Hlavní obsah

Dostaveníčko v samém středu Německa: Erfurt

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes pro českého turistu trochu zapomenuté město uprostřed Německa vás může mile překvapit. Někteří ho znají díky kouzelným vánočním trhům, které se zde každoročně konají, jiní na jeho objevení teprve čekají. Pár tipů vás snad přesvědčí o tom, že Erfurt skutečně stojí za návštěvu.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH, B. Neumann

Symbol Erfurtu: chrám Panny Marie a kostel sv. Severina.

Článek

Erfurt se nachází v samém středu Německa a je hlavním městem spolkové země Durynsko (Thüringen). Na německé poměry se řadí spíše k menším velkoměstům, žije v něm jen něco málo přes 220 000 obyvatel. Možná právě díky tomu si zachovává pohodovou a přátelskou atmosféru, bez zbytečného stresu a shonu.

Za svůj rozvoj vděčí město především své poloze na křižovatce starých německých a evropských obchodních cest, značnému obchodnímu ruchu a také vzniku královské falce, s níž byly prosperita a rozvoj města neodmyslitelně spojeny. Erfurt je spojen také s významnými osobnostmi, jakými byli třeba Martin Luther, J. S. Bach, J. W. Goethe a další.

Foto: DZT/Thüringer Freizeit und Bäder GmbH

Park jako z pohádky: Ega Park

Tip: Erfurtu se říkalo také město květin, dodnes zde můžete navštívit krásný květinový park Ega Park, který nabízí i různé tematické zahrady – japonskou, vodní, skalní,…

Historie na dosah

Erfurt by sice počtem věží nemohl konkurovat stověžaté Praze, ale má jich také dost. Historické jádro tohoto města totiž patří k největším a nejlépe dochovaným v celém Německu. Siluetu města tvoří věže 25 farních kostelů, 15 klášterů a 10 kaplí.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH

Pohled na večerní panorama dómu

Dominantou města je ovšem chrám Panny Marie a kostel sv. Severina, ty stojí přímo u hlavního náměstí a jsou dokladem bohaté a dlouhé historie města. Tyto stavby patří ke skvostům gotické architektury. Uvnitř chrámu návštěvníky nadchne zejména chór, jehož třináct prosklených vitrážových oken, vysokých bezmála 18 metrů, tvoří cyklus hrající působivými barvami.

Neméně působivý je také největší středověký zvon na světě Gloriosa, zavěšený ve zvonici, odlitý v roce 1497. Dnes kostelní věže vrhají své stíny na láskyplně zrekonstruované hrázděné domy a fasády pěkných renesančních staveb.

Foto: Thüringer Tourismus GmbH

Augustýnský klášter

Velkolepými ukázkami středověkého a novověkého stavitelství jsou augustiniánský klášter, ve kterém strávil pět let svého života Martin Luther coby chudý mnich, kazatelský kostel, dnes hlavní evangelický a druhý největší erfurtský kostel, či opevnění citadely Petrův vrch, Petersberg, jedna z nejstarších dochovaných městských tvrzí.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH, B. Neumann

Pevnost odkud se nabízí výhled na celé město

Další historickou zajímavostí je stará synagoga. O její existenci totiž nikdo neměl dlouho tušení, postupně byla přestavována, původní jádro budovy však díky tomu zůstalo výborně zachováno.

Její původ sahá až do počátku 12. století. Ve sklepních prostorech je k vidění rozsáhlý poklad (mince, šperky, nádoby, knoflíky…) pocházející z přelomu 13. a 14. století. V blízkosti synagogy byla v roce 2007 objevena také rituální lázeň mikve.

Tip: Pokud byste se chtěli na město podívat z výšky, doporučujeme procházku na zdejší pevnost, odtud budete mít město jako na dlani.

Město mostů

Erfurt je městem kostelů – a mostů. Přes řeku Gera, její četné přítoky a protipovodňový příkop lemující bývalou městskou zeď se klene celkem 142 mostů. Proto se městu také někdy říká malé Benátky. Pro chod obchodu byly ve středověku klíčové zejména mosty Lehmannsbrücke a Lange Brücke, nejslavnějším z nich je však bezesporu Krämerbrücke. Nejstarší zmínky o tomto původně dřevěném, později kamenném mostě pocházejí z roku 1117.

Foto: Thüringen Tourismus GmbH,T. Babovic

Proslulý most Krämerbrücke

Vydáte-li se na Krämerbrücke, vlastně ani nepoznáte, že se na nějakém mostě nacházíte. Most je totiž zastavěný středověkými budovami, v nichž se v dnešní době nacházejí malé obchůdky nabízející speciální zboží uměleckého či regionálního charakteru.

Město se totiž snaží, aby si ulička na Krämerbrücke zachovala pokud možno historický ráz. Kromě obchůdků se zde nacházejí také malé kavárny, v nichž můžete ochutnat zaručeně domácí zákusky, tzv. kuchen, na které si Němci všeobecně potrpí. A jako bonus jsou zde i prázdninové byty, které si můžete pronajmout a zažít historii Erfurtu z bezprostřední blízkosti.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH

Model historického centra

Když už byla zmíněna gastronomie, budete-li v Erfurtu, neměli byste vynechat takřka povinnou ochutnávku durynských knedlíků. Zde se jim říká klößen, a při pohledu na ně si zcela určitě mnozí z vás vzpomenou na známou scénku z filmu Pelíšky …na povrchu trochu oslizlé, ale uvnitř kypré a vláčné.

V rámci zdejších turistických prohlídek si můžete jejich přípravu vyzkoušet pod vedením zkušeného průvodce, který vám potvrdí, že jejich knedlíky jsou ty nejlepší v Německu. Skvělou gastronomii, regionální produkty a posezení v jednom z nejstarších patricijských domů (dvorů) Erfurtu nabízí např. restaurace Köstritzer „Zum güldenen Rade“.

Tip: Mnoho možností nabízí nejen Erfurt, ale i jeho okolí – hrady, zámky, parky, jezera, cyklistické stezky. Svou dovolenou v tomto kraji můžete propojit jak s kulturními, tak se sportovními zážitky.

Erfurt – město plné akcí

Důvodů k návštěvě Erfurtu je mnoho – a příležitostí se nabízí přinejmenším stejné množství. Jednou z nich je hned zkraje roku období karnevalu, jinou pak největší městské historické oslavy v celém Durynsku, Krämerbrückenfest. Starými uličkami kolem mostu Krämerbrücke proudí davy návštěvníků z blízka i z daleka v nostalgické touze po kouzlu středověku.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH, B. Neumann

Hudební festival v historických kulisách

Erfurtské hrnčířské trhy nabízejí keramické vzácnosti, v létě promění květinové a zahrádkářské trhy náměstí před chrámem v pestrobarevný koberec a na podzim prezentují publiku obilné trhy ovoce, zeleninu, med a další plody z domácí úrody.  Později se zde pak konají pivní i vinařské slavnosti.

Průvod prozpěvujících dětí prochází každým rokem 10. listopadu s lampióny hlavními ulicemi i menšími uličkami až k Martinskému trhu, na počest slavného církevního reformátora Martina Luthera.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH, B. Neumann

Vánoční trhy lákají každoročně k návštěvě

A v adventním čase se nad městem vznáší nádherná vůně skořice, zázvoru a pražených mandlí. Tou dobou zvou jesličky, pohádkový les, pekařské dílny, umělecké řemeslo, perníkové chaloupky a libá hudba v záři tisíce světel před jedinečnou kulisou chrámu na jedny z nejkrásnějších a nejslavnějších vánočních trhů v celém Německu. Jsou zážitkem, který vás osloví a současně nadchne, stejně jako celé město.

Tipy na cestu: Erfurt

Erfurt

  • hlavní město spolkové země Durynsko
  • asi 200 000 obyvatel

Dostupnost

Praha – Erfurt zhruba 359 km

Více informací

www.erfurt-tourismus.de 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám