Hlavní obsah

Výlet, který stojí za to: Argentinská Cesta sedmi jezer

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentinská La Ruta de los Siete Lagos neboli Cesta sedmi jezer je jedním z nejoblíbenějších treků Jižní Ameriky. Prochází dvěma národními parky a kromě sedmi průzračných jezer (popravdě jich může být až jedenáct) vám naservíruje nádhernou patagonskou krajinu se zelenými lesy a zasněženými vrcholky hor.

Foto: shutterstock.com

Oblíbený trek Cesta sedmi jezer představí nádherné vodní plochy i rozmanitou patagonskou krajinu.

Článek

Zima a léto jsou na jižní polokouli ideálním obdobím k návštěvě. Nejméně prší a výhledy na krajinu zrcadlící se v blyštivých jezerech jsou zaručeny. Na druhou stranu, jarní a podzimní mezisezóna nabízí méně turistů a nižší ceny ubytování a dopravy. Na oblíbený trek můžete vyrazit po vlastní ose pronajatým autem, s cestovní agenturou, stopem či kombinací těchto možností.

Foto: shutterstock.com

Start: San Martín de los Andes

Na cestě za nejromantičtějšími vodními plochami nového kontinentu, malebnými vesničkami a hustými patagonskými lesy nám bude udávat směr silnice Ruta Nacional 40. Výchozím bodem jezerního putování je sympatické městečko San Martín de los Andes, které se nachází na úpatí And uprostřed vinařského regionu Mendoza. Odtud je to po Ruta 40 přesně 110 kilometrů k Villa La Angostura, kde naše výprava skončí.

Foto: shutterstock.com

První vodní zastávkou je ledovcové jezero Lácar. Patří k národnímu parku Lanín a leží na severovýchodní straně města San Martín v nadmořské výšce 630 metrů. Pohled na jeho křišťálovou krásu vás nenechá chladnými. Po jezeru Lácar se mírně odchýlíme z cesty směrem k lesům národního parku, v nichž se ukrývá Krásné jezero (Lago Hermoso). Zde můžete s oficiálním povolením ze San Martín přenocovat ve stanu.

Foto: shutterstock.com

Sedm, nebo jedenáct jezer?

Lago Hermoso nám osvětlí záhadu Cesty sedmi jezer, která je ve skutečnosti cestou jezer osmi, devíti či jedenácti. Sedm z nich se nachází bezprostředně podél silnice Ruta 40. Většina cestovatelů ale zamíří také k jezerům, která neleží těsně u ní, ale stále jsou dobře dostupná a jejich návštěva vyžaduje jen malou zajížďku. Proto se dá Krásné jezero vynechat a můžete se vydat rovnou k oficiální „dvojce“, jezeru Machónico.

Foto: shutterstock.com

Dalším bonusem navíc může být méně známé jezero Melinquina, k němuž dojedete odbočkou z Ruta 40 na Ruta 63 (zhruba 25 kilometrů od města San Martín). Pokud se rozhodnete pokračovat pouze po „oficiálních“ zastávkách, po jezeru Machónico budou na řadě jezera Falkner, Villarino a Escondido. Tady už jsme se dostali k nejstaršímu národnímu parku argentinské republiky Nahuel Huapi, který bude naším společníkem po zbytek výpravy.

Jaguár a argentinská sjezdovka

V přímém směru na nás teď čeká modrozelené Lago Correntoso. Jeho břeh připomíná z jedné strany středomořskou pláž, ze druhé se o slovo hlásí patagonská flóra. Výjev jako z letáků cestovní kanceláře dokreslují hory, kam jen oko dohlédne. Nicméně je čas vyrazit za další třpytivou nádherou – oficiálně posledním, sedmým jezerem na této výpravě je Lago Espejo (Zrcadlo). Křišťálovou podívanou budete opouštět neradi. Útěchou vám bude jen vědomí, že na vás čeká ještě národní park Nahuel Huapi a stejnojmenná vodní plocha.

Foto: shutterstock.com

Jezero Nahuel Huapi může být pokládáno za osmé, pro ty, kteří při treku odbíhali poznat další lagos, dokonce deváté či jedenácté. Nacházíme se v oblasti Villa La Angostura. Před námi se slunce mění ve zlatou ozdobu tmavě modré hladiny s jemnými vlnkami od větru. Nahuel Huapi, o němž se v jazyce původních obyvatel území Argentiny a Chile mluví jako o Jezeru jaguára, se nachází ve výšce 700 m n. m. a vyniká svojí hloubkou (v nejhlubším bodě dosahuje téměř 450 metrů).

Foto: shutterstock.com

Mimochodem, ocitli jsme se poblíž města Bariloche, které je oblíbeným zimním střediskem Latinoameričanů. Nic vám nebrání půjčit si lyže a prosvištět svahy „jihoamerického Švýcarska“ společně s vymrzlými Brazilci a Chilany.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Zažijte jedinečnou atmosféru Kuby s cestovní kanceláří Delfín travel. Poznáte její tradice, kulturu i minulost, která je zde stále živá. Zažijete Havanu, kde si vypijete lahodné daiquiri v některém z místních ikonických barů, kde si své drinky vychutnával i sám Ernest Hemingway.

Kromě svérázných koloniálních městeček si užijete i krásnou kubánskou přírodu a samozřejmě také bělostné pláže Karibiku a Atlantského oceánu. Na závěr vaší báječné dovolené si odpočinete v komfortním resortu s all inclusive programem, takže se domů vrátíte odpočatí a plní energie.

Využijte naši jedinečnou akci! Při zakoupení zájezdu do 31. 10. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám