Hlavní obsah

Císařovy nejkrásnější lázně: Wiesbaden

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wiesbaden, luxusní město, nejrovnější z rovných mezi německými velkoměsty. Hlavní město Hesenska, jedny z nejstarších a nejvybranějších léčebných lázní v Evropě, synonymum vznešenosti, vysoké úrovně a kvality.

Foto: DZT, photo & design Goebel, Horst

Proslulé wiesbadenské lázně

Článek

Zde se stoluje, promenáduje a konzumuje tím nejvytříbenějším způsobem vůbec. Jen v superlativech lze hovořit bez pochyby i o otevřenosti a Wiesbadenských a jejich umění žít.

Wiesbaden pro milovníky umění: nevšednost, která potěší

Wiesbaden překypuje životem, září rozmanitostí a vitalitou. S tím koresponduje i široká nabídka divadel, umění, literatury a hudby v nejrůznějších formách.

Foto: DZT, J. Keute

U Hesenského státního divadla si můžete hezky odpočinout

Za všechny uveďme každoroční Mezinárodní květnový festival v Hesenském Státním divadle za účasti kvalitních hereckých sborů ze všech koutů světa a další akce světového formátu. Wiesbaden nezklame, ani co se týče velkých jevišť.

Foto: Kaster, Andreas

Schillerův památník u Státního divadla

Na ochotnické umění, hudbu a improvizované divadlo narazíte na mnoha místech, která pokaždé překvapí nečekanou originalitou. Kvalitní a pestrý výběr nabízejí i Wiesbadenská muzea. Muzeum Wiesbaden kupříkladu přechovává vedle četných velkolepých sbírek i největší kolekci děl ruského malíře Alexeje von Jawlenského v celé Evropě.

Magický pentagram: historické jádro města

Každá procházka starým městem, po historickém pentagramu, ve vás zanechá nesmazatelné dojmy. Začněme Zámeckým náměstím: to je lemováno nejstaršími stavbami městského centra, Starou radnicí, vystavěnou v letech 1608 až 1610, a Novou radnicí z let 1884 až 1887.

Foto: DZT, J. Keute

Hlavní náměstí je plné kaváren

Severní straně náměstí dominuje městský zámek vévodů z Nassau, které jako své sídlo využíval během svých častých návštěv s oblibou samotný císař Vilém II. Po východním okraji historického pentagramu se táhne elegantní Wilhelmstraße, obchodní a kulturní zóna první třídy.

Zde se v těsné blízkosti noblesních obchodů nachází Hesenské zemské muzeum a Nassauský umělecký spolek se specializací na soudobé umění. Abychom nezapomněli – festival Wilhelmstraßenfest je jedním z největších svého druhu v Německu.

Foto: DT, photo & design Goebel, Horst

Podél Rýnu se můžete vydat třeba na kole

Na východ od Wilhelmstraße byl v roce 1860 založen krajinný park Warmer Damm. A ještě o kousek dále východním směrem trůní vila Söhnlein, zdejší „Bílý dům“, věrná kopie stejnojmenného washingtonského vzoru. Na severním konci se nachází tzv. Lázeňský trojúhelník se dvěma impozantními kaskádovitými kašnami uprostřed zeleně.

Foto: dpa

Budova lázeňského domu okouzluje i v noci

Tento trojúhelník je vymezen architektonickým komplexem ve tvaru do U, který tvoří lázeňský dům, lázeňský park koncipovaný podle anglického vzoru, lázeňské kolonády – s 129metrovou nejdelší sloupovou halou v celé Evropě – a Divadelní kolonády s Hesenským státním divadlem, založeným v roce 1894, s dodnes velmi renomovaným jevištěm.

Jen o kousíček dále tryská horký léčivý pramen z kašny Kochbrunnen o celkové kapacitě 500 tisíc litrů za den a teplotě 67 °C, pramen ze všech wiesbadenských termálních vřídel nejvydatnější.

Foto: Francke, Angelika

Na Neroberg se dostanete pohodlně zubačkou

Tip: mimo město se můžete svézt i zubačkou Nerobergbahn a užít si trochu adrenalinu v tamním lanovém centru

A co je důležité za soumraku: Prvotřídní gastronomie

Gastronomická oblast opravdové extratřídy sahá od luxusnější čtvrti Neroberg přes město samotné až po břehy Rýna.

Foto: DZT photo & design Goebel, Horst

Palác Bieberich obklopují zahrady

Ať už budete mít chuť na cokoli – lehkou středomořskou večeři na závěr dne plného zážitků nebo slavnostně prostřený stůl a menu čítající hned několik chodů, na výběr máte jak luxusní restaurace či bistra a brasserie, útulné vinárny a pivnice, puby nebo také vybrané kávové salóny, částečně v tradičním dobovém ladění vídeňských kaváren.

Dobové ladění je ostatně pojem, který dobře vystihuje nejen kavárny, ale i celé město Wiesbaden.

Tipy na cestu: Wiesbaden

Vzdálenost Praha - Wiesbaden: 539 km

Více o cestování po Německu

Více o Wiesbadenu

25. - 28. 9. 2014 se zde konají velké městské slavnosti. V rámci slavností se zde pořádají trhy, na kterých budou k dostání regionální produkty. Milovníci nakupování si určitě užijí i neděli, kdy budou obchody výjimečně otevřeny.

Výběr článků

Načítám