Hlavní obsah

Biosférická rezervace UNESCO Schorfheide-Chorin – země jeřábů s dálným obzorem

Novinky, Německá turistická centrála

Když před 10 000 až 15 000 lety roztály ledovce z poslední doby ledové, zanechaly po sobě bohatě členěnou krajinu, která dnes slouží jako učebnice doby ledové.

Foto: Klaus Pape

Součástí rezervace jsou i prastaré bukové lesy

Článek

Tichý, řídce osídlený kraj, střídání rozlehlých lesů s doširoka otevřenou krajinou, ale také velké množství různých struktur na velmi malém prostoru tvoří základ pro rozmanitost živočišných a rostlinných druhů.

Mimořádné bohatství vodních toků dalo vzniknout životnímu prostoru pro mnoho druhů, které jsou v Německu vzácné. Bobři a vydry říční jsou rozšíření po celém chráněném území a z 22 druhů netopýrů žijících v Německu jich bylo v biosférické rezervaci doloženo šestnáct.

Foto: Klaus Pape

V regionu je několik cyklistických tras

V přírodních lesích hnízdí orli mořští, orlovci říční a orli křiklaví. Velký počet vlhkých biotopů, které se v těchto lesích nacházejí, vytváří ideální podmínky pro život čápů černých a jeřábů. A téměř v každé vesnici po celé biosférické rezervaci mají ještě hnízdo čápi bílí.

Krajina biosférické rezervace Schorfheide-Chorin je ale také výsledkem využívání a obhospodařování člověkem, které trvá už stovky let. Biosférická rezervace znamená také kulturní krajinu utvářenou člověkem.

Foto: Klaus Pape

Krajina rezervace je rozmanitá, najdete zde i bažiny

V biosférické rezervaci Schorfheide-Chorin jsou patrné jedinečné stopy dějin. Kruhové valy dávných útočištných hradišť a kultovních míst, vesnice, které byly kdysi v majetku statkáře, panská sídla a velkoryse budované hospodářské usedlosti i skromné hrázděné domky v lesních vesničkách.

Za symbol cihlové gotiky v severním Německu je považován slavný klášter Chorin. Dalšími pozoruhodnými svědky doby dávno minulé jsou zříceniny hradů Grimnitz a Greiffenberg.

Foto: Klaus Pape

K oblíbeným aktivitám patří i výlety na lodích

Cisterciácký klášter Chorin

Cisterciácký klášter je jednou z nejkrásnějších památek cihlové gotiky v braniborské marce. Z původního areálu se do dnešních dob dochovala pouze východní a západní loď. Právě na západní fasádě mohou návštěvníci obdivovat i typický dekor cihlové gotiky – liliové listy a listy vinné révy. V západním křídle se rovněž dochovaly nástěnné malby ze 14. století.

Foto: Klosterverwaltung Chorin

Starý cihlový klášter obklopuje krásná krajina

Klášter se nachází v překrásné přírodě biosférické rezervace Schorfheide-Chorin. Sousední městečka Oderberg a Eberswalde jsou velice malebná a návštěvníkům nabízejí zajímavé historické památky. Kromě toho se nedaleko kláštera nachází i technická památka vodní zdymadlo Niederfinow pocházející z roku 1934, v současné době patří k chráněným technickým památkám.

Foto: Kulturland Brandenburg e.V.

Nedaleko jsou také mezi turisty oblíbená jezera

V klášteře se během roku konají rozmanité akce, v létě je to například Chorinské hudební léto, jeden z nejoblíbenějších braniborských festivalů klasické hudby. Zdejší dvůr pak hostí celou řadu akcí pořádaných pod širým nebem.

Foto: TMB-Fotoarchiv,Schwarz

K vrcholným akcím patří letní hudební festival

Tip: Od kláštera se můžete vydat na pěší nebo cyklistické výpravy, jen kousek od kláštera se nachází jezero Amtssee.

Zoo Eberswalde

Zoologická zahrada v Eberwalde je považována za jednu z nejlepších zoo mezi těmi nejmenšími v Německu. Je obklopena smíšenými lesy a je domovem více než 1400 zvířat pocházejících z pěti kontinentů. K nim patří třeba divoká prasata, která má Eberswalde dokonce v městském znaku, ale také exotické druhy, jako jsou třeba divoké opice.

Foto: Thomas Burkhardt

K oblíbeným zastávkám patří výběh tučňáků

Výběhy pro daňky a klokany jsou průchozí a přístupné návštěvníkům. Příjemný zážitek pro návštěvníky nabízí i rodinná zahrada u finowského kanálu.

Obora Schorfheide

Tato 100hektarová obora, ležící v zalesněné oblasti severozápadně od Schorfheide, je velmi citlivě zakomponovaná do zdejší krajiny. Na sedmi kilometrech turistických tras mohou návštěvníci pozorovat divoká zvířata, jako jsou losi, bizoni, dravci, nebo třeba také vlci a rysi.

Foto: Klaus Pape

Obora Schorfheide je domovem mnoha divokých zvířat

Součástí areálu je také výběh se zvířaty, která si mohou nejen malí návštěvníci pohladit, nebo je nakrmit, a také originální ukázka polní kuchyně.

Lodní zdymadlo Niederfinow

Toto lodní zdymadlo je v provozu již od roku 1934 a patří k těm největším na světě. Lodě zde totiž během pouhých 5 minut překonávají výškový rozdíl 36 metrů mezi Starou Odrou a Odersko-Havolským kanálem. Návštěvníci tuto technickou památku vysokou 60 metrů mohou navštívit a dozvědět se více o tom, jak bylo zdymadlo postaveno, jaké má funkce a jak vlastně funguje.

Foto: TMB-Fotoarchiv,Korall

Zdejší lodní zdvihadlo je chráněnou technickou památkou

Z nedaleko ležícího městečka Eberswalde a Oderbergu vyjíždí turistické lodě, které proplouvají i tímto zdymadlem. Návštěvníci však mohou zdymadlo obdivovat i ze zdejší galerie – pozorovat pak mohou, jak tento lodní výtah překonává výškový rozdíl mezi oběma vodními cestami, nebo se kochat zdejší krajinou.

Foto: Wasser- und Schifffahrtsamt Eberswalde

Návtěvníci mohou zdvihadlem proplout, nebo ho poznat ze zdejší návštěvnické galerie

Tip: Otevřeno je od pondělí do soboty mezi 9. a 18. hodinou

Tipy na cestu: Braniborsko

Turistická centrála Braniborsko

Biosférická rezervace Schorfheide-Chorin  

Barnimer Land – region v Braniborsku

Přírodní chráněnné oblasti v Německu

Reklama

Výběr článků

Načítám