Hlavní obsah

Pisco – tekutý peruánský poklad

Novinky, PhDr. Eva Farfánová Barriosová pro Delfín travel

Jakýmsi klenotem a národním pokladem jihoamerického Peru je pisco – čirá aromatická pálenka, která v sobě skrývá všechno teplo peruánského slunce.

Foto: shutterstock.com

Pálenka pisco je pro Peruánce národním pokladem, na který jsou patřičně hrdí.

Článek

Nápoj obsahuje kolem 45 % alkoholu a vyrábí se z hroznů pěstovaných ve zvláštních podmínkách, které se vytvořily v pouštní oblasti kolem města Ica. Je to tedy zázrak peruánské pouště a mluvit o piscu znamená mluvit o Peru. V roce 1988 byla pálenka dokonce prohlášena „kulturním dědictvím národa“.

Foto: shutterstock.com

K destilování se používá réva, kterou sem přivezli Španělé v 16. století, hned po dobytí říše Inků. Začali ji pěstovat na pouštní půdě jižního pobřeží a díky zdejšímu podnebí vznikla typicky peruánská odrůda zvaná „quebranta“, ideální surovina právě pro pisco.

Foto: shutterstock.com

I když se vinná réva pěstuje i na dalekém jihu poblíž hranic s Chile, pisco se dnes vyrábí hlavně ve městech Chincha Alta, Ica a Nazca, které leží v pouštním pásmu dvě stě až šest set kilometrů na jih od Limy.

Foto: shutterstock.com

Již od 16. století hýbalo ekonomikou

Slovo pisco znamená v kečujštině, jazyce Inků, pták. Inkové nazývali původní obyvatele tohoto kraje „piscos“, protože se zde vyskytovalo velké množství ptáků. Tito lidé vyráběli velké keramické nádoby „piscos“, které se v době španělské kolonizace užívaly na skladování vinné pálenky. Od nich přešlo jméno na destilát a později, koncem 16. století, i na přístav, kde se pisco nakládalo na lodě a vyváželo.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Výroba vína a pisca v Peru začala již roku 1560 a stala se nejdůležitější ekonomickou aktivitou na této části pobřeží. V roce 1630 se jenom z přístavu Pisco vyvezlo dvacet miliónů litrů této pálenky. V 19. století, v době zlaté horečky, odplulo do severoamerické Kalifornie mnoho lodí naložených sudy s piscem. To se stalo nejoblíbenějším likérem nejenom v rozvíjejícím se San Francisku, ale i mezi dobrodruhy v širokém okolí. V té době bylo totiž snadnější dovážet pisco z Peru než whiskey z východu Spojených států.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Věhlas tradičního nápoje překročil nejen hranice země, ale i kontinentu. Pisco získalo mnoho mezinárodních ocenění. Nejstarší z nich je již z první světové výstavy v Londýně v roce 1862 a další z výstavy v Paříži v roce 1867, kde ho okusil a vychvaloval sám Napoleon III. A dodneška peruánská pálenka ze své popularity nic neztratila.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Navštivte s cestovní kanceláří Delfín travel největší přírodní bahenní lázně pod širým nebem v letovisku San Pedro del Pinatar. Čeká na vás léčivé bahno z laguny Mar Menor i na minerály bohaté vody ze salin. Díky jejich blahodárným účinkům na lidský organismus se z dovolené vrátíte nejen odpočatí, ale i zdravější.

Můžete se těšit na ubytování v novém komfortním 4* hotelu Thalasia Costa de Murcia, který se nachází v těsné blízkosti léčivého bahna a salin. V hotelu můžete po celou dobu pobytu zdarma využívat výjimečnou lázeňskou zónu o rozloze 4 500m². K dispozici vám budou vodní sprchy, vířivka nebo unikátní bazény s mořskou vodou.

Pro aktivní cestovatele je připraven i bohatý program, který vám zpestří váš ozdravný pobyt. Dovolenou u laguny Mar Menor si zkrátka dokonale užijete.

Související témata:

Výběr článků

Načítám