Hlavní obsah

Perla mexického Yucatánu: Město milionářů Méridu dodnes zdobí nádherná zbohatlická sídla

Novinky, Adéla Skřivánková pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mexickém poloostrově Yucatan snad nenajdeme stejně rozporuplné město, jako je Mérida. Na jedné straně bohaté město s koloniální architekturou, kde svého času žilo nejvíce milionářů na počet obyvatel, na druhé straně šedivá předměstí chudé sociální vrstvy. Atraktivní centrum návštěvníka uchvátí.

Foto: shutterstock.com

Merida je hlavním městem mexického státu Yucatán. Dnes zde žije asi 900 tisíc obyvatel.

Článek

Město z mayských pyramid

Méridu založili v roce 1542 španělští conquistadoři v čele s Franciscem de Montejem. Během svých dobyvačných výprav narazili uprostřed divoké džungle na rozlehlé, ale chátrající mayské sídliště, které jeho obyvatelé už dávno opustili. Důvod je badatelům dodnes neznámý a přes množství teorií zůstává zastřen tajemstvím. V těchto ruinách Francisco de Montejo viděl podobu se španělským městem Mérida a nově vznikající město se tak rozhodl pojmenovat stejně. Stavební práce měli Španělé dosti zjednodušené – rozebrali mayské pyramidy a z nich postavili nejen většinu úředních budov, ale hlavně impozantní katedrálu, nejstarší na celém americkém kontinentu.

Foto: shutterstock.com

Kristus s puchýři

Výstavba katedrály začala v 60. letech 16. století a byla dokončena v roce 1598. Působivý svatostánek nečiní výjimečným pouze jeho prvenství na americké půdě či fakt, že je vlastně přestavěnou mayskou pyramidou. Uvnitř se nachází dřevěná socha Ježíše Krista s názvem Cristo de las Ampollas. Tuto přezdívku si socha vysloužila po požáru, při němž překvapivě neshořela, pouze zčernala. Na těle Krista prý pak údajně vyskákaly puchýře jako na normální kůži (slovo ampolla ve španělštině znamená puchýř). Koncem září se v Méridě konají slavnosti a průvody na počest této sochy.

Foto: shutterstock.com

Katedrála stojí na náměstí Plaza Grande, které je lemované honosnými historickými budovami i luxusními pasážemi. Vydejte se sem nejlépe v neděli večer. V duchu koloniální tradice se páni upraví a nechávají si na náměstí vyleštit boty, dámy si na sebe vezmou sváteční šaty a buď se jen tak procházejí mezi stánky s nejrůznějšími pochutinami, nebo odpočívají na lavičce a poslouchají pouliční muzikanty. Takový výjev je sice o víkendu velmi častý na většině mexických náměstí, ale atmosféra Méridy z něho dělá pro turisty nezapomenutelný zážitek.

Foto: shutterstock.com

Stále velkolepé paláce

Koncerty a taneční vystoupení se obvykle konají před radnicí Palacio Municipal, která se pyšní hodinovou věží z 20. let minulého století. Před radnicí také začíná každé ráno od 9 hodin zdarma turistická prohlídka po náměstí Méridy vedená profesionálním průvodcem, s výkladem ve španělštině a na přání i v angličtině. Průvodce turistům ukáže nejdůležitější budovy na Plaza Grande, přiblíží jejich historii i historii celého města. Prohlídka je určitě vhodná, pokud máte na Méridu málo času a chcete se dozvědět ty nejzajímavější informace v kostce.

Foto: shutterstock.com

Při procházce malebným náměstím, kde jistě neodoláte tomu, abyste se na chvíli posadili na lavičku ve stínu stromů a jen tak pozorovali dění kolem sebe, se nezapomeňte zastavit v Palacio de Gobierno. Uvnitř budovy státní správy vás ohromí úžasné olejové malby mexického umělce Fernanda Castro Pacheca, které zachycují mayskou historii a střet domorodého obyvatelstva se Španěly.

Dědictví mayské kultury

Na jižní straně náměstí pak stojí Casa de Montejo – palác prvních španělských guvernérů. Na jeho průčelí jsou vyobrazeni dva conquistadoři, kteří vítězoslavně stojí na hlavách mayských indiánů. Je zajímavé, jak se Mexičané se španělskou conquistou (dobytím území) dodnes trochu neobratně vyrovnávají. Na jedné straně je oslavovaná nádherná koloniální architektura a historická katedrála je symbolem města, na druhé straně je až úzkostlivě připomínáno vyvražďování indiánů, ničení mayských památek a bezpráví, které bylo na domorodých obyvatelích zejména na Yucatanu spácháno.

Foto: shutterstock.com

Mayům je věnováno i muzeum světové úrovně Grand Museo del Mundo. Otevřeno bylo v roce 2012 a návštěvníci mají možnost se s mayskou kulturou seznámit odbornou, přitom velmi zajímavou a interaktivní formou.

Foto: shutterstock.com

Až na vás bude dějepisu přece jen trochu moc, odbočkou z hlavní třídy Calle 60 dojděte do vyhlášené restaurace Chaya Maya. Ve dvoře koloniální budovy si obklopeni zelení odpočinete a naberete síly tím nejlepším, co yucatanská gastronomie nabízí. Rozhodně ochutnejte dlouze vařené marinované vepřové maso cochinita nebo polévku sopa de lima z kuřecího masa, tortilly a limetky. Jen pozor, u restaurace se často tvoří fronty, tak si raději rezervujte stůl dopředu.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vypravte se s cestovní kanceláří Delfín travel do jedné z nejkrásnějších zemí Latinské Ameriky. Přivítá vás exotická krajina hlubokých kaňonů a pichlavými kaktusy posetých pouští, které se rázem změní v úrodná zelená údolí. Prohlédnete si honosná koloniální města z dob španělské nadvlády, ale i prosté vesničky místních indiánů.

Budete obdivovat známý vulkán Popocatépetl, který vás ohromí svou majestátností. Uvidíte i nejznámější mayské památky a nakonec si užijete odpočinek na plážích s bělostným pískem nádherného poloostrova Yucatan.

Využijte naši jedinečnou akci. Při zakoupení zájezdu do 20. 12. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5000 Kč za osobu!

Související témata:

Výběr článků

Načítám