Hlavní obsah

Do lesa nejen na houby

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hornofalcký les (Oberpfälzer Wald) se rozprostírá ve východní části Bavorska a na české straně koresponduje s oblastí Českého lesa. Nejen přírodní park, selskou krajinu, romantická údolí divokých řek, jezerní oblast, ale i malebná městečka a vesničky, hrady, zámky a zříceniny, tradici a kulturu – to vše nabízí tento prázdninový region kousek za českými hranicemi.

Foto: Stefan Gruber

Hornofalcký les

Článek

Les – spojující prvek

Na tomto území se nachází i přírodní park Hornofalcký les. Jediný přírodní park této oblasti je vyznamenaný značkou kvality VIABONO „Cestování pro milovníky požitku z přírody“. Les zde představuje jak přírodní park, tak domov bylinkových a orchidejových luk, chráněnou přírodní oblast, ale i eldorádo turistů a cykloturistů. Les je zde místem, kde návštěvníci mohou aktivně odpočívat i relaxovat – sami, ve dvou, nebo s celou rodinou.

Pěší turistika – rozmanitost, zábava i poznání

Pěší turistika umožňuje vidět, poznávat a objevovat dechberoucí krajiny – lesy, řeky, skály, výšky, dálky… Zdejší trasy vedou po staletých poutních a obchodních stezkách – každému z návštěvníků přiblíží místní přírodu i kulturu. Tematické stezky zavedou pěší turisty do světa kulinářství, kultury, geologie, děti budou nadšené na stezce radovánek „Weidhauser Lustweg“ nebo v písečné oáze Sulzbach v Brucku. Kvalitu zdejších tras a nabídek hostitelů zaručují značky „Wanderbares Deutschland“ a „Gehnuss“.

Foto: Gerhard Eisenschink

Zlatá stezka

Tip: Goldsteig, neboli Zlatá stezka patří k deseti nejhezčím dálkovým trasám v Německu (Top Trails of Germany). Tato trasa zasahuje i do míst Hradní stezky přes Steinwald (Kamenný les) a vede kolem „kraje tisíce rybníků“.

Cyklistický ráj

Napříč Hornofalckým lesem se rozkládá síť téměř 2000 km cyklostezek. Rozmanité, kvalitní a výborně značené – pro sportovce i požitkáře. Přímo od českých hranic vede např. trasa  Waldnaab–Radweg, která se od Luhe až do Regensburgu (UNESCO) stává společnou s trasou Naabtal–Radweg. Českou a německou stranu propojují také stezky: Česko-bavorská stezka přátelství (podél odstavených železničních tratí), dále pak také Valdštejnská cyklostezka (spojuje Marktredwitz a Cheb). Pak je tu ještě Panevropská cyklotrasa (ta spojuje metropole jako Paříž, Norimberk, Praha).

Foto: Stadt Neustadt

Cykostezka podél bývalých železničních tratí

Trasy podél odstavených železničních tratí jsou velmi oblíbené, nabízejí totiž mírná stoupání, úžasné vyhlídky, táhlé zatáčky a vůbec zážitek, který se těší stále větší oblibě. Nejdelší železniční cyklotrasou Bavorsku je Bockl–Radweg.

Vodní království

Řeky a potoky, jezera, rybníky a další vodní plochy – ideální místo pro letní dobrodružství. Zatímco řeka Naab je ceněna pro svůj klid a přirozenost, řeka Regen plyne o něco dynamičtěji, a je proto perfektní pro vyjížďku na kánoích a jiných vodních plavidlech. Oblast Hornofalckého lesa je zároveň i jednou nejstarších rybníkářských oblastí Evropy – ticho, klid, relaxace i dobrodružství, takové je rybaření v Hornofalckém lese.

Foto: Stadt Neustadt

Kraj tisíce rybníků

Tip: Hornofalcké Muzeum rybářství v Tirschenreuthu – vše o rybaření od minulosti až po současnost.

Na jezeře Steinberger See je nabídka vodních radovánek opravdu veliká – vodní lyže, wakboarding, plachtění, surfing, potápění, nebo třeba jen plavba na veslicích nebo šlapadlech. U vodních ploch, jezer a rybníků leží i většina z více než 30 zdejších kempů.

