Hlavní obsah

Po stopách bílého zlata

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porcelánky a manufaktury, které se dodnes věnují tradiční výrobě „bílého zlata“, jak se zde porcelán nazývá, se nacházejí po celém Německu. Cestu si k nim postupně našli i turisté, porcelánky totiž návštěvníkům nabízejí zajímavý a interaktivní program. Zde jsou některé z nich.

Foto: Staatliche Porzellan Manufaktur Meissen GmbH

Porcelán má v Německu tu nejvyšší kvalitu.

Článek

Porcelánka ve Fürstenbergu

K nejstarším a nejrenomovanějším porcelánkám v Evropě patří bezesporu Porzellanmanufaktur Fürstenberg nacházející se v Dolním Sasku, otevřena byla již roku 1747. Manufaktura tak dodnes čerpá z dlouholeté tradice a využívá tradiční a ověřené postupy ve spojení s moderními technologiemi a designem, aby vytvořila originální a vysoce kvalitní kousky pro sváteční i každodenní využití.

Foto: Porzellanmanufaktur FÜRSTENBERG GmbH

Porcelánka Fürstenberg sídlí na stejnojmenném hradě na Vezeře

Porcelánka sídli v loveckém zámečku Fürstenberg, návštěvníci tak mohou spojit prohlídku porcelánky s prohlídkou samotného zámku.  Přímo u zámku staví výletní parníky plující po Vezeře, zámek však mohou navštívit i cyklisté, kteří využívají zdejší cyklistické trasy vedoucí okolo řeky.

Foto: Porzellanmanufaktur FÜRSTENBERG GmbH

Od letošního února je v provozu vyhlídková platforma

Historické i současné kousky pocházející z této manufaktury jsou vystaveny v zámku a návštěvníci mají možnost si v rámci prohlídek výrobu porcelánu sami vyzkoušet. Součástí areálu je nejen manufaktura, ale i muzeum a návštěvnické dílny. U zámku se navíc od letošního únoru nachází vyhlídková terasa, nabízející výhledy na region okolo Vezery. Manufaktura funguje dodnes a vyrábí prvotřídní porcelán, který je znám jako „bílé zlato na Vezeře“.

Tip: Den otevřených dveří se letos koná 13. 9. 2015.

 Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin

Královská porcelánka v Berlíně, která má za sebou již více než 250letou existenci, byla založena samotným Fridrichem Velikým. Porcelánka je dodnes v provozu a vyrábí velmi kvalitní porcelán, který se vyznačuje vysokým podílem ruční výroby.

Foto: KPM Berlin GmbH

Berlín se pyšní Královskou porcelánkou

Návštěvníci mají možnost nahlédnout do tajů výroby porcelánu v rámci nabízených prohlídek.

Zároveň se mohou těšit i na samotný Berlín, který se právě probouzí ze zimního spánku. Berlín je možné objevovat pěšky, na kole, s využitím MHD (určitě se vám vyplatí zdejší návštěvnická karta).

Foto: KPM Berlin GmbH

Důraz je kladen na tradiční postupy a rukodělnou výrobu

Loni Berlín slavil 25. výročí od pádu zdi, letos se návštěvníci mohou těšit na oslavy znovusjednocení Německa. Kromě toho se však v Berlíně po celý rok koná řada zajímavých akcí – festivaly, koncerty, sportovní a gurmánské akce,…stačí se nechat inspirovat a vyrazit.

Foto: DZT, Mike Corey

K oblíbeným pamětihodnostem v Berlíně patří Reichstag

Kromě tradiční návštěvy Televizní věže, Reichstagu, Braniborské brány a zbytků Berlínské zdi se vyplatí podívat se i do Kreuzbergu, zoologické zahrady nebo vyrazit na výlet ke zdejším jezerům. V bezprostřední blízkosti Berlína se nachází i nespočet zámků, zahrad a paláců.

Foto: DZT, Mike Corey

Atraktivní je také Berlínský dóm, nebo Televizní věž

Tip: Pokud byste chtěli navštívit Reichstag, doporučujeme si konkrétní termín – den i čas – rezervovat alespoň s dvouměsíčním předstihem.

Míšeň – atraktivní spojení vína a porcelánu

Jen kousek od Drážďan se nachází další manufaktura, která je i mezi českými turisty velmi oblíbená. Porcelán se do Evropy dovážel již od 13. století, tajemství jeho výroby však bylo v Německu plně objeveno až v průběhu 18. století, kdy se začaly otevírat první domácí porcelánky, mezi nimi byla i ta míšeňská.

Foto: Porzellan Manufaktur Meissen GmbH

V Míšni se mohou návštěvníci těšit na interaktivní prohlídky

Prvních 150 let své existence se porcelánka nacházela na zámku Albrechtsburg, poté se celá výroba přesunula do Meissen-Triebschtalu. Pozdně gotický zámek je dodnes jednou z nejnavštěvovanějších památek Míšně. Jednak se tyčí přímo nad řekou, a pak také hostí mnoho zajímavých muzejních sbírek, pravidelně se zde konají i různé výstavy. Součástí expozice je samozřejmě také výstava věnovaná porcelánu.

Foto: Porzellan Manufaktur Meissen GmbH

I zde je kladen důraz na tradice

Další zajímavostí, která je ve městě spojena s výrobou tohoto bílého zlata, je porcelánová zvonkohra ve věži kostelu Frauenkirche, tu zde návštěvníci obdivují již od roku 1929. V samotném kostele se pak nachází sbírka největších porcelánových soch, které byly doposud v míšeňské porcelánce vyrobeny.

Návštěvu porcelánky mohou návštěvníci spojit s prohlídkou malebného města, Míšně. Výhodou města je, že leží v krásné krajině po proudu Labe, kolem kterého vede Labská cyklostezka. Míšeň je tak pravidelnou zastávkou na trase. Samotné město má za sebou více než tisíciletou historii, která se zrcadlí v jeho starobylých památkách.

Město se nachází ve vinařském kraji, zdejší vinařský region je sice tím nejmenším v Německu, ale kvalitou svých vín se může směle rovnat třeba regionu na Mosele nebo na Rýnu.

Foto: Porzellan Manufaktur Meissen GmbH

Ruční výroba zabere mnoho hodin práce

Koncem léta se zde konají také vinařské slavnosti, jež jsou jen jednou z mnoha zajímavých a zábavných akcí, které Míšeň v průběhu celého roku hostí. S vinařskou tradicí je spojená také Vinařská stezka, která návštěvníky provede tímto krajem a pozve je na ochutnávku zdejších vín a specialit nejen do hospůdek, ale také přímo k místním vinařům.

Ale zpátky ke zdejší porcelánce. Kromě toho, že zdejší manufaktura funguje již od roku 1710 a produkuje prvotřídní porcelán, který se vyváží do celého světa, otevřel se zde návštěvníkům také „zážitkový svět“ – ten nabízí rozsáhlé muzeum porcelánu s rozmanitými výstavami o historii, současnosti a budoucnosti tohoto průmyslu. Kromě toho jsou zde však i dílny, kde se mohou návštěvníci jakéhokoli věku s výrobou porcelánu seznámit a pod vedením zkušených řemeslníků si práci s ním i sami vyzkoušet.

Samozřejmostí je také kavárna a restaurace a v neposlední řadě také obchůdek, kde si mohou návštěvníci na památku něco zakoupit.

Tip: Letošní dny otevřených dveří porcelánky se konají 24. a 25. dubna 2015

Porcelánka Villeroy & Boch

Další tradiční porcelánkou, jež nabízí zajímavý program pro návštěvníky, je porcelánka Villeroy & Boch, která již od svého počátku sídlí ve staré barokní budově opatství v Mettlachu. Toto městečko je jedním z nejpůvabnějších v celém Sársku, obklopuje ho zdejší řeka Sára, která mu dodává jedinečnou atmosféru.

Foto: Villeroy & Boch AG

Městečko Mettlach v Sársku je domovem porcelánky Villeroy & Boch

K návštěvě zve zdejší zážitkové centrum „Keravision“, které hosty seznámí s historií zdejší firmy a jejím věhlasem. Seznámí je rovněž i s kulturou stolování, která se postupem času měnila až do dnešní podoby. Součástí expozice je i muzeum keramiky, jež vystavuje vzácné kousky pocházející z různých historických období.

Foto: Villeroy & Boch AG

Expozice muzea představuje historické i současné kousky

K návštěvě zvou také zdejší muzeum a originální kavárna připomínající drážďanskou mlékárnu díky svým ručně malovaným dlaždicím, které zdobí celý interiér. Na výzdobu interiéru bylo potřeba přes 15 000 ručně malovaných dlaždic. Motivy, které dlaždice zdobí, pocházejí ze zdejšího historického archivu.

Foto: Villeroy & Boch AG

Výrobky tamější porcelánky byly využity i při výzdobě kaple

Opatství, v němž manufaktura dodnes sídlí, obklopuje překrásný park, který je návštěvníkům otevřen po celý rok. V parku je k vidění také zdejší nejstarší stavba pocházející z 10. století, hned naproti se nachází Schinkelova fontána a ještě o kousek dál „Der Living Planet Square“ s obrovskou sochou ducha Země a také největším keramickým puzzle, které bylo samozřejmě vytvořeno zdejšími šikovnými řemeslníky.

Foto: Villeroy & Boch AG

Návštěvníci mohou obdivovat i zdejší kavárnu

Tip: Sársko je také vinařským regionem, doporučujeme ochutnat zdejší víno a to nejlépe přímo u zdejších vinařů.

Porcelánová stezka

Stejně jako v Německu najdete Vinařskou, Hradní, Romantickou nebo Sýrovou stezku, narazíte zde samozřejmě i na stezku Porcelánovou. Tato stezka se rozprostírá v regionu severního Bavorska a představuje návštěvníkům zdejší manufaktury, muzea a ateliéry, které mají co do činění s porcelánem a keramikou.

Foto: DZT, Bamberg Tourismus

Porcelánová stezka zavede návštěvníky třeba do Bamberku

Trasa je dlouhá 550 kilometrů, vznikla roku 1996 a od té doby láká k návštěvě jak místní, tak i zahraniční turisty. Spousta míst, která jsou součástí trasy, se nachází v malebné přírodě Franského a Hornofalckého lesa.

Foto: B.E. Liewald

Zastávkou na trase je i Selb spojený s výrobou porcelánu

V Arbergu mohou zájemci navštívit muzeum porcelánu, v Bamberku a Bayreuthu se mohou těšit na památky UNESCO, Coburg je okouzlí svým historickým jádrem a Weiden pak muzeem porcelánu a mnoha obchůdky a butiky, které nabízejí speciální zboží přímo od zdejších výrobců.

Tipy na cestu: německý porcelán

Porcelánka Fürstenberg se nachází na stejnojmenném zámku v Dolním Sasku:

Fürstenberg

Hlavní město Německa, Berlín, se může pochlubit vlastní, královskou porcelánkou (Königliche Porzellan Manufaktur Berlin), s dlouholetou tradicí:

Sasko, to jsou nejen Drážďany, ale třeba i Míšeň s tamější renomovanou porcelánkou:

V Sársku se pak nachází další unikátní manufaktura, firma Villeroy & Boch sídlí ve starém barokním opatství v  městečku Mettlach na řece Sáře: 

Mettlach

Regionem severního Bavorska  vede Porcelánová stezka

Výběr článků

Načítám