Hlavní obsah

Aljaška: Poklad, který Spojené státy získaly doslova za hubičku

Novinky, Dáša Josífková pro Delfín travel

Koupit od Ruska rozlehlé území Aljašky za pouhých 7,2 miliónu dolarů byl od Spojených států povedený kousek. Nejenže tak za směšný peníz získaly obrovské zásoby zlata, ropy a zemního plynu. Už po první návštěvě každý turista uzná, že zdejší nádherná divoká příroda je – no prostě k nezaplacení.

Foto: shutterstock.com

Nádherná a nespoutaná příroda Aljašky láká čím dál více turistů. Jejich počty jsou však s ohledem na zachování tohoto klenotu regulovány.

Článek

Aljaška v severozápadním cípu Ameriky dnes představuje téměř pětinu rozlohy Spojených států, které ji již zmiňovanou výhodnou transakcí získaly před 150 lety, v roce 1867. Mnoho se tu od té doby naštěstí nezměnilo. Aljašku stále pokrývají neproniknutelné lesy, zasněžené hory, údolí vytvarovaná rvavými řekami, a to sem láká čím dál víc cestovatelů.

Foto: shutterstock.com

Živé národní bohatství

V četných národních parcích poznáte divočinu, jakou popisoval Jack London ve svých knihách. Jedním z nejnavštěvovanějších je národní park Denali. Nemusíte se tu nijak zvlášť namáhat, abyste spatřili medvěda grizzlyho (klidně i několik za den), vlky, soby i majestátné losy, kteří svou velikostí budí zasloužený respekt. K nebi se zde hrdě tyčí i nejvyšší vrchol Severní Ameriky Mount McKinley (6 194 m), který exprezident Obama v roce 2015 překřtil zpět na jméno Denali, což v jazyce původních obyvatel znamená „ten nejvyšší“.

Foto: shutterstock.com

Na přelomu června a července začíná na Aljašce každoroční migrace lososů. Několik týdnů je možné sledovat strastiplné putování ryb, které se z moře snaží dostat proti proudu k horním tokům řek, aby se zde rozmnožily. Tehdy se vám v národním parku Katmai naskytne fantastické divadlo – břehy plné hnědých medvědů lovících lososy ve velkém.

Foto: shutterstock.com

Milióny a milióny jezer

Medvědi ale nejsou jediní, koho přitahují ryby. Pokud se sousední Kanadě říká země tisíců jezer, tady se stříbrné vodní hladiny neskromně počítají rovnou na milióny. Přesněji řečeno více než tři milióny převážně ledovcových jezer jsou rozeseté v tundře a mezi horskými úbočími. Připočtěte k tomu ještě tisíce řek a mořské pobřeží a je jasné, že Aljaška je hotovým rájem na zemi pro milovníky rybolovu.

Foto: shutterstock.com

Barevná show, na kterou nezapomenete

Další z jedinečných zážitků vás čeká při setkání s polární září. Přírodní světelnou show na temné noční obloze můžete na Aljašce vidět v podstatě kdekoli, ale říká se, že čím víc na sever zamíříte, tím větší máte šance. Za ideální místo pro její pozorování či focení se považuje okolí města Fairbanks. Na výskyt tohoto unikátního jevu funguje dokonce cosi jako „předpověď počasí“ a mnoho hotelů také nabízí telefonickou službu, která vás probudí, jakmile se barevná záře objeví.

Foto: shutterstock.com

Tající ledová krása

Přestože zdejší příroda si stále právem zaslouží přívlastek nedotknutá, ani jí se nevyhýbá dopad klimatických změn. Důkazem toho je tání čarokrásných ledovců. K některým se dopravíte pouze letadlem, nebo se jejich krásou můžete kochat z paluby lodi při okružní plavbě. Menší část z nich je i pro běžného turistu snadno dostupná po silnici, jako třeba Portage či Exit Glacier. Cestu k němu lemují značky, na nichž uvedené letopočty smutně ukazují, kam ledovec dosahoval ještě před pár lety. Úbytek modré ledové hmoty je ohromný.

Foto: shutterstock.com

Cesta z města

Na rozdíl od přírody není na aljašských městech nic moc zajímavého. Snad jen že do hlavního města Juneau nevede žádná cesta. Dostat se sem dá pouze po vodě nebo ze vzduchu hydroplánem. Pro turisty je proto mnohem důležitější největší město Anchorage. Na zdejším letišti pro ně zpravidla aljašské dobrodružství začíná.

Foto: shutterstock.com

Nejoblíbenější dobou pro návštěvu je červenec až srpen, kdy vládne krátké léto. Pokud vám ale nevadí o pár kapek víc a o několik teplotních stupínků míň, vyplatí se naplánovat si cestu až na září. Tehdy už mizí příval turistů z hlavní sezóny, takže si krásně barevné podzimní scenérie užijete ve větším klidu. Navíc kromě teplot o poznání klesají také ceny, což je velmi příjemné.

K divočině je dobré mít respekt

Pokud se někde vyplatí nebrat přípravy na cestu na lehkou váhu, pak je to právě na Aljašce. Zapomeňte na vzdálenosti v měřítku, jaké znáte u nás. Při přesunech autem proto tankujte při každé příležitosti a rovnou plnou nádrž. Příroda je tu divoká v tom pravém slova smyslu a absolvovat odbornou instruktáž, jak se v ní chovat, je na místě. V národních parcích vás zpravidla proškolí, jak se zbytečně nevystavovat nebezpečí nebo co dělat, když potkáte medvěda. Byť právě kvůli těmto zážitkům se na Aljašku jezdí, ve chvíli, kdy dojde „na věc“, je každá rada dobrá.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Nádehrná a divoká příroda, kterou jinde v Evropě nespatříte. Přesně takový je Island a vy se za svým severským dobrodružstvím můžete vydat s cestovní kanceláří Delfín travel. Čekají vás nespoutané dravé řeky, královské vodopády i ledovcová jezera s průzračně čistou vodou.

Kde jinde se můžete vykoupat v nejkrásnějších termálních lázních pod širým nebem? Modrá laguna s mléčně modrou vodou čeká už jen na vás. A aby toho nebylo málo, vaším průvodcem po zemi ohně a ledu bude známý novinář a cestovatel Pavel Dobrovský, který se s vámi rád podělí o všechny své zkušenosti s touto překrásnou zemí.

Pusťte si naše povídání o Islandu s Pavlem Dobrovským:

Související témata:

Výběr článků

Načítám