Zajímavosti v oblasti

Máte-li rádi pivo, pak je tu jedna specialita – pivo Zoigl. Pivo Zoigl je nefiltrované, kvasí za nízkých teplot a je velmi lahodné. Že se někde čepuje, poznáte podle šesticípé hvězdy na vývěsním štítu. Hvězda je tvořena dvěma protilehlými trojúhelníky, které symbolizují vždy tři elementy – oheň, vodu a vzduch, stejně jako vodu, chmel a slad. Historie tohoto piva je starší než 600 let. Díky tomu, že zde lidé žijí v menších městech a na vesnicích, dodnes si zachovávají své zvyky a tradice a klasický pozitivní životní přístup. Právě díky zdejším lidem se zde budete cítit skoro jako na návštěvě u blízkých přátel.

Foto: Tourismuszentrum Oberpfälzer Wald

Rybí speciality

Podzimní rybí týdny – velký výlov rybníků mezi Waldsassenem a Kemnathem zve na gastronomické zážitky plné rybích specialit. Během slavností se podávají speciality jako kapří hranolky, rybí klobásy, kapří tlačenka, uzené ryby, „kapří nápoj“…

Tipy pro rodinné výlety: skanzen Neusath-Perschen, cesta radovánek (Weidhauser Lustweg), lanové centrum Tännesberg,prázdninový areál Grossbüchlberg

Zajímavé výletní cíle

Weiden – půvabné městečko s krásnými renesančními domy a Starou radnicí na řece Waldnaab. Kromě procházky historickým centrem nebo návštěvy zdejších termálních lázní si můžete užít i nakupování: sklo, křišťál, porcelán, textil přímo od zdejších výrobců v designu 21. století.

Foto: Tourist Information Weiden

Městečko Weiden

Sklárna v Neustadtu – místo, kde z tekuté skleněné hmoty vznikají malé umělecké skvosty (přes Hornofalcký les totiž vede jedna z německých tematických stezek  Skleněná cesta).

Skalní sklepy ve Schwandorfu – pod Schwandorfským kopcem Weinberg se nacházejí více než 500 let staré sklepy a chodby, které dříve sloužily ke skladování a kvašení oblíbeného Schwandorfského piva.

Tipy a praktické informace

Výlety k sousedům

Franky

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO)

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký Norimberk

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim -    živý zábavní park Monte Kaolino, Hirschau

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim -    živý zábavní park Monte Kaolino, HirschauNa jihovýchod

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim -    živý zábavní park Monte Kaolino, HirschauNa jihovýchod -    Regensburg (UNESCO)

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim -    živý zábavní park Monte Kaolino, HirschauNa jihovýchod -    Regensburg (UNESCO) -    Skleněná stezka

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim -    živý zábavní park Monte Kaolino, HirschauNa jihovýchod -    Regensburg (UNESCO) -    Skleněná stezka

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim -    živý zábavní park Monte Kaolino, HirschauNa jihovýchod -    Regensburg (UNESCO) -    Skleněná stezkaPo Bavorsku vlakem

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim -    živý zábavní park Monte Kaolino, HirschauNa jihovýchod -    Regensburg (UNESCO) -    Skleněná stezkaPo Bavorsku vlakem Zemská jízdenka: Bavorsko-Česko se vyplatí. Od 26 eur můžete s jízdenkou Bavorsko-Česko cestovat celý den po Bavorsku a Česku. Každý další cestující zaplatí pouze 4,5 eur navíc.

Franky -    Wagnerovo město Bayreuth (UNESCO) -    středověký NorimberkBavorský Jura -    impozantní soutěska Dunaje u Weltenburgu, Kelheim -    živý zábavní park Monte Kaolino, HirschauNa jihovýchod -    Regensburg (UNESCO) -    Skleněná stezkaPo Bavorsku vlakem Zemská jízdenka: Bavorsko-Česko se vyplatí. Od 26 eur můžete s jízdenkou Bavorsko-Česko cestovat celý den po Bavorsku a Česku. Každý další cestující zaplatí pouze 4,5 eur navíc. Jízdenky platí ve všech regionálních vlacích DB Bahn a českých vlacích Ex, R, Sp, Os (2. třída). Výhody: libovolný počet jízd, platnost ve všední den už od 9 hodin, o víkendu dokonce od 00:00.

Související témata:

Výběr článků

Načítám