Hlavní obsah

Neokoukaná oáza klidu – Azorské ostrovy ve vlnách Atlantiku

Novinky, Jan Kubišta

Azorské ostrovy jsou u nás stále málo známý kout světa, který se dostal do obecného povědomí jen díky předpovědi počasí. Termín „azorská tlaková výše“ slyšeli snad všichni, méně známá je skutečnost, že se tam nachází nejvyšší hora Portugalska, pěstuje čaj, v tamních vodách se hojně vyskytují velryby a najdete tam i pamětihodnosti patřící pod ochrannou ruku organizace UNESCO.

Foto: shutterstock.com

Turistická stezka vedoucí k jezeru Sete Cidades přímo vyzývá k objevení těchto exotických ostrovů náležících Portugalsku.

Článek

Zelený ráj uprostřed oceánu

Ostrovy patří pod portugalskou správu, mají však status autonomního území. První, čeho si po příletu nelze nevšimnout, je všudypřítomný klid a absence každodenního shonu. Může za to jistě i vzdálenost dělící Azory od kontinentů – od evropské pevniny je to 1300 kilometrů a geografická izolovanost je při pohledu na mapu více než zřejmá.

Místní lidé si žijí po svém, a hlavně v poklidu. Dalším důvodem, proč si zde snadno připadáte jako v místě, kde se zastavil čas, je poměrně nízká hustota obyvatelstva a svěží zeleň všude kolem. Azory tvoří devět ostrovů, každý z nich je osobitý, ale společným jmenovatelem většiny z nich jsou zelené pastviny a lesy.

Foto: Jan Kubišta

Sopka Pico (2 351 m n.m.) je nejvyšším vrcholem Azorských ostrovů i celehé Portugalska. Na fotografii vystupuje z typicky bujné vegetace.

V porovnání s ostatními ostrovy atlantské oblasti zvané Makaronésie, kam patří například Kanárské ostrovy a Madeira, na Azorách také více prší. I díky tomu se – na rozdíl od zmíněných jižnějších sousedů – doposud vyhnuly masovému cestovnímu ruchu, monstrózní zástavbě a dalším průvodním jevům spotřebněji orientovaného turismu. Takže pokud se vybavíte trpělivostí vůči vrtochům počasí a třeba i pláštěnkou, odměnou vám bude návštěva míst, která si dosud zachovala autentický ráz.

Foto: shutterstock.com

Skalnaté pobřeží ostrova São Miguel.

Relax v termálech i krásné túry

Pláštěnku do kufru přibalte spíše jen pro jistotu, i přes výkyvy počasí je slunce hlavně v létě dostatek na příjemnou dovolenou. Největším azorským ostrovem je São Miguel s hlavním městem celé oblasti, Ponta Delgada.

Foto: shutterstock.com

Sladkovodní jezera na Azorských ostrovech vznikla zatopením sopečných kráterů. Na snímku vidíte jezero Lagoa do Fogo.

Ostrov nabízí zajímavou kopcovitou krajinu s pastvinami, lesy, stády pasoucích se krav, sladkovodními jezery vzniklými zatopením sopečných kráterů a také několika termálními prameny, v nichž si lze dopřát i relaxační koupel.

Foto: shutterstock.com

Koupel v termálních pramenech Caldeira Velha.

Návštěva jediných evropských čajových plantáží také stojí za to.

Foto: shutterstock.com

Čajovníkové plantáže v Porto Formoso.

Zvláštností je pak místní pokrm zvaný „cozido“, na jehož vaření se využívá síla termálních vřídel. Směs různých druhů masa a zeleniny se dlouhé hodiny připravuje v hrnci uloženém v zemi zahřívané právě geotermální energií. Výsledkem je výborný „eintopf“ s unikátní sirnou příchutí.

A aby člověku slehlo, může se vydat na některou z mnoha pěších túr, které ostrov svým návštěvníkům nabízí.

Inzertní sdělení:

V temně modrých dálkách Atlantského oceánu se skrývá neobyčejný přírodní ráj – Azorské ostrovy. Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel prozkoumat největší ostrov tohoto souostroví São Miguel, kterému se přezdívá „zelený ostrov”.

Nádherná vulkanická jezera, velkolepé hory či kopce střídají rozlehlé zelené pláně a písečná pobřeží. To vše zahalené do chladivého závoje všudypřítomných hortenzií.

Na tomto zájezdu také poznáte, proč se Azorám říká „přírodní akvárium naší planety” a budete mít možnost se aktivně zúčastnit pozorování velryb a delfínů.

Výběr článků

Načítám