Hlavní obsah

Jak vypadají největší gastroúlety světa: Dejte si vodní blechy s rýží nebo víno s hadí krví

Dáte si víno s kobrou? A co takový šimpanzí steak nebo kohoutí genitálie? V různých koutech světa se jí leccos. O pálenkách s červem nebo mongolských hostinách s jačíma očima už bylo napsáno mnoho. Dnes přicházíme s dalšími gastronomickými zvláštnostmi. Které jídlo byste nepozřeli ani vy?

Foto: Nepenthes (Wikimedia Commons)

Kambodžané tvrdí, že nevylíhlé kachní embryo v syrovém stavu (balut) chutná lépe než pečená kachna se zelím. Asi bychom s nimi dokázali polemizovat.

Článek

Někomu se může zdát prapodivná třeba svíčková omáčka s knedlíkem nebo jiné poklady středoevropské kuchyně, ale my se dnes zaměříme na jídla, která nejsou příliš obvyklá v našich končinách. Raději tedy dojezte, protože následující pokrmy zní i vypadají opravdu divně.

To jsou blechy vodní, ty k bramborám nejdou

Psí blechy podle dědy Komárka ve filmu Na samotě u lesa na člověka nejdou. Blechy vodní mají lidé rádi, především v Thajsku. Tam považují tento druh hmyzu za velkou delikatesu a pojídají ho se zeleninou nebo jiným smaženým hmyzem, jako přílohu k němu přidávají rýži.

Foto: Takoradee (Wikimedia Commons)

Mezi brouky prý vodní druhy patří k těm nejchutnějším.

V Thajsku vůbec lidé jedí pro Evropana nezvyklé a podivné věci. Patří k nim třeba Tom Kha – hustá polévka, možná spíše omáčka, s moučnými červy. Tu lze zapít třeba netopýří krví považovanou v jižní Asii za afrodiziakum. Jediný magický účinek, jenž tento nápoj má na turisty, kteří risknou ochutnávku na ulici, bývá zvracení. Ostatní thajské speciality, včetně těch z hmyzu, ale mívají u cestovatelů úspěch.

Mimochodem – o thajské kuchyni jsme psali: Chystáte se do Thajska? Nezapomeňte vyzkoušet místní speciality 

Je s podivem, že tak bizarní jídla se servírují v zemi s tak okouzlujícími plážemi a ostrovy, ale vlastně to dokresluje exotický kolorit celé země. Bez nezvyklé kuchyně by Thajsko nebylo Thajskem a turisté to oceňují. Třeba letovisko Pattaya navštívilo loni více než 22 miliónů lidí.

Foto: ESO travel

Když turista zrovna nepije netopýří krev, může obdivovat thajskou přírodu na pobřeží.

Jaké víno si přejete – bílé, červené nebo s pavouky?

Thajci jedí hmyz, a připravují tak pavouky o obživu. Aby to členovcům nebylo líto, končí také na pekáči, tedy spíše na pánvi. Konkrétně především v Kambodži. Buďto se jednoduše smaží, nebo se z nich připravuje populární víno.

Pavoučí víno má údajně léčivé účinky. Zalitím kusadel a některých jiných drobných částí pavoučího těla se léčivé látky uvolní do vína a to tak získá zvláštní příchuť i pozitivní vliv na zdraví. S onou prospěšností to ale není tak horké, chce to najít správnou míru. Mnozí Kambodžané pijí víno s pavouky ve velké míře a zdraví jim to spíše ničí.

Číňané provádějí amputace slepičích nohou. Kvůli jídlu

Slepice na paprice, a vlastně v jakékoliv jiné obvyklé úpravě, nevypadá jako slepice. Chybí jí spousta věcí odstraněných během přípravy – peří, hřebínek nebo pařáty. Slepičí pařáty ale nepřijdou vniveč, tedy alespoň v Číně ne. Na trhu se s nimi lze setkat celkem běžně. Lidé z nich vycucávají morek a okusují kůži.

