Hlavní obsah

Místo, odkud uvidíte New York z jiné perspektivy

Novinky, Tereza Houštecká, CK Delfín travel

Pokud se chystáte do New Yorku, určitě máte seznam míst, která chcete navštívit. Kromě sochy Svobody, Times Square, Central Parku, Broadwaye, Empire State Building a další přibližně stovky oblíbených cílů byste si neměli nechat ujít High Line park – novou turistickou atrakci americké metropole. Místo, které spojuje místní s turisty, město s přírodou, ruch s klidem.

Foto: shutterstock.com

Provoz newyorské železnice High Line byl zahájen v roce 1934 a svému účelu sloužila téměř padesát let.

Článek

Neobvyklá železniční trať High Line je součástí New Yorku od roku 1934, kdy bylo potřeba vyřešit přepravu produktů (maso, mléko) mezi továrnami a sklady. Podzemní dráha moc dobře nefungovala, a tak ke slovu přišla tato nadzemka, která vede na Manhattanu mezi 10. a 11. avenue a protíná více než 100 ulic ve výšce skoro osmi metrů nad zemí.

Foto: shutterstock.com

Díky iniciativě několika nadšenců, která konstrukci High Line pomohla zachovat, získal Manhattan zcela unikátní park.

Výhodou bylo mimo jiné také to, že trať procházela přímo továrnami a sklady. Od 60. let její využívání klesalo, poslední vlak byl vypraven v roce 1980. Od té doby nadzemka skoro dvě desetiletí chátrala, zatímco její okolí se proměňovalo. Z továren a skladů se staly galerie, obchody, restaurace a také velmi luxusní bydlení.

Foto: shutterstock.com

Z továren a skladů Manhattanu se staly byty a kanceláře. Železnice High Line tak mohla získat své nové využití.

Modernizace čtvrti vedla k rozhodnutí, že celá konstrukce nepotřebné High Line má být zdemolována. Tomu se však v roce 1999 rozhodla skupina místních obyvatel zabránit a vytvořila projekt revitalizace High Line – přetvoření na park, který se měl stát centrem místní komunity.

Foto: shutterstock.com

Unikátní železnice odolala i modernizaci Manhattanu na konci minulého století.

Svůj plán dovedli do úspěšného konce – zpustlá kolejiště se skutečně změnila v okrasné záhony a svěže zelené trávníky, které lemují chodníčky a promenády s lavičkami či relaxačními lehátky. V roce 2009 byla veřejnosti otevřena první část High Line parku, v roce 2011 ji následovala druhá a od roku 2014 je zpřístupněna i poslední část.

Foto: shutterstock.com

V High Line parku lze příjemně strávit i horký letní den.

Jedinečný High Line park se stal od prvního dne oblíbeným místem, ze kterého poznáte New York z jiné perspektivy. Uvidíte pod sebou tepat život v ulicích plných aut a spěchajících lidí a přitom okolo sebe máte zeleň a relativní klid. Nevšedním zážitkem je večerní procházka, kdy park i město ožije světly. Bývalá nadzemní dráha se stala také kulturním centrem a můžete se zde setkat s hudebníky, divadelníky a dalšími umělci.

Foto: shutterstock.com

Díky vyhlídkové plošině je Hudson River za soumraku zcela jedinečná.

Inzertní sdělení:

NEW YORK. Vydejte se s Delfín travel poznat toto jedinečné velkoměsto, jeho ikony, legendární čtvrti a pulsující ulice v čele s 5th Avenue, kterou proslavil skvělý film Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburn v hlavní roli.

Nechte se okouzlit jeho nepopsatelnou atmosférou, kterou budete moci pozorovat také z unikátního High Line parku.

Výběr článků

Načítám