Hlavní obsah

Vietnam: Nejdřív do mauzolea a pak do vesnice na vodě. Podívejte se na bizarní atrakce této země

Jsou jako den a noc. Města Hanoj a Saigon ve Vietnamu. Zatímco Saigon si v ničem nezadá s metropolemi na západě, Hanoj dýchá tradicí, historií a odkazem diktátora Ho Či Minha. Právě obrovské a nevkusné mauzoleum, kde krutý diktátor leží, je velikou a bizarní atrakcí hlavního města Vietnamu.

Článek

Platí tu stejná pravidla jako ve slavnějším moskevském mauzoleu, ve kterém leží Lenin (nebo možná jeho figurína). Akorát tady nejste na Rudém náměstí v Moskvě, ale na náměstí Ba Dinh v Hanoji. I tady se u vstupu velmi často stojí fronta. I tady je zakázáno vzít si s sebou dovnitř fotoaparát nebo kameru. Všechny musí zůstat před vchodem v bezpečnostních schránkách.

Pak se turisté seřadí do dvojstupů a přebere si je našňořený voják. Nikdo se nesmí opozdit, nikdo nevybočí z řady…

A stejně jako Lenin i Ho Či Minh, který zemřel už v roce 1969, leží v proskleném sarkofágu, pečlivě nasvícený a připomínající figurínu z vosku. A i tady se vkrádají pochybnosti, zda člověk kouká na skutečného Ho Či Minha, nebo jen umně vyrobenou figurínu…

Mimochodem, o moskevském mauzoleu se zmiňujeme v článku Jak dobře znáte Moskvu? Mění se doslova před očima 

Pro klobouk do Kloboučnické ulice

Po návštěvě mauzolea se v člověku mísí různé pocity, na bizarní zážitek ale dají rychle zapomenout další hanojské pamětihodnosti. Třeba Staré město, složitý labyrint uliček, které mají společnou jen titěrnost. Jinak jsou každá jiná a každá zaslíbená jedné profesi.

Kloboučnická, Obuvnická, i ulička, kde najdete jen dílny zabývající se výrobou náhrobních kamenů. Místní řemeslníci jsou asi jediní, kteří se nemusejí bát, že někdy přijdou o klienty.

Ač byla Hanoj v době vietnamské války silně poškozena, je krásná a za návštěvu určitě stojí. Jen chrámů je tady zhruba šest set. Ten nejznámější - chrám Nefritové hory leží uprostřed jezera Navráceného meče. Prohlídku zaslouží i stovky staveb z koloniálního období.

Saigon – zadáno pro shopaholiky

I v Saigonu, který se od roku 1975 oficiálně jmenuje Ho Či Minhovo město, jsou koloniálních památek sta a sta. Ať už je to pošta, nebo katedrála Notre Dame. Turisté ale dnes paradoxně spíš míří na široké bulváry a k patám vysokých mrakodrapů. Saigon je totiž městem nákupů – seženete tu všechno a za mrzký peníz.

Další články o asijských destinacích

Během vietnamské války si do Saigonu jezdili užívat američtí vojáci. Právě z téhle doby pochází přezdívka „město neřesti“, dnes ale Saigon jen vzpomíná na dávno zašlou slávu a ani noční život už tu není takový, jaký býval. Mnohem divočejší je prý v nedalekém thajském Bangkoku.

Právě v Saigonu pak mohou turisté navštívit válečné muzeum a nahlédnout do nedávné historie Vietnamu, která byla velmi bolestivá a krvavá. Jeho návštěva ale není pro slabé povahy.

Původní název „Muzeum čínských a amerických válečných zločinů“ sice Vietnam raději diplomaticky odstranil, co ale zůstává, jsou desítky exponátů – od klecí, ve kterých byli drženi zajatci, až po gilotinu a tisíce fotografií válečných hrůz.

Vietnam ale naštěstí nejsou jen připomínky krvavého konfliktu. Snad každý alespoň jednou slyšel o zátoce Ha Long v Tonkinském zálivu. Známá je i pod jménem Dračí zátoka – podle jedné z legend totiž tisíce zdejších ostrůvků vytvořil drak, když při přistání ocasem omylem rozmetal horský masiv. Jiná legenda zase tvrdí, že ostrůvky jsou perly, které tu draci vyplivli.

Bydlení na vlnách

Buď jak buď, Dračí zátoka je od roku 1994 na seznamu UNESCO a denně z přístavů na pobřeží vyplouvají stovky lodí, které jsou plné turistů. V Dračí zátoce je okolo čtyř tisíc ostrovů – délka výletů se tady proto nepočítá na hodiny, ale na dny.