Foto: Tomás Castelazo (Wikimedia Commons)

Od drůbeží obdoby kolen nahoru známe slepice dobře. Pro Číňany je běžné i pojídání částí pařátů.

Další podivnost známe nejen z cestopisných magazínů, ale i z jídelních lístků asijských restaurací v České republice. Jsou jí černá vejce zvaná „stoletá“. Název ale poněkud přehání. Ve skutečnosti zrají pouhých sto dnů. Proces proměny barvy má za následek uzavření vejce do vzduchotěsné nádoby spolu s lístky čaje, hlínou, páleným vápnem, rýžovými slupkami, solí a vodou a někdy i popelem. Chemické reakce způsobí, že se vejce nezkazí a změní barvu. Číňané tohle jídlo milují.

Andrew Zimmerman, pojídač bizarností
Dá se postavit kariéra na tom, že jíte věci, z nichž se spoustě jiných lidí zvedá žaludek? Podle Andrewa Zimmermana ano, dokonce má samostatný televizní pořad, kde se této podivné aktivitě věnuje. Jmenuje se Bizarre Foods (Bizarní jídla) a vysílá jej Travel Channel. Diváky prapodivné chody lákají a dodneška se natočilo jedenáct sérií pořadu. V historicky prvním díle v listopadu 2006 v Japonsku pojídal například kohoutí varlata či pro Američany nepříliš lákavé kuřecí srdce.

Keňa: Přírodní ráj, který hladovci připravují o opice

Hovězí, vepřové, kuřecí, to jsou nejpopulárnější druhy masa v našich končinách, slušnou oblibou se může pochlubit i krůtí, zvěřina a ryby. Se šimpanzími pokrmy se ale u nás příliš nesetkáme. Ty se konzumují v některých částech Afriky, třeba v Keni. Ve východní části země je to celkem obvyklé.

Foto: ESO travel

V Keni je spousta nádherných míst, kde se šimpanzi nejedí. Třeba národní park Ambroseli, kde lze za slony vidět velehoru Kilimandžáro.

Oblíbená safari v Africe ale mohou díky tomu o šimpanze přijít. Ačkoliv jich stále žije ve volné přírodě ještě asi 150 tisíc, jejich počty se tenčí. Podle některých odhadů by se už za deset let mohli inteligentní lidoopi, kteří se stali hrdiny nejednoho filmu, například snímků o Tarzanovi, dostat do potíží. Počet jejich žijících zástupců se v blízké budoucnosti může dostat až na kritickou hladinu ohroženého druhu.

O Keni a sousední Tanzanii jsme psali mimo jiné v těchto článcích:

Kačer Donald by na Filipínách neměl šanci se vylíhnout

Z Afriky se nyní přesuneme zase zpátky do Asie. Míříme na Filipíny. Tam mají jeden vskutku neobvyklý zvyk, a to pojídání vajec tak trochu jinak. Zatímco my jíme vajíčka odebraná drůbežím matkám poměrně brzy, Filipínci nechají kachní zárodky trochu vyvinout. Takovým masitým vejcím říkají balut a konzumují je.

V americké soutěži Faktor strachu měli hráči se snědením tohoto jídla velké potíže. Správně po filipínsku se balut konzumuje tak, že se naťukne a odstraní špička skořápky a tekuté části se vypijí. Poté se oloupe zbytek schránky a do pusy strávníka putuje i kachní embryo.

Na Filipínách leží jeden z nových divů světa: Vzhůru do podzemí! Poznejte podzemní řeku Puerto Princesa, nový div světa 

Cabernet nebo Kobranet? V jižní Asii dávají do vína hady

Ano, čtete správně. Anglický deník Telegraph zařadil hadí víno mezi dvacet nejpodivnějších věcí, které byste měli ochutnat dříve, než zemřete. Do lahví se s vínem často ukládají kobry, ale nemusí být celé. Mnohdy ve víně plavou třeba jen jejich vnitřnosti nebo je nápoj smíchán s hadí krví.

Nevíme určitě, jestli v téhle oblasti mají po nadměrné konzumaci opici jako my, nebo hada. Jisté je jen to, že hadí víno mají nejraději ve Vietnamu a v Číně. Navzdory vzrůstající oblibě tamních jídel v naší republice se tahle zvláštnost ještě nedostala na naše pulty ve větším měřítku, ale kdo ví, třeba se brzy dočkáme.

Foto: ESO travel

Čína má spoustu zvláštností. Vedle jídla k nim patří například tenhle chrám zapuštěný do skály poblíž Datongu.

V Jižní Americe se těší z velké popularity smažená morčata (ono se vlastně morče nijak zvlášť netěší, když je smažené) a v dalších zemích jiná jídla, která nám mohou připadat krajně nezvyklá, o tom ale třeba někdy příště.

Izertní sdělení: Užijte si exotickou dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Letenka na Zanzibar nebo do keňské Mombasy za méně než polovinu původní ceny! Jeďte si v lednu vyhřát kosti na rozpálené pláže Afriky nebo třeba na safari mezi slony a žirafy.

Vydejte se doThajska na last minute zájezd! Na začátku ledna můžete odcestovat za hubičku! Zpáteční letenka a k tomu jako bonus dvě noci v luxusním hotelu za méně než 15 tisíc korun!

Užijte si dovolenou v africké Keni. Místní pláže jsou nádherné, resorty luxusní a ceny lednových zájezdů jsme pro vás srazili na minimum. Podívejte se na last minute nabídky!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově, na němž se narodil zpěvák Freddie Mercury, dále o lechtivé zábavě pro dospělé v thajském městě Pattaya nebo o plážích, na které si jezdil odpočinout slavný mafián Al Capone. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Ochutnali byste hmyz?
Proč ne?
37,7 %
Už jsem to zkusil(a).
22,9 %
Nikdy!
39,4 %
Celkem hlasovalo 297 čtenářů.

Nenormální věci v normálních restauracích

Podivná jídla se vyskytují především v exotických lokalitách. Čas od času se ale dají najít i v řetězcích, které najdeme takřka na každém rohu.

Zmrzlina se slaninou

Slanina je ve většině masožravého světa velmi populární. Běžně se vyrábějí bramborové lupínky s touto příchutí, světoznámý řetězec rychlého občerstvení Burger King ale přišel v létě 2012 s něčím, z čeho se asi ježí kůže i samotné slanině – zmrzlina se slaninou. Novinka žádný závratný úspěch neměla a v Česku jsme se s ní ani nesetkali. Kdo ví, třeba pro nás společnost připravuje zmrzlinu s knedlíkem.

Cheeseburgerová pizza

Tak tohle byl fast food na druhou. Velikán mezi řetězci s rychlým občerstvením Pizza Hut s ní přišel také roku 2012. Konkurenční firma zkusila tuhle zvláštnost i obráceně a prodávala cheeseburger s příchutí pizzy.

Pizza Hut zkouší všechny možné kombinace fastfoodových jídel. Třeba na Filipínách vypustil na trh hotdogovou pizzu.

Nějaký ten úlet mají všechny řetězce, při sezónních nabídkách totiž nabízejí jídla přizpůsobená lokálním zvyklostem. Nejeden cizinec se tak divil v českém KFC smaženým sýrovým chilli nugetám, Číňané si zase v tamním KFC mohli dát rýžovou kaši s tisíciletým vejcem, v Guatemalském Taco Bellu zase měli k dostání čokoládovou tortillu.

Jeden kopeček čabajkové a jeden svíčkové

Fantazii ale nejčastěji ze všech potravinářských profesionálů popouštějí zmrzlináři. Na zázvorové nebo Baileys kopečky jsme si už zvykli, ale dá se pořídit i česneková nebo pivní. Jedna provozovna v severočeské Stráži pod Ralskem nabízí i štrůdlovou, svíčkovou, koprovou, křenovou, pivní, becherovkovou, čabajkovou nebo zmrzlinu s příchutí balkánského sýry či moravského uzeného.

Související články

Výběr článků

Načítám