Hlavní obsah

Za sloními sirotky a mořskými obry na Srí Lanku

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekne se Srí Lanka a každému se vybaví exotická dovolená, krásná příroda a také čaj, kterého se odtamtud vyváží na 250 miliónů kilogramů ročně. Zelené lístky nejsou zdaleka jediným zdejším bohatstvím. Cestovatelé, kteří si dopřejí výhled z výšky náhorní plošiny Horton Plains, tuší, proč znamená název ostrova v překladu ze sinhálštiny „šťastný“.

Foto: shutterstock.com

Šťastný. Tak se zajisté cítí každý, kdo uvidí Srí Lanku z výšin náhorní plošiny Horton Plains.

Článek

Na podnebí zemičky o fous menší, než je ta naše, má zásadní vliv okolní Indický oceán, celoroční teplota se tak pohybuje okolo 30 °C. Celkem 1 600 kilometrů dlouhé pobřeží představuje učiněný ráj pro vyznavače vodních sportů i pro ty, kteří si chtějí jen tak odpočívat pod nakloněnými palmami.

Foto: shutterstock.com

Přesto není ostrov, dříve známý jako Cejlon, zcela typickou plážovou destinací. Obklopuje ho bezpočet silných mořských proudů, takže na koupání je nejlepší východní část ostrova a pláže u Trincomalee na severovýchodě. Kolébající se vlny oceánu vám bleskurychle dají zapomenout na všechny problémy a pracovní stres.

Foto: shutterstock.com

Ale i ty nejúžasnější plážové radovánky vás dříve či později přestanou bavit. Pak zamiřte za mořskými obry do městečka Mirissa. Brzy ráno odtud vyrážejí výletní lodě na několikahodinovou plavbu s pozorováním delfínů a velryb. A i kdybyste z paluby zahlédli jen mávající ocas plejtváka obrovského, bude to nezapomenutelný zážitek.

Foto: shutterstock.com

Chobotem sem, chobotem tam

Největší suchozemské savce pro změnu najdete ve vesničce Pinnawala asi devadesát kilometrů od hlavního města Colomba. Na Srí Lance žije asi dva a půl tisíce divokých slonů, na osm set je zdomácnělých.

Foto: shutterstock.com

Mnozí patří buddhistickým či hinduistickým svatyním. Při náboženských procesích jdou v čele navlečeni do skvostných oděvů, nebo drží u chrámů čestnou stráž. Jsou to posvátná zvířata a všichni se k nim tak chovají.

Do sloního sirotčince založeného roku 1975 přicházejí hlavně osiřelá mláďata a sloni s různými zraněními. K nejznámějším chovancům patří ten, kterému mina utrhla kus nohy v době konfliktu se separatistickou organizací Tamilští tygři. Trpící zvíře tehdy našli podle zvuku a věřte či ne, srdceryvně plakalo…

Foto: shutterstock.com

Sloni indičtí mají velice vyvinutý smysl pro rodinný život, malá slůňata potřebují lásku stejně jako děti. V sirotčinci si jí, stejně jako zájem turistů, užijí dostatečně. Nejvíce se těší na společnou koupel v řece.

Hrají tam pospolu hru spadla lžička do kafíčka, zkoumají, zda se jejich chobot vejde kamarádovi do ucha, nebo slouží jako sprcha starším. A když předvedou nějakou kulišárnu (například bojový podmet z juda), hodí jim turisté slupku od banánu. Při téhle roztomilé podívané spouště fotoaparátů jen cvakají.

Foto: shutterstock.com

Čajové plantáže stojí za ranní budíček

Naproti tomu na místě zvaném World's End (Konec světa) je hluboké ticho. A překvapivá zima.

Foto: shutterstock.com

Náhorní planina o nadmořské výšce asi 2 200 metrů se nachází v národním parku Horton Plains ve středu ostrova. Rezervace nese jméno bývalého britského guvernéra Sira Roberta Wilmot-Hortona, ale už domorodci toto místo nazývali „velkým prázdnem“.

Musíte se tam dostat terénním vozem brzy ráno, odpoledne už výhled na jiskřící plantáže čajovníků zařízlé o dobrých 400 metrů níže zalije stoupající mlha. Scenérie pod vámi vypadá velice magicky. V napětí čekáte, že se z bílých chuchvalců vynoří přízrak, ale on z ní s největší pravděpodobností vyjde statný paroháč – jelen sambar. V parku jich žije na dva tisíce a až k vám nějaký vykročí, zůstaňte klidní. Jeleni si navykli, že je turisté krmí dobrotami rovnou z džípů, a ztratili tak původní plachost.

Foto: shutterstock.com

Výlet do doby kamenné

Jeleni byli největší zvířata, která dokázali primitivními luky a šípy ulovit původní obyvatelé Srí Lanky – wanniyala-aetto, tedy lesní lidé (v angličtině védové). Během staletí se promísili se zbylým obyvatelstvem a přijali jeho kulturu. Dnes se hlásí k buddhismu či hinduismu a žijí v době mobilů a televizních satelitů jako ostatní. Najít stopy po védech, kteří vyznávají tradiční způsob žití a lovu, je opravdu těžké. Většina Srílančanů je přesvědčena, že už vymřeli, nic o nich neví a ani nerozumí jejich jazyku.

Foto: shutterstock.com

Pár posledních védských rodin žije uprostřed divoké přírody v národním parku Maduru Oya za městečkem s nezapamatovatelným názvem Mahiyanganaya. Přestože byla tato rezervace pro veřejnost dlouho uzavřena, za védy vás za příslušný bakšiš zavedou místní průvodci.

Tváří v tvář polonahým lidem se širokými obličeji orámovanými dlouhými vlasy a vousy budete mít intenzivní pocit, že se čas zničehonic vrátil o staletí. Srí Lanka dosud skrývá řadu tajemství a fascinujících zážitků, které jsou naštěstí pod slupkou rychlého moderního turismu poměrně dobře ukryté. A to je jedině dobře.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na 15ti denní poznávací zájezd Srí Lanka 55+ „Cesta za Perlou Indického oceánu” a objevte nekonečné čajovníkové plantáže, srdečné úsměvy zdejších obyvatel, posvátné chrámy zapsané v UNESCO či ohrožené druhy zvířat žijící v rezervaci Yala.

Na závěr poznávacího okruhu vás čeká odpočinek v 4* resortu přímo na pláži. Odlétáme 11. listopadu z Prahy s leteckou společností Emirates.

Zažijete Srí Lanku tím, čím je – jedinečným rájem na Zemi.

Související témata:

Výběr článků

Načítám