Hlavní obsah

Cesta do hlubin Amazonského pralesa a indiánovy duše

Novinky, Martin Zeman, Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté, kteří zavítají do Ekvádoru, by neměli vynechat návštěvu největšího deštného pralesa na naší planetě, jenž zabírá téměř polovinu území této jihoamerické země. Do zeleného ráje mohou vyrazit bez obav – rozhodně to není výlet jen pro dobrodruhy.

Foto: shutterstock.com

Výlet do Amazonského pralesa si dnes může dopřát dobrodruh stejně jako běžný turista.

Článek

Amazonský prales se zde dělí na dvě geografické části: Alta Amazonía, jež se nachází na východních svazích And, a takzvanou Llanura Amazónica neboli rovinatý prales.

Díky objevu obrovských zásob černého zlata v sedmdesátých letech minulého století a prudkému nárůstu ropné těžby se začala rozvíjet místní infrastruktura a začal se zvyšovat počet obyvatel v pralesních městech, jako je například Tena či Puyo. Pro turisty to má pozitivní dopad – nyní jsou už tyto oblasti pohodlně dostupné autobusem z velkých měst v centrálních Andách.

Když chcete poznat víc než američtí gringos…

Puyo, hlavní město provincie Pastaza, jsme si zvolili i my jako výchozí bod pro návštěvu kmene Quechua (Kečuové) v okolí vesničky Canelos, kterou proslavil zdejší spisovatel Juan León Mera. Jeho indiánské drama Cumandá o lásce mezi divoškou a bílým chlapcem je jedním z největších ekvádorských románů.

Foto: shutterstock.com

Hned po příjezdu do města Puyo se na vás vrhnou naháněči místních cestovních agentur, kteří nabízejí zaručeně nejlepší výpravy do deštného pralesa. Po zkušenostech s nimi bych spíše doporučoval vypravit se dál do civilizovaných vesniček a tam si za podstatně menší peníz najmout jako doprovod místního, španělsky hovořícího indiána.

Zdejší agentury jsou totiž zvyklé na americké „gringos“, kteří většinu výletu stráví u jídelního stolu v indiánské vesnici, případně při koupeli v řece.

Těmto turistům ke spokojenosti stačí několikasetmetrová procházka pralesem v předem pečlivě vysekaném okruhu kolem vsi, s připravenou liánou, na níž se mohou zhoupnout za průvodcova povzbuzování „huháá, huháá Tarzan“.

Foto: shutterstock.com

Průvodce z agentury na nás proto hleděl překvapeně, když jsme ho požádali o několikadenní túru do džungle s přespáním v pralese. Za čtrnáct let průvodcovské praxe spal v pralese jen třikrát. Nezbylo nic jiného než vzít s sebou ještě místního dvanáctiletého chlapce a teprve pak vyrazit na cestu.

Nejdříve je však třeba se posilnit mírně alkoholickým nápojem „chicha“, který se vyrábí z juky, a to tak, že ji ženy rozžvýkají v ústech a naplivou do velkého hrnce, kde se nechá zkvasit.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Nabídnutou chichu ochutnat zkrátka musíte. Odmítnutí berou indiáni jako urážku.

Bohatství zelených pralesů je nepředstavitelné

Pochod džunglí značně ztěžuje velká vlhkost a podmáčená půda. Nejsnadnějším způsobem, jak se dostat do vzdálenějších pralesních oblastí, je proto plavba po řece, při níž můžete obdivovat zelenou hradbu neprostupného pralesa.

Foto: shutterstock.com

Přespání je možné pouze v hamace, síti pohodlně zavěšené mezi dvěma stromy nad podmáčenou půdou. Jste v ní v bezpečí před všemožnými živočichy, kteří vylézají především po setmění. Bohatství místní fauny a flóry je nesmírné. V Amazonském pralese se vyskytuje víc živočišných a rostlinných druhů než kdekoli jinde na světě. Na jediném hektaru najdete stovky druhů stromů a celou plejádu orchidejí. Můžete obdivovat stovky druhů ptáků, desítky druhů opic, tapíra amerického i největšího žijícího hlodavce kapybaru.

Foto: shutterstock.com

A pak samozřejmě i další zvířata, která byste popravdě potkali jen neradi – největší kočkovité šelmy, jaguára či pumu. Po setmění vás uhrane koncert křiku a hluku zvířecích obyvatel tohoto ztraceného ráje.

Emancipace do Amazonie ještě nedorazila

Při setkání s domorodci vás hned na první pohled zarazí, že nikde nevidíte při práci muže.

Foto: shutterstock.com

Nedalo nám to a optali jsme se místních žen. Dostalo se nám vysvětlení, že jediná mužova povinnost je zplodit potomstvo a postavit chatrč. Obydlí jsou velice prostá, a tak tento úkol mužům příliš času nezabere. Poté již jen sedí a civí do pralesa, přesto požívají velké autority. Ženy zastanou vše ostatní od vysekávání pralesa, pěstování juky přes vaření, šití, výrobu keramických nádob, úklid až po péči o děti.

Foto: shutterstock.com

Směrem dále na jih v okolí městeček Macas a Súcua žije kmen Šuárů, jenž proslul zmenšováním hlav svých nepřátel, takzvanými „tsantsa“. Bojovníci tohoto kmene věřili, že duch nepřítele přežívá i po jeho smrti, a aby jim nemohl škodit, snažili se ho tímto rituálem uvěznit uvnitř vysušené kůže hlavy.

Foto: Fotografie “Shrunken Head” od “Cliff” licencovaná pod CC BY 2.0.

Zmenšování hlav nepřátel - tsantsa bylo po dlouhá léta výsadou zasvěcenců.

V padesátých letech minulého století navštívili Šuáry naši cestovatelé Hanzelka a Zikmund, kteří jejich bizarní rituál popsali ve své knize Za lovci lebek. Dnes je tsantsa vděčným suvenýrem zahraničních turistů, avšak jde pouze o kopie. Originál již v dnešní době není k dostání.

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do hloubi Amazonského pralesa. Na poznávacím zájezdu Putování po rovníku budete moci pozorovat život původních obyvatel daleko od vymožeností civilizace a nejen to ≫ (úplný popis této dobrodružné cesty získáte kliknutím na předchozí odkaz).

●  ●  ●  ●

Nejkrásnější zemí Latinské Ameriky je bezesporu Mexiko. Pojeďte s cestovní kanceláří Delfín travel objevit všechny její krásy!

Prohlédnete si honosná koloniální města i prosté vesničky indiánů, navštívíte významné archeologické památky (Teotihuacán, Chichén Itzá...) i přírodní krásy v čele se sopkou Popocatépetl.

Na závěr si odpočinete na bělostných plážích poloostrova Yucatán ve 4* resortu all inclusive.

Související témata:

Výběr článků

Načítám