Na vodách zátoky je možné z paluby lodi spatřit celé vesnice, plovoucí obchody, tržiště, bary, restaurace. Někteří z obyvatel na pevnou zem vystoupí jen několikrát do roka, jinak své plovoucí domy neopouštějí.

Zvýšená koncentrace těchto plovoucích domů je v okolí ostrova Cat Ba. Důvod je prostý – právě na Cat Ba nocuje část turistů, kteří se vydají na výlet po zátoce. A ti, okouzleni právě skončeným západem slunce, rádi sáhnou do peněženky a utratí nemalé peníze za suvenýry s motivy Dračí zátoky.

Vydejte se do Středomoří, ve Vietnamu

Tak trochu jiný Vietnam - to je turistické středisko Nha Trang. Evropané mu říkají „vietnamské Středomoří“. Důvod je zřejmý – dlouhé pláže, čisté moře, hotelové resorty a atmosféra ne nepodobná té, která panuje v létě na jihu Evropy.

Ti, co vyráží za poznáním do Vietnamu pod ochrannými křídly některé z cestovek, tady obvykle svou cestu Vietnamem končí několika dny na „středomořských“ plážích – možná proto, aby pro ně návrat do Evropy nebyl tak velkým kulturním šokem.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Vietnamu a Asie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznavacích zájezdů:

Velká cesta úžasnou zemí - nocování uprostřed Dračí zátoky, nákupy na bulvárech Saigonu, kouzlo Hanoje a několik dnů na pláži u moře v letoviscích Hoi An a Nha Trang.

Poznejte thajskou metropoli a pak si odpočiňte na plážích luxusního Phuketu. Létáme sem i na přelomu roku. Oslavte silvestra v exotice. Výhodné last minute nabídky!

I ve Vietnamu se dá prožít dovolená na pláži. Důkazem je letovisko Hoi An. Čekejte průzračné moře, velmi kvalitní služby a unikátní vietnamskou přírodu. (Zatím) bez davů turistů.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusu v socialistických zemích, o městě duchů v Kambodži nebo o Stolové hoře a jejích tajemstvích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Návštěva kterého místa ve Vietnamu vás nejvíce láká?
Saigonu
5,6 %
Hanoje
8,9 %
Dračí zátoky
60,7 %
tunelů Cu Chi
3,1 %
letoviska Nha Trang
15,6 %
jiného místa
6,1 %
Celkem hlasovalo 392 čtenářů.

Další zajímavosti z Vietnamu

Světoznámé jsou vietnamské tunely v oblasti Cu Chi. Podzemní systém leží asi 70 kilometrů od Saigonu a jeho délka se odhaduje minimálně na dvě stě kilometrů. V podzemí tady za války fungovala nemocnice nebo jídelna, šlo o podzemní město, jehož nástrahy znali jen členové Viet Congu.

Američtí vojáci ne, a tak často umírali v děsivě důmyslných pastech. Část tunelů je dnes přístupná veřejnosti. Vchody ale musely být rozšířeny, protože běžní turisté se do nich nevešli. Podrobněji o tom pojednává článek Zažijte pocity vojáka Vietcongu v tajných podzemních katakombách.

Vietnam – praktické tipy na cestu:

Do Vietnamu nemůžete vycestovat jen tak, ze dne na den. Pro vstup do země je totiž zapotřebí vstupní vízum. Ta se vystavují v Praze a jejich vyřízení zabere zhruba týden. Takže pozor na last minute zájezdy do Vietnamu!

Jazyk ve Vietnamu

Jak asi správně tušíte, úředním jazykem je vietnamština. Tam, kam vyrážejí často turisté, se ale úspěšně domluvíte i anglicky. Pozůstatkem po dávných dobách je pak znalost francouzštiny, kterou oplývá část obyvatel.

Očkování a lékařská péče

Pokud se chystáte „pouze“ do vietnamských turistických center, pak nepotřebujete žádná speciální očkování. Na dobré úrovni je v místech, kde se často pohybují turisté, i lékařská péče.

Vietnamská měna

Ve Vietnamu se platí takzvaným dongem. Při platbách budete používat spoustu bankovek. Za jeden dolar totiž dostanete asi 16000 dongů. Pak se není co divit, že v oběhu jsou i bankovky s nominální hodnotou 100000 dongů.

Jak se stravovat

Pokud se chcete vyvarovat střevním potížím, pak se vyhněte vodě z místních vodovodů. Dejte raději vždy přednost vodě balené. Pár ušetřených korun vám za případné problémy nestojí.

Ceny

Na své si ve Vietnamu přijdou všichni shopaholici. Ceny jsou tady totiž velmi nízké a zboží, hlavně toho textilního plné obchody.

V čem cestovat

Vyzkoušejte rikšu. Ceny za pronájem se domlouvají před vyjížďkou a nejsou příliš vysoké.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám