Hlavní obsah

Heilbronn – město obklopené vinicemi

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko se v krajině kopců a údolí nachází město Heilbronn. Už ve středověku se na březích řeky Neckar scházeli obchodníci, aby z tohoto místa učinili živé a světu otevřené město. Jeho obliba mezi turisty z Německa i zahraničí za poslední roky výrazně stoupla.

Foto: Heilbronn Marketing GmbH

Historické centrum města Heilbronn

Článek

Řeka Neckar jako obchodní cesta

První zmínka o Heilbronnu pochází z roku 741. Tehdy to ještě nebylo město, nýbrž francký královský dvůr. Už od 12. století se ale začalo mluvit o přístavu na řece Neckar, která přispěla k obchodnímu rozvoji města. Řeka byla pro obyvatele natolik důležitá, že si od císaře Ludvíka Bavora vydobyli počátkem 14. století právo její tok regulovat a zřídit přístav přímo ve městě. Tak začali spolu s řekou do Heilbronnu proudit i obchodníci.

Foto: Heilbronn Marketing GmbH

Řeka Neckar protékající městem je kromě jiného i dějištěm mnoha kulturních akcí

Zlaté časy v době industrializace

Po nelehkých časech, kdy se krajem několikrát prohnala válka, a město bylo vydrancováno, přišla zlatá éra v druhé polovině 18. století. Heilbronn tehdy nesmírně hospodářsky i kulturně vzrůstal. Tuto vlnu nakrátko přerušila württemberská vojska, která v roce 1802 Heilbronn obsadila. Do města se přestěhovaly württemberské úřady, ale obchod zde ještě pořád měl své místo. S příchodem industrializace se naplno projevil místní potenciál a Heilbronn se stal významným průmyslovým centrem jihozápadního Německa.

Foto: DZT, Jochen Keute

Industriální historie města Heilbronn nikterak nebrání tomu, abychom zde našli i romantická zákoutí

Znovuzrození po 2. světové válce

To, co bylo vybudováno v době industrializace, ale vzala druhá světová válka. Heilbronn zažil krutá bombardování, zhruba 80 % města lehlo popelem. Po válce však bylo město pod okupační správou Spojených států znovu vybudováno, vznikly nové obytné čtvrti, nemocnice, postavilo se nové divadlo i kulturní centrum. Už v 70. letech se Heilbronn stal opět významným velkoměstem.

Foto: Heilbronn Marketing GmbH

Války už jsou dávno pryč, a tak si místní obyvatelé rádi dopřávají společné chvilky v centru...připojíte se k nim?

Historie ožívá

Ačkoli bychom si mohli myslet, že kvůli bombardování ve městě nezbylo nic z historických památek, opak je pravdou. Samotná radnice na náměstí Marktplatz sice není původní stavbou z 15. století, nicméně její renovovaná renesanční fasáda minulost dobře reprezentuje. V jejím podzemí, které zůstalo válkami netknuté, se kdysi skladovalo zboží obchodníků, dnes se v klenutých prostorách dá posedět v restauraci u dobrého vína.

Foto: DZT, Jochen Keute

Na prostranství před budovou radnice se pravidelně konají trhy.

Heilbronnský orloj

Podobně jako v Praze je heilbronnskou nejfotografovanější památkou orloj. Astronomické hodiny z roku 1580 najdete na budově radnice. Stejně jako u pražského orloje se každou hodinu dají do pohybu různé figurky – dva andělé, dva berani a kohout.

Foto: DZT, Andrew Cowin

Heilbronnský orloj

Katynka z Heilbronnu

Už jste slyšeli o Kateřině či Katynce z Heilbronnu? Jde o divadelní hru z pera Heinricha von Kleista, díky níž se počátkem 19. století Heilbronn proslavil. Na prknech vídeňských divadel, kde mělo drama Das Käthchen aus Heilbronn oder Die Feuerprobe (Katynka z Heilbronnu neboli Zkouška ohněm) v roce 1810 premiéru, se v pěti dějstvích diváci seznamovali s romantickým příběhem patnáctileté dívenky zasazeným do pohádkového prostředí středověkého Heilbronnu.

Foto: Heilbronn Marketing GmbH

Katynka z Heilbronnu v typickém kostýmu

Stopy Katynky a jejího životního příběhu jsou ve městě patrné dodnes – zastavit se můžete např. u „Käthchenhaus“, kamenného domu, jejž zdobí typické středověké hrázdění.

Na kole mezi vinicemi

Jih Německa je tradičně oblastí vinařství a poznáte to i v okolí Heilbronnu. Nad městem se tyčí vrch jménem Wartberg, kam obyvatelé města rádi unikají od každodenního shonu za aktivním odpočinkem. Po vrstevnici svahu se mezi vinicemi line stezka vhodná jak pro pěší procházky, tak především pro menší výlety na kole. Námaha při cestě na vrchol je odměněna výhledem na celé město a hlavně chvilkou oddychu v místní hospůdce. Pokud někdo stále nemá dost, může nahlédnout do muzea vinařství.

Foto: Heilbronn Marketing GmbH

Vinice na kopci Wartberg

Tip – Heilbronn jako výchozí bod pro dovolenou na kole

Město je protkané spoustou cyklistických stezek a zároveň je i místem, kde se kříží hned několik dálkových cyklistických tras. Po Burgenstraße-Radweg se můžete vydat na cestu za poznáním hradů, ať už směrem k Mannheimu, nebo ku Praze – obě města totiž tato trasa spojuje a je tedy dlouhá téměř 1000 kilometrů. Zajímavou zastávkou by mohl být například Heidelberg. Pokud se pořádně opřete do pedálů, urazíte 70km vzdálenost za pár hodin. Příjemnou jízdu slibuje i trasa vedoucí údolím řeky Neckar.

Foto: Baden-Württemberg, Tourismus Marketing GmbH

Údolí řeky Neckar

Heilbronner Land – ideální cíl pro volný čas

Doslova před branami města se rozprostírá největší jezero na severu Bádenska-Württemberska vhodné ke koupání – Breitenauer See. V letních měsících tak představuje oblíbený cíl pro volnočasové aktivity nejen na vodě. Ubytovat se lze v kempu přímo na břehu jezera. Kdo je duší dobrodruh, toho jistě zaujme Limes Romanus, respektive pozůstatky římského opevnění, které jsou rozesety v místní krajině.

Akce v Heilbronnu

12. 4. 2014: Käthchen, Käthchen, Käthchen – volba nejkrásnější dívky města spojená s doprovodným programem, koncerty a plesy

18. 4. 2014: oslavy Velikonoc a „otevírání řeky“ pro plavbu

8. 4.–7. 10. 2014: každé úterý prohlídka s číší vína a společnou večeří „Dientstags in der City – Viertel(e) nach 6“ za 6 eur, děti od 6 do 14 let 3 eura

29.–31. 8. 2014: Neckar Fest – hudební festival se spoustou doprovodných vystoupení konající se přímo na řece Neckar

12.–21. 09. 2014: Heilbronner Weindorf – festival vína, nejoblíbenější událost v Heilbronnu

Po celý rok: koncerty, divadelní představení a festivaly na pódiu přímo na řece Neckar

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám