Hlavní obsah

Deset důvodů k návštěvě Bavorska

Novinky, Německá turistická centrála/Bayern Tourismus Marketing GmbH
Aktualizováno

Bavorsko je nejoblíbenějším cílem dovolených v Německu. Má vše, co k dovolené potřebujete: od velkoměst po idylickou venkovskou krajinu, fascinuje středověkými památkami i krásou Alp. Důvodů, proč Bavorsko navštívit, se najde mnoho, zde je alespoň 10 z nich.

Foto: Tourismus Oberstdorf/Photographie Monschau

Alpská idylka na bavorský způsob

Článek

1. Hrad Neuschwanstein

Je to sice podle mnohých kýč a ještě ke všemu na kopci, ale musíte ho prostě vidět. Během stoupání do kopce sice málem vypustíte dech (pokud se nenecháte vyvézt třeba kočárem), ale ten pohled za to jednoduše stojí. Bavorský král Ludvík II. požádal své architekty, aby mu postavili idealizovanou verzi středověkých sídel rytířů. Výsledkem je právě Neuschwanstein. Hrad měl králi Ludvíku II. sloužit k soukromým účelům. Již pár týdnů po jeho smrti v roce 1886 byl otevřen veřejnosti. V současné době každoročně přiláká zhruba milión návštěvníků.

Foto: www.bayern.by

Neuschwanstein

2. Na střeše světa: Zugspitze

Zugspitze je s nadmořskou výškou 2 962 m nejvyšší horou Německa. Na vrchol je možné se dostat i po svých, ale pokud se na to necítíte, máte zde k dispozici lanovky. Z vrcholu se vám naskytne úchvatný pohled na více než 400 dalších alpských vrcholků. Z nedaleké Alpspitze se speciální vyhlídkovou plošinou AlpspiX si pak můžete vychutnávat úchvatný pohled směrem na jih přes Bavorské Alpy.

Foto: Zugspitzbahn Bergbahn AG/Oliver Farys

Vyhlídková plošina AlpspiX

3. Mnichov: vzrušující hlavní město Bavorska

Pro ty, kdo milují nakupování, je Mnichov správnou adresou – především pak ulice Kaufinger Straße. Ve městě samozřejmě nelze vynechat orloj na Marienplatz, či Viktualienmarkt s pestrým tržištěm plným ovoce, zeleniny a ryb. Pro milovníky kultury je jasnou volbou návštěva státních galerií a muzeí. Stará a Nová pinakotéka (Alte und Neue Pinakothek), Pinakotéka moderny (Pinakothek der Moderne), Museum Brandhorst či galerie Lenbachhaus nebo po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřené Státní muzeum egyptského umění – ta všechna patří mezi nejdůležitější muzea světa. A samozřejmě nelze opomenout oblíbené BMW Welt a BMW Museum, či samotnou továrnu BMW.

Foto: www.bayern.by/Thomas Effinger

Mnichovský Viktualienmarkt

4. Festivaly v Bavorsku

V průběhu roku se v Bavorsku koná spousta festivalů nejrůznějšího zaměření vycházejících vstříc každému vkusu. Fanoušci rocku jistě znají Rock im Park v Norimberku, na své si přijdou rovněž na Taubertal Open-Air Festival v Rothenburgu. Dalším významným festivalem je International Jazz Week v Burghausenu či International Festival for New Music Theater v Mnichově. Každoročně se konají i festivaly klasické hudby jako Mozart Festival v Augsburgu nebo věhlasný Wagner Festival v Bayreuthu.

Foto: Bayreuth Marketing & Tourismus GmbH

Markraběcí opera v Bayreuthu

5. Sedm bavorských památek Světového dědictví

V Bavorsku se nachází celkem sedm památek Světového dědictví UNESCO. V roce 2012 byla na seznam přidána Markraběcí opera v Bayreuthu. Tato výjimečná budova v centru Bayreuthu je jedním z posledních a nejkrásnějších barokních divadel na světě, která se dochovala ve své původní podobě. Stejně krásný je i rezidenční palác ve Würzburgu nebo poutní kostel Wies v Pfaffenwinkelu (rokoková stavba s ohromujícím interiérem).

Foto: Tourismusverband Franken

Bamberg

Stará města Řezna i Bamberku jsou na seznamu díky své středověké architektuře, dále jsou to prehistorická obydlí na kůlech, která naleznete v Alpách, nebo pozůstatky hraničního opevnění Římské říše, druhé nejdelší člověkem vytvořené stavby světa po Čínské zdi.

Foto: Stadt Regensburg/Peter Ferstl

Řezno

6. Vynikající bavorské pivo, víno a klobásky

Bavorská kuchyně je známá po celém světě: preclíky se sýrem Obatzda, aromatická jídla s knedlíky, nespočetně rybích a masných pokrmů a samozřejmě místní klobásky. Zkuste ochutnat mnichovský Weißwurst, norimberský Rostbratwurst nebo řezenský Knacker. Bavoři si odjakživa umí vychutnávat svou kuchyni, a to zejména při posezení s celou rodinou v hospůdkách či ve stínu lipových stromů na pivních zahrádkách. A k tomu popíjejí buď víno z Franků, tradičně servírované v širokých plochých láhvích „Bocksbeutel“, nebo některé ze čtyř tisíc druhů piv, která se vyrábějí ve více než 600 bavorských pivovarech.

Foto: www.bayern.by

Kulinářské Bavorsko

7. Tradice a zvyky

Bavoři nevynechají jedinou příležitost k oslavám a muzicírování. Ať je léto nebo zima, tradiční slavnosti neberou konce, ať už je to tanec okolo májky, tzv. „Viehscheid“, kdy se dobytek převádí mezi letními a zimními pastvinami, nebo koňské průvody „Leonhardritt“. Všechny tyto slavnosti – jak jinak než se spoustou jídla, piva, vína, krojů, hudby a tance – jsou důležitou součástí bavorské kultury a napomáhají k vytváření identity, která je pro Svobodný stát Bavorsko vlastní.

Foto: Urlaubsregion Allgäu

Viehscheid

8. Bavorské vánoční trhy

Vánoční trhy jsou v Bavorsku pro předvánoční čas a samotnou přípravu na svátky klíčové. Na tradičních trzích mohou návštěvníci obdivovat řemesla, poslouchat sváteční hudbu a vychutnávat si regionální pochoutky v příjemné atmosféře. Nejstarší a nejslavnější je norimberský Christkindlesmarkt. Ve stáncích „městečka postaveného ze dřeva a látek“ naleznete jak ručně vyráběné vánoční ozdoby, tak sladkosti včetně tradičních norimberských perníčků, chybět nemohou samozřejmě ani norimberské klobásky. Norimberský Christkindlesmarkt také zve každoročně spolu s norimberskými kostely a muzei k návštěvě vánočních koncertů, prohlídek a výstav.

Foto: www.bayern.by

Norimberk

9. Romantická stezka

Jedna z nejkrásnějších turistických stezek Německa se nachází právě v Bavorsku. Říká se jí „romantická stezka“, je dlouhá 410 km a prochází překrásným bavorským venkovem, protíná řadu hezkých městeček s hrázděnými domky, některá z nich jsou dokonce dodnes obehnána středověkým opevněním. Kromě toho se na této trase nacházejí i města jako Würzburg, Rothenburg ob der Tauber nebo hrad Neuschwanstein. Romantickou stezku můžete projet jak na kole, tak i autem, vlakem nebo speciálním autobusem.

Foto: Rothenburg Tourismus Service

Rothenburg ob der tauber

10. Ceny

Bavorsko není jen rájem pro outdoorové aktivity, zážitky v přírodě a lyžování, ale dokáže velmi dobře konkurovat i cenou. Různá města a střediska jako Ruhpolding, Oberstaufen, Norimberk nebo Augsburg nabízejí svým hostům návštěvnické karty dovolující využití různých služeb a atrakcí zdarma. Vynikající dopravní infrastruktura, ubytování za přijatelné ceny a vynikající jídlo a pití činí z Bavorska ideální místo pro dovolenou.

Foto: TV Ostbayern/Gerhard Eisenschink

Zlatá stezka - Goldsteig

Foto: www.bayern.by/Jörg Lutz

Hopfensee

Více informací o Bavorsku

Informace v češtině naleznete na http://www.bavorsko.eu/

Výběr článků

Načítám