Hlavní obsah

Auckland – přátelská vstupní brána Nového Zélandu

Novinky, Martin Hůrka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vás někdo zeptá, co je k vidění na Novém Zélandu, patrně vás okamžitě napadne panenská příroda a krajinné siluety jako z pohádky. Možná není od věci nechat se trochu překvapit hned po příletu. Vstupní branou bývá tamější největší město Auckland. Počtem obyvatel dokonce předčí Prahu, a to má celý Nový Zéland jen kolem 4,5 miliónu obyvatel.

Foto: shutterstock.com

Před návštěvou národních parků se zastavte na pár dní v Aucklandu.

Článek

Ospalé maloměsto patří minulosti

V posledních desetiletích zažil Auckland bouřlivý rozvoj. Ještě před půl stoletím to bylo ospalé, skoro venkovské městečko, kde lidé své domy nezamykali, kluci se proháněli na kolech po chodnících a matky zůstávaly doma jako hospodyňky na plný úvazek. Dnešní Auckland sice není hlavním městem Nového Zélandu, je ale bezesporu jeho ekonomickým centrem. Nabízí se srovnání se Sydney a Canberrou v sousední Austrálii. V moderním centru města poskytuje vzrušující zážitek pohled ze Sky Tower, telekomunikační věže o celkové výšce přes 300 metrů. Na věži, která se stala ikonou města, lze navštívit nevšední restaurace a vyhlídky. V noci je díky osvětlení výrazným orientačním bodem.

Foto: shutterstock.com

Procházka po mořském dně i hřbetech vulkánů

Přímořské město obklopují zátoky a přístavy, ale také mírná návrší, která před milióny let byla aktivními sopkami. Vyhaslých vulkánů je ve hřbetu táhnoucím se přes Auckland kolem čtyřiceti. Přímo uprostřed zastavěné oblasti se tyčí jeden z nich, Mount Eden. Z tohoto oblíbeného výletního místa se otevírá široký pohled do okolí.

Foto: shutterstock.com

Pobřeží je obsypáno loďkami a malými plachetnicemi, které místní užívají stejně jako my víkendové chaty. Někdy se proto Aucklandu přezdívá „město plachet“. Také další z oblíbených zdejších atrakcí je spojená s mořem. Nahlédnout pod jeho hladinu umožňuje Mořský svět Kellyho Tarltona. Procházka proskleným podmořským tunelem je pro Středoevropana něco vskutku nevšedního.

Foto: shutterstock.com

Maorská kultura je stále živá

Ačkoli se Auckland velmi rozrostl a zmodernizoval, lidé vůči sobě nejsou anonymní, hodně sportují a tráví čas venku. Ve Western Springs, jednom ze zdejších zelených oddechových míst, se každoročně koná světoznámý Pasifika Festival. Na rozlehlé ploše parku se představují kultury a národy Pacifiku, jejich kuchyně a tradice. Auckland je shodou okolností umístěn jen dvě a půl hodiny jízdy od města Rotorua. To je faktickým centrem Maorů, původních obyvatel Nového Zélandu. K prvnímu seznámení s maorskou kulturou, ale i s dalšími zajímavostmi z historie souostroví je jako stvořené Aucklandské muzeum, které se během let stalo nejuznávanější institucí svého druhu.

Foto: shutterstock.com

Ve městě se nachází také řada sportovišť a stadiónů, především na rugby a kriket. Největší a nejznámější mezi novozélandskými stadióny je Eden Park. Do jeho hlediště se vejde na 50 000 fanoušků rugby, národního sportu Novozélanďanů.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Objevte Srí Lanku s cestovní kanceláří Delfín travel. Perla Indického oceánu, jak se tomuto nádhernému ostrovu přezdívá, vás okouzlí natolik, že se sem budete chtít pravidelně vracet. Budete se kochat sytě zelenými čajovníkovými plantážemi, které se táhnou do nekonečných dálek. Upoutají vás i posvátné chrámy nevyčíslitelné hodnoty z dob dávno minulých.

Přírodní rezervace ukrývají exotické druhy zvířat, které můžete konečně spatřit na vlastní oči. A jako bonus vás na konci dovolené čeká zasloužený odpočinek ve 4* hotelovém resortu na pláži, kde si můžete dosyta užívat koupání a slunění na nádherně bělostných plážích!

Využijte nyní naši speciální akci! Při zakoupení zájezdu do 16. 11. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5 000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám