Hlavní obsah

Kam v květnu? Na letní dovolenou před hlavní sezonou. Má spoustu výhod

Milujete teplo a moře, ale nebaví vás tisíce turistů na plážích a u památek? Pak se na letní dovolenou vydejte v předstihu. V mnohých letoviscích už teď rtuť teploměru běžně stoupá nad pětadvacet. Když vyjedete teď, nebudete se mačkat na plážích, ani u památek a ušetříte – jak peníze, tak nervy. Kam tedy jet? Třeba na řecké klenoty – ostrovy Kréta a Rhodos.

Foto: Shadowgate

Elounda je pravděpodobně nejlepší adresa na Krétě. Sezona už tady odstartovala.

Článek

Pokud nejste rodiče školou povinných dětí, pak vám v cestě k moři ještě před letními prázdninami nebrání vůbec nic. Ostatně, obliba předsezónních dovolených u Čechů roste. Důvodů pro cestu v květnu, nebo na začátku června je totiž mnoho.

Tím hlavním argumentem pro spoustu turistů jsou finance – ceny předsezónních zájezdů bývají nižší i o několik tisíc korun. A přímo na místě jsou pak levnější i další služby nebo běžné zboží. Ceny ještě nejsou tak našponované. Zároveň je všude méně lidí – ať už přímo v hotelu, na pláži, nebo u památek. Krétský palác Knóssos je v hlavní sezoně v obležení, v květnu si ho užijete v klidu.

A velkým plusem je i počasí – ne každý si totiž libuje v obrovských vedrech a raději dává, i s ohledem na své zdraví, přednost období, kdy je počasí už na koupání a opalování, ale slunce ještě není tak spalující. Kam se v květnu tedy vydat?

Foto: ESO travel

Výhodou pláží na Krétě je fakt, že vstup do vody bývá u většiny z nich pozvolný, vhodný i pro méně zdatné plavce.

Řecká Kréta – v květnu je nejzelenější

Pětadvacet stupňů, téměř stále slunečno a maximálně dva deštivé dny v měsíci – to je květnová Kréta. Největší řecký ostrov je podle mnohých právě na počátku léta nejkrásnější z celého roku. To totiž její vegetaci ještě nespaluje slunce a všechno je zelené. Uprostřed léta už se takové svěžesti nedočkáte.

Kam v květnu? Inspirujte se v dalších článcích!

Podle řeckých pověstí je Kréta kolébkou vládce bohů Dia, podle cestovek je zase kolébkou cestovního ruchu – podmínky jsou tu pro něj totiž ideální. Vstup do moře je obvykle pozvolný a tudíž vhodný i pro horší plavce, pláže jsou čisté, turistickému zázemí na pobřeží nic nechybí a vnitrozemí ostrova pak přeje i aktivnímu poznávání.

V posledních letech pak na Krétě vyrůstají i nadstandardní hotelové komplexy, cestu si sem tedy nacházejí i ti nejbohatší. „Pětihvězdičkovými“ letovisky jsou například Elounda na východním pobřeží nebo městečko Agios Nikolaos na severovýchodě ostrova.

Foto: Rhodes.com

Městečko Lindos je jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na Rhodu.

Rhodos – tady déšť neznají

Slunce tady svítí 330 dní v roce a déšť tady vlastně vůbec neznají – i proto je Rhodos dlouhodobě oblíbenou destinací pro dovolenou. V květnu a na začátku června je tu trochu chladněji než na Krétě – od třiadvaceti do pětadvaceti stupňů – na druhou stranu je to zase ideální teplota pro poznávání památek. A že jich na Rhodu je!

A vlastně si můžete vybrat – jestli si nejdříve prohlídnete ty antické, třeba v městečku Lindos, nebo zda začnete památkami, které vznikly až ve středověku. Těch je zase plné hlavní město Rhodos. Třída Rytířů, palác Velmistrů… Mimo to je Rhodos vyhlášenou evropskou destinací pro potápěče.

Pláže na Rhodu jsou pak dvojího druhu – pokud pojedete na sever ostrova, čekají vás pláže převážně oblázkové, jih pak patří plážím písečným. A teplota vody? Ta se v květnu a v červnu pohybuje okolo dvaceti až dvaadvaceti stupňů.

Foto: ESO travel

Seychely poznáte snadno – podle obrovských žulových bloků na pobřeží.

Seychely – tady je po celý rok stejně

Obrovské žulové kameny na plážích - podle nich jednoznačně poznáte, že jste na souostroví Seychely. Mimochodem, to má přílepek jednoho z nejromantičtějších míst světa. Turistická sezona je tu vlastně po celý rok. Květen je ale časem, kdy je tu klidněji. Sezona zimních dovolených v teple skončila a ta letní se teprve rozbíhá. Třicetistupňová horka a příjemně prohřátou vodu si tu turisté užívají na poměrně vyprázdněných plážích.

Zaujalo vás toto souostroví? Více o něm v článku: Chcete utéct před světem? Luxusní Seychely jsou ideální volba

Největším a nejnavštěvovanějším ostrovem je Mahé. Na dovolenou se tu jezdí do blízkosti hlavního města Victoria – i proto, že se podél něj táhne pláž Beau Vallon, pás bílého písku, který proslul i svou čistotou. A nikdo by tu určitě neměl vynechat nákup amuletů. Na Seychelách se totiž dodnes velmi dá na šamanství a magii Gris Gris - pořídit tu tedy můžete amulety pro štěstí, ale údajně i nápoj lásky.

Inzertní sdělení: Tipy na květnovou dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Čtyřhvězdičkový hotel leží přímo na písečné pláži. Obklopuje ho veliká zahrada a do hlavního města se dá dojít při procházce. Dva bazény, bazénový bar, ale i soukromá pláž s lehátky. Co si přát víc?

Vydejte se na ostrov, kde neznají déšť a slunce tady svítí 330 dní v roce. Vybrat si můžete z mnoha hotelů – včetně těch opravdu luxusních, které se pyšní pěti hvězdičkami. Podívejte se zde!

Lákají vás spíš dálky a exotika? Vydejte se na Jamajku. Tenhle zelený klenot Karibiku právě v květnu finišuje hlavní sezonu. Dejte si výborný rum a rozvalte se na pláži! Na výběr i luxusní hotely!

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o Zlatém trojúhelníku, o slavných věznicích a pevnostech, nebo o Velké čínské zdi. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy jezdíte na dovolenou k moři?
Před hlavní sezonou.
23,9 %
V průběhu hlavní sezony.
26,8 %
Po hlavní sezoně.
31 %
K moři nejezdím.
18,3 %
Celkem hlasovalo 652 čtenářů.

Tam, kde sezona finišuje – Jamajka

Na Jamajce je po celý rok horko, nicméně chápána je spíše jako destinace pro zimní dovolenou v teple. Hlavní sezona tu tak je od listopadu do května, pak turistů ubývá. I přesto, že i v letních měsících se tady teploty stabilně drží nad třicítkou. Pravda, občas sprchne, ale to se dá přežít na baru se sklenkou dobrého jamajského rumu.

Mimochodem – místním rodákem je Henry Morgan, slavný kapitán a především pirát, jehož jméno dnes nosí jedna značka rumu. Ten se dřív dokonce přímo na Jamajce vyráběl.

Centrem jamajské plážové dovolené je městečko Negril. Táhne se podél něj jedenáct kilometrů dlouhá pláž, v okolí jsou mělčiny ideální pro šnorchlování a proslavily ho i západy slunce. Mimo to si na Jamajce můžete zahrát i golf – k dispozici je tu 12 golfových hřišť, s parametry jak pro zkušené profíky, tak pro ty, kteří s golfem teprve začínají.

Související články

Výběr článků

Načítám