáhlá.

Cestujete-li v početnější skupince, vyzkoušejte Louage. Tato bílá dodávka s červeným pruhem brázdí ulice Tuniska a pojme bez problémů za relativně nízkou cenu 8 až 10 cestujících. Možné je také využití místních autopůjčoven, musíte být starší 21 let a řidičský průkaz vlastnit minimálně dva roky. Dávejte pozor na pravidla silniční dopravy, někdy se řídí heslem, že „ani Alláh nemá oči vzadu“.

Kolik vás to bude stát?

Oficiální měnou je tuniský dinár (TND), který se dělí na 1000 milimů. Jeden dinár je v přepočtu necelých 13 korun. Měna se nesmí vyvážet, a proto nedoporučujeme rozměňovat velké množství peněz, banky vám vrátí pouze 30 % ze směněné částky, a to maximálně 100 dinárů. Kurz kontroluje tuniská vláda, poplatky jsou proto všude bez výjimky stejné. Na dovolenou si přivezte ideálně dolary nebo eura, s českou korunou zde příliš nepochodíte. Eury a dolary pak můžete platit v turistických centrech, ve stáncích se suvenýry, někdy ale bývá těžké přijít na společnou řeč s obchodníkem a domluvit výhodný kurz. Ceny za potraviny a nápoje v obchodech se liší od hotelových cen až dvojnásobně. Suvenýry nakoupíte mimo turisticky vyhledávané cíle daleko levněji. Dobrou zprávou je, že i během ramadánu jsou všechny obchody a krámky otevřené.

Foto: Shutterstock

Mausoleum Habiba Bourguiba, Monastir

Kde se ubytovat?

Tunisko vás překvapí dlouhými písečnými plážemi, po kterých často putují velbloudi. Moře je čisté a teplé, tak jak ho známe na evropském břehu. Nejoblíbenějším letoviskem jsou Hammamet, Port El Kantaoui a Sousse s celou řadou kvalitních hotelů.

Doporučujeme také návštěvu ostrova Djerba, který splňuje vše pro kvalitní odpočinek, tedy mnoho slunce, hezké pláže, čisté moře a slušné hotely, za památkami ale musíte zpět do vnitrozemí.

Jste-li duchem sportovec, můžete využít pestrou nabídku vodních sportů přímo na plážích (kanoe, windsurfing, šlapadla). Pro golfové nadšence nabízí Tunisko mnoho hřišť. Mít z greenu výhled až na mořské pobřeží má jistě něco do sebe. Centra jsou poseta malými krámky, kde seženete vše, co vám bude doma všemi smysly Tunisko připomínat – berberské šperky, napodobeniny velbloudů, arganový olej (jehož domovinou je však Maroko), koberce, písečné růže i kvalitní keramiku.

Co určitě ochutnat?

Snad na každém kroku uslyšíte či uvidíte kuskus. Je to typický národní pokrm, další z charakteristických znaků Berberů. Dopřát si ho můžete v mnoha podobách, ať už se skopovým masem, nebo jen s rajskou omáčkou. V tuniské kuchyni rozhodně nesmějí chybět rajčata, papriky, brambory a dostatek koření. Právě koření je dominantou této gastronomie. Tou další jsou sladké pokrmy, které jsou bohatě zdobené. Mezi nejznámější patří assida (krém s oříšky) a baklava (medový moučník s mandlemi).

Reklama

Výběr článků

Načítám