Hlavní obsah

Washington, D. C.: Město „bílých límečků“ není vůbec nudné

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokteré místo se objevuje v záhlaví agenturních zpráv častěji než Washington, D. C., hlavní město Spojených států, sídlo senátu i těch nejdůležitějších institucí. Jejich zaměstnanci si díky oblekům se zářivě bílými košilemi vysloužili přízvisko „white-collars“, bílé límečky.

Foto: shutterstock.com

Kvetoucí sakury dodávají městu politiků a úředníků romantickou atmosféru.

Článek

Do černobílého světa paragrafů a vyhlášek, mezi důležitě se tvářící účastníky sympozií a kongresů pronikají stále častěji veselé, barevně oděné postavičky. Turisté. Ročně jich metropoli na řece Potomac navštíví dobrých patnáct miliónů. Jako zvědavé včelky se rozletí po mnoho kilometrů dlouhých třídách, kde kvetou a omamně voní sakury.

Dříve či později obklíčí nejznámější památníky, zablokují postranní vchody do Kongresu, do Bílého domu a vezmou útokem muzea, která jsou překvapivě zdarma. Washington, D. C., je jedním z mála amerických měst, která jsou přizpůsobena pro chodce. Korzuje se také po 300 metrů širokém a téměř nekonečném National Mall – parku připomínajícím honosné francouzské bulváry, v němž se rozkládají téměř všechny zajímavosti města.

Foto: shutterstock.com

Vše důležité najdete na Mallu

Washingtonský The Mall je středem města, které přesně rozřezává z východu na západ jako čepel nože. Začíná u Lincolnova památníku, kopíruje vodní nádrž zvanou Reflecting Pool (tu, kde se setkal filmový Forrest Gump se svojí Jenny), aby uprostřed své více než tříkilometrové cesty potkal špičatý Washington Monument. Podle zákona nesmí ve městě vyrůst žádná vyšší budova, a tak turisty bolí za krkem při pohledu na tento obelisk vysoký 169 metrů. Z jeho vrcholu je za krásného počasí vidět vše podstatné: historické centrum, Bílý dům, památníky prezidentů Lincolna a Jeffersona, pětiúhelníkovou budovu Pentagonu, Arlingtonský národní hřbitov a konečně i dva sousední státy – Virginii a Maryland.

Foto: shutterstock.com

Kolem „mólu“ je roztroušeno i třináct muzejních budov Smithsonova institutu. Část z nich si udržuje vznosnou bílou barvu, zbytek svítí červení vypálených cihel a připomíná starou Anglii. Mají s ní i mnoho společného. Vždyť byly postaveny z peněžitého daru britského přírodovědce Jamese Smithsona. Ten Washingtonu v závěti odkázal své sbírky a také jmění, které čítalo v roce 1864 neuvěřitelných 509 318 dolarů a 40 centů. A tak už jen kvůli fascinujícím sbírkám můžete strávit ve Washingtonu, D. C., hned několik dní.

Foto: shutterstock.com

Na své si přitom přijdou milovníci starověkého i moderního umění, obdivovatelé fauny, flóry i techniky. Unikátní je například budova Národního muzea letectví a kosmonautiky, kde je vidět snad vše, co se kdy zvedlo do vzduchu. Od balónů a vzducholodí přes kluzák bratří Wrightů, letadlo Charlese Lindberga, se kterým pokořil Atlantik, až po velitelský modul Apolla 11.

Foto: shutterstock.com

Na konci zelené promenády trůní budova Kapitolu. Uvnitř sídlí Sněmovna Reprezentantů a Kongres USA. Celá budova zdáli připomíná gigantický svatební dort, za kterým jako laciné malé zákusky vykukují budovy Nejvyššího soudu a Knihovny Kongresu. V jejích zdech se ukrývá neuvěřitelných 95 miliónů knih a historických dokumentů, a navíc obsahuje údajně všechna díla, která kdy byla napsána o Spojených státech. Všechny tyto turistické magnety jsou viditelné do dáli, a tak se ani člověk s „orientačním nesmyslem” nemá šanci v centru města ztratit.

Foto: shutterstock.com

Kde dříve byly jen bažiny

Tak jednoduché to ale nebylo vždy. Výstavba hlavního města USA započala roku 1790 a trvala dlouhá desetiletí, neboť na tomto místě nestála dřív žádná osada. Budovu Bílého domu, odkud měl vládnout tehdejší prezident Adams, hledala jeho družina několik dlouhých dní, během nichž se motala v močálech. Washington totiž stojí na vysušených bažinách, což se dodnes projevuje jeho horkým, až nepříjemně vlhkým podnebím. A proč si politik, po kterém je město pojmenované, vybral takto nevhodné místo? Státy Virginie a Maryland totiž věnovaly bezplatně část svého území, což bylo gesto, které se nedalo odmítnout.

Foto: shutterstock.com

Oblast se nazývala District of Columbia, což jsou ona dvě písmenka, která název města doprovázejí dodnes. Inženýr Pierre Charles L’Enfant, který byl na výstavbu najat, tak dostal k dispozici jen zelený čtverec, v jehož středu se vypínal Jenkinsonnův vršek, kde dnes stojí budova Kapitolu. Nechal se inspirovat rozvržením královského parku Ludvíka XIV. ve Versailles a rozřezal území na řadu menších geometrických obrazců propojených přímkami spojenými kruhovými náměstími. Ulice označené písmeny jdou abecedně za sebou od východu na západ, ty ze severu na jih pak mají v názvu číslo. Až čas potvrdil, že postavit město doslova na zelené louce vlastně nebyl tak špatný nápad.

Inzertní sdělení:

I v září si můžete s cestovní kanceláří Delfín travel užívat léta! Kde? Přece ve španělském letovisku San Pedro del Pinatar u laguny Mar Menor, kde na vás čekají ty nejvyhlášenější a nejlepší lázně pod širým nebem. Přezdívka „Mrtvé moře Evropy” rozhodně nevznikla náhodou, protože léčivé bahno a slaná voda ze salin tu už po staletí léčí a omlazují lidská těla.

Kromě báječných přírodních lázní u laguny Mar Menor na vás čeká i komfortní ubytování v novém 4* hotelu Thalasia Costa de Murcia. Po celou dobu pobytu můžete zdarma využívat hotelovou lázeňskou zónu. Těšit se můžete na dva bazény s mořskou vodou, vířivku nebo masážní sprchy. Domů se tak vrátíte odpočatí a plní energie!

Podívejte se na naše zbrusu nové video o hotelu Thalasia:

Související témata:

Výběr článků

Načítám