Hlavní obsah

Cyklistika s výhledem na jezera v Lužické jezerní krajině

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Jen pár hodin cesty z Prahy, mezi Drážďanami a Berlínem, následkem zaplavování bývalých povrchových dolů právě vzniká úchvatný vodní svět s více než dvaceti novými jezery. Některá z nich už dnes nabízejí aktivní odpočinek u vody. Na své si v největší člověkem vytvořené vodní krajině v Evropě přijdou hlavně cyklisté.

Foto: Peter Radke

Lužická jezerní krajina z ptačí perspektivy

Článek

Komfort pro všechny sportovní nadšence

Pokud chcete nejlépe poznat měnící se krajinu, vezměte si na to kolo, nebudete zklamáni. Lužická jezerní krajina si cyklisty získává svou dobře vybudovanou sítí cyklostezek s převážně rovinatými trasami a spoustou nejrůznějších okruhů. Okolo jezer se vinou široké a z větší části asfaltované stezky, jež jsou pro výlety na kole, ale třeba i na bruslích ideální. Na částečně navzájem propojených okruzích si každý může vybrat buď odpočinkový výlet, nebo náročnější pro vyložené sportovce, podle svého přání a kondice.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V., Nada Quenzel

Velká část stezek má kvalitní asfaltový povrch vhodný pro in-line bruslení

Tip – návštěvnická centra jako výchozí bod

Pokud vám chybí potřebné informace o cyklistických stezkách a dalších možnostech trávení volného času v Lužické jezerní krajině, nezoufejte. Jednak vše potřebné zjistíte na webových stránkách regionu, ale také v návštěvnických centrech přímo na místě, která tak mohou být ideálním výchozím bodem pro vaše výlety.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V./Nada Quenzel

Návštěvnické centrum u jezera Größbraschener See můžete využít jako výchozí bod pro váš výlet

Jedno z nich se nachází na okraji bývalého důlního jezera Großräschener See – IBA-Terassen. Další je v obci Welzow a nabízí informace o povrchových dolech a jejich přerodu v jezera. Mimoto nabízí i zážitkové exkurze do důlních jam. Návštěvnické centrum najdete i u největšího mobilního technického stroje na světě – rypadla F60.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V./Nada Quenzel

Po sportu přichází na řadu zasloužený odpočinek

Po výletu na kole zasloužený odpočinek u vody

Nové krajinné útvary skýtají podél stezek výjimečný pohled na impozantní proměnu přírody. Okouzlující místa ke koupání a k pikniku u různých jezer lákají k delší zastávce. Pokud ale kolo vyměníte za loď, můžete obdivovat Lužickou jezerní krajinu přímo z vodní hladiny.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V./Kathrin Winkler

Lužická jezerní krajina je novým centrem vodních sportů, včetně jachtingu

Vyjížďky na kánoích, plachetnicích, či plavba na voru nabízejí zpestření každého cyklistického pobytu v Lužické jezerní krajině. Kdo holduje rychlosti, může na jezerech zkusit třeba jízdu na vodních lyžích, wakeboardu či na motorovém člunu. Během pár let bude navíc deset jezer navzájem propojeno splavnými kanály, což jistě otevře nové možnosti.

Jezerní stezka skrze měnící se krajinu

Pro příznivce cykloturistiky a pěší turistiky je tu celkem sedm dálkových a tematických tras vedoucích Lužickou jezerní krajinou. Lužická „jezerní stezka“ (Seelandroute) svými 186 kilometry propojuje celkem 16 jezer. Po cestě cyklisté spatří různá stadia zaplavování bývalých hnědouhelných dolů a zažijí tak na vlastní kůži proměnu krajiny jezer s ještě strmými břehy až po ta plně zaplavená s plážemi ke koupání a zátokami ke kotvení.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland/Nada Quenzel

Zbrusu nový Koschenerský kanál propojující jezera Senftenberger a Geierswalder See

Tip – Lausitzring

Jeden z největších motoristických okruhů Evropy se pravidelně otevírá i návštěvníkům. A to nejen těm, kdo chtějí zanechat stopy svého auta či zapůjčeného závodního vozu na místním asfaltu. Po závodním okruhu se můžete projet i na kole či kolečkových bruslích.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V./Kathrin Winkler

Lausitzring si můžete projet v autě, ale i na kolečkových bruslích

Seznamte se s regionem na hornické cyklostezce

Dolnolužická hornická stezka pak garantuje napínavou cestu za objevováním více než 150leté historie těžby hnědého uhlí v regionu a dovede vás tak až ke kořenům vzniku Lužické jezerní krajiny. Přes 500 km dlouhá cyklistická trasa postupně dávkuje těm, kdož se opírají do pedálů, směs industriální kultury a impozantní krajiny povrchových dolů s nově vznikající přírodou.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V./Nada Quenzel

Hornická stezka vás zavede až k samotným povrchovým dolům

Služby pro cyklisty na úrovni

Dovolenou na kole dle svých představ si můžete rezervovat včetně převozu zavazadel a ubytování v zařízeních, kde jsou cyklisté vřele vítáni. Kola se dají půjčit u nejrůznějších poskytovatelů služeb a specializovaných půjčoven kol prakticky kdekoliv – u jednotlivých jezer, ve městech i vesnicích.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland/Nada Quenzel

Po sportovním výkonu si každý zaslouží nějaké to osvěžení, příležitostí je tady bezpočet

Co se týká gastronomie, tak i v tomto případě si každý turista přijde na své, ať už zavítá do turistického občerstvení, na pivní zahrádku, do kavárny či restaurace. To se týká i ubytování. Ať už máte jakékoli nároky, v Lužické jezerní krajině najdete zajisté pro cyklisty vhodné ubytování ve všech cenových kategoriích.

Tipy a informace na cestu do Lužické jezerní krajiny

Autem se do Lužické jezerní krajiny dostanete nejlépe po těchto dálnicích: ze směru Berlín po A 13, sjezd Großräschen; ze směru Drážďany po A 4/A 13, sjezd Ruhland; ze směru Drážďany po A 4, sjezd Salzenforst; ze směru Görlitz po A 4, sjezd Weißenberg nebo Salzenforst

Vlakem se dostanete na tato nádraží: Grossräschen, Senftenberg, Hoyerswerda, Spremberg

Veškeré potřebné informace v češtině o ubytování, cyklostezkách a možnostech trávení volného času najdete na webových stránkách Lužické jezerní krajiny či na stránkách Německé turistické centrály o Braniborsku.

Turistická informační centra najdete ve městech Senftenberg, Hoyerswerda a Spremberg. Informace dostanete také v návštěvnických centrech IBA-Terassen a exkurzním návštěvnickém centru ve Welzowě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám