Hlavní obsah

Nej svatební lokality: Jak vypadá svatba v ostrovním ráji nebo v městě hříchu?

Romantika na Mauritiu, luxus na Maledivách nebo bláznivá svatba o půlnoci v Las Vegas. Dnes už nic z toho není nemožné. Svatby v zahraničí jsou v kurzu – ať už v podobě spíše symbolického sňatku, který je potřeba úředně zopakovat po návratu domů, nebo ve formě právoplatné svatby, která váš vztah zpečetí hned a na místě.

Foto: ESO travel

Tohle je Bora Bora, soused Tahiti a jeden z nejkrásnějších ostrovů planety.

Článek

Někde trvá vyřízení několik týdnů, stojí nemalé peníze a pak vás ještě čeká kolečko po českých úřadech. V takovém Las Vegas vám ale na vyřízení svatby stačí patnáct minut a v přepočtu jen zhruba tři sta korun v kapse.

Romantická, bláznivá, rychlá, luxusní, na pláži, v hotelu nebo pod vodou, ale vždycky nezapomenutelná – svatba.

Řekněte si ano na luxusních Maledivách

Maledivy jsou jednou z nejluxusnějších destinací planety. Místní resort Conrad Maldives Rangari Island získal dvakrát po sobě ocenění pro nejlepší místo na dovolenou na naší planetě. Pět hvězdiček tady k vyjádření luxusu nestačí, a tak si resort píše k názvu ještě jednu, šestou.

Ano si na Maledivách řekli i hokejista Patrik Eliáš s Petrou Volákovou. Bosí na pláži, jen v lehkém bílém plážovém oblečení. Ostatně pláž je tady asi nejoblíbenější místo sňatku. „Druhé místo si drží hotelové zahrady,“ doplňuje delegátka.

Svatba v neoprénu
Říci si ano v plavkách, popřípadě v neoprénu – dnes už je možné všechno a snoubenců, kteří se vezmou pod vodou a ano si jen naznačí gestem nebo ukážou na kartičce, je stále víc. Na Maledivách je oddá potápěčský instruktor. V Japonsku mají speciální obřadní síň pro potápěče a v Nové Kalifornii se nenamočíte – sedíte totiž pod hladinou v prosklené bublině.

Jen pozor na to, že sňatek, který tady člověk uzavírá, je pouze symbolický a manželství nemá po návratu do Česka právní váhu. Musí se zlegalizovat a jedinou matrikou, která má tuto pravomoc, je matrika v Brně.

Papírování nicméně za tento zážitek určitě stojí. Čerství novomanželé tady mohou strávit následné líbánky třeba ve vodním bungalovu s prosklenou podlahou a s možností vyrazit si na večeři do unikátního podmořského restaurantu. Šestnáct stop pod hladinou moře, ve společnosti tropických ryb, které od strávníků dělí jen pár milimetrů silné sklo – večeře tady je zážitek na celý život.

Mimochodem – o následných líbánkách i na dalších maledivských ostrůvcích si můžete přečíst ve článku Absolutní luxus a soukromí – to jsou líbánky na maledivských ostrovech Baa a Raa

Svatba v Las Vegas – zn.: Levně a rychle

Ve městě hříchu a hazardu si každý rok řekne ano asi 160 tisíc párů. Těžko říct, kolik z nich do toho praští v podnapilém stavu a druhý den svého činu trpce lituje. Vzít se v Las Vegas je totiž otázka několika málo minut.

„Oddací list vám vystaví místní soud za pětapadesát dolarů a kaple, kde vás oddají, jsou tady na každém rohu,“ přibližuje svatební atmosféru uprostřed Nevadské pouště turista, který tady strávil několik dní. Svatby jsou ve Vegas byznys jako každý jiný – za poplatek vám tady půjčí přímo před obřadní síní šaty, květinu, a dokonce i svědky.

Aby to nebylo příbuzným na druhém konci světa líto, je možné za další poplatek zajistit i přímý přenos na internetu. Vrcholem svatebního šílenství v Las Vegas je prý tradičně svátek sv. Valentýna – to v některých kapličkách stihnou oddat i šest párů do hodiny. A pozor! Na rozdíl od Malediv je svatba v Las Vegas českými úřady bez problémů uznána.

Romantika na Tahiti – vezměte se na „ostrově srdce”

Vesnička Tiki Village, polynéský chrám nazývaný marae, kmenový náčelník, všude květiny, z nich uvité věnce a budoucí manželé připlouvající na lodi – ona v převleku princezny, on za polynéského válečníka. Tak nějak vypadá svatba na ostrově Tahiti, kterému se díky jeho romantickému rázu přezdívá „ostrov srdce“.

Kam za romantikou?

Snoubenci nakonec vystoupí na břeh, kde jim náčelník sdělí jejich nová polynéská jména, omyje jim ruce kokosovým mlékem a nakonec je oddá… opět ale pouze symbolicky. „Pokud by měl být svazek právně platný, bylo by potřeba ho ještě uzavřít na úřadě a předtím pobývat na území Francouzské Polynésie minimálně měsíc,“ poznamenává k tomu úřednice.

Výčet destinací oblíbených mezi Čechy by mohl uzavřít Mauritius. Místní svatební obřad české úřady uznávají. Svatba tady se ale musí plánovat s velikým předstihem, o Mauritius je totiž nemalý zájem. Odpovídají tomu i ceny. Na druhou stranu – kdo může říct, že si ano řekl na místě, které Mark Twain označil za otce ráje.

A co vy? Absolvovali jste svatbu v zahraničí? Inspirujte ostatní čtenáře a napište dole do diskuse pod článkem, kde to bylo.

A ještě předtím, než si řeknete ano, je potřeba pořádně si užít: Nejlepší místa pro rozlučku se svobodou: Kam si jezdí pánové vyhodit z kopýtka

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotikou a poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Užijte si dovolenou snů na ostrově, který patří k nejoblíbenějším svatebním lokalitám na planetě! Romantika, krásné pláže a dokonalý servis! Utečte sem před zimou!

Tyrkysové moře, vodní bungalovy, podmořské restaurace a k tomu luxusní zázemí pětihvězdičkových resortů. Užijte si dovolenou v ráji! Volné jsou stále i silvestrovské pobyty!

Pozor! Jestli chcete stihnout romantickou dovolenou pod africkým sluncem ještě v tomto roce, pak ji bez problémů stíháte! Volné jsou ještě silvestrovské termíny za skvělé ceny!

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o nejslavnějším mrakodrapu světa, o Mongolsku nebo o nejkrásnějších plážích planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kde by se podle vás měla odehrát vaše svatba?
Na maledivské pláži
58,8 %
Na Tahiti před kmenovým náčelníkem
7,9 %
V Las Vegas
4,4 %
V Dominikánské republice
2,7 %
Na ostrově Mauritius
10,1 %
Jinde
16,1 %
Celkem hlasovalo 585 čtenářů.

Nechte to na ostatních

Svatba v zahraničí s sebou přináší spoustu papírování. Navíc ne každé „ano“ je respektováno zákony v České republice. Po návratu z dovolené tak často následuje kolečko po úřadech a až po jeho absolvování jsou snoubenci manželi i po právní stránce. Legalizace v ČR pak trvá zhruba tři měsíce.

Jako jediná v České republice vyřizuje zahraniční svatby matrika v Brně. Už před samotnou cestou je ale potřeba odeslat na místo, kde se budete brát, patřičné dokumenty. Obvykle stačí kopie pasu, kopie rodných listů a potvrzení o současném bydlišti a zaměstnání. Vše musí být notářsky ověřeno a navíc v úředním jazyce té dané země.

Do Dominikány pak posíláte dokumenty ve španělštině, na Tahiti ve francouzštině.

I proto se vyplatí popřemýšlet o svatebních balíčcích, které nabízejí některé cestovní kanceláře. Sice si připlatíte, ale cestovní kancelář vám poskytne podporu a pomoc s úředničinou.

Další články o svatebních a líbankových destinacích:

Související články

Výběr článků

Načítám