Hlavní obsah

Exotické destinace přejí levným nákupům: Kde se vyplatí spojit dovolenou s nákupy?

Nakupování. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Pokud patříte k první skupině, pak pro vás máme tipy na místa, kde se nákupy vyplatí více než kde jinde. A překvapivě do tohoto žebříčku nepatří jen vyhlášené nakupovací ráje jako Londýn, Dubaj nebo Paříž. Opravdu levně nakoupíte třeba v Bangkoku, na Bali nebo v Maroku. Propojte exotickou dovolenou s opravdu výhodnými nákupy. Čekají vás orientální barevné trhy, čínské obchůdky i indonéské butiky.

Foto: ESO travel

Marrákeš a náměstí Jemma el Fna. Tohle je jeho přehlednější část.

Článek

Začněme ale zlehka – v Evropě. Mekkou levných nákupů je bezesporu Londýn. Britská metropole se hlavně během velkých povánočních výprodejů mění v ráj shopaholiků. Nicméně výhodně tu nakoupíte i po zbytek roku. Nákupní tepnou je bezesporu Oxford Street, s proslulým Primarkem, obrovským obchodem New Look a dalšími obchodními domy.

Foto: ESO travel

New York – i tady najdete celé čtvrti s levnou módou.

New York - slavné značky i čtvrti s originální levnou módou

Ale co si budeme povídat, za opravdu výhodnými nákupy musíte jet dál. Pokud se bojíte exotických trhů, osmělte se nejdřív v New Yorku. Tahle nákupní džungle vás sice neoslní smlouváním a rikšami v úzkých uličkách, ale rozhodně nečekejte jen sterilní obchodní centra.

Kromě slavných obchodních domů jako je Macy’s, Bloomingdales, Barneys a Saks tady je také celá čtvrť plná obchodů s oblečením mezi pátou a osmou Avenue. Vyrazit za výhodnými nákupy musíte také na Fordham Road v Bronxu nebo do Century 21 na Cortlandt Street.

Foto: Jean-Marie Hullot

V Hoi Anu je kromě oblečení i rybí trh. A prodej na loďkách je tu běžná záležitost.

Opravdová exotika a s ní i extrémně levné oblečení a doplňky na vás ale čeká v Asii. V Bangkoku, městě, které žije vlastním životem, se vydejte na víkendový trh Chatuchak. Každý víkend se tu rozprostře na 15 000 stánků a projde tudy 200 000 lidí. Jeden z největších trhů světa vám nabídne úplně všechno – místní výrobky, vinily, hipster módu i suvenýry. Jediná podmínka? Smlouvejte jako o život. Pak seženete i ne tak docela legální software za stovku.

Šanghaj a Vietnam: Ušijí vám na míru

Super levné oblečení, boty, doplňky i umělecké předměty nakoupíte v čínské Šanghaji. Smlouvání je i tady nedílnou součástí nákupů, ale odměnou vám budou třeba značkové dioptrické brýle za 500 Kč. Pro oblečení běžte do podzemních center „The Hong Kong Famous Shops Street“ a „Dimei Shopping Center“ anebo do „Huaihai Lu“ a „Shanxi Lu“, Jestli chcete boty, vydejte se na North Shaanxi Road. Směšně levné brýle nakoupíte v Sanye Wholesale Market.

Foto: Ellie Van Houtte

Na trzích musíte smlouvat, jinak zaplatíte desetinásobné ceny.

Něco úplně jiného na všechny milovníky módy číhá ve Vietnamu. Do hlavního nákupního centra Vietnamu, města Hoi An si s sebou rozhodně vezměte fotky svého vysněného oblečení a bot. Tady vám ho totiž během několika dnů vyrobí – postará se o to více než 1000 krejčovských dílen a trhů s látkami, kašmírem a hedvábím. Dvorního krejčího najdete pravděpodobně na Nha Trung Street a Cha Dai Street, švece, který vám ušije boty na míru (za 500Kč), pak okolo Central (Riverside) Market a Japanese Bridge.

Tradiční tržiště a luxusn butiky na Bali

Nízké ceny vás rozesmějí i na Bali. Kromě klasických batikovaných oblečků tady seženete i módní kousky v místních buticích nebo nádherné šperky a boty. Nejlepším místem, kde začít, je Seminyak, kde najdete tucty fashion butiků a třeba také kožené sandálky za 250 Kč nebo plavky za 200 Kč. A co je na tom nejlepší? Na koupališti v nich nikoho jiného nepotkáte.

Foto: Tomas Fano

Kde nakoupit nejlevnější oblečení? Na výhodné nákupy vyrazte do exotiky.

Co kromě nakupování dělat na Bali? Inspirujte se v článku Tajuplné Bali nabízí panenské pláže, děsivé vulkány i nejkrásnější zahrady

Totéž platí i o zboží, které si dovezete z Maroka. V Marrákeši se ponořte do spletitých uliček tržiště na náměstí Jemma al Fna a pokud najdete cestu zpátky, donesete si nádherné látky, tradiční marocké oděvy, kožené boty, kabelky, koberce, šperky, lampy, vodní dýmky a spousty dalších orientálních výrobků. Takže než půjdete o víkendu do supermarketu, zamyslete se, jestli radši nevyrazit na exotickou dovolenou. Argument pro manžela? Neuvěřitelně ušetříte!

Inzertní sdělení: Vydejte se na nákupy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Na ostrově bohů a démonů se vykoupete v průzračném moři, omámí vás hinduistická kultura a zcela určitě i více než příjemné ceny v exotických buticích s originální módou.

Zažijte na vlastní kůži atmosféru orientálního trhu se vším, co k tomu patří! Dovezete si kupu jedinečného zboží a přitom neutratíte skoro nic. Objevte kouzlo Maroka!

Chcete šaty, které nosí vaše oblíbené filmové postavy? Jeďte do Vietnamu – tam Vám ho ušijí na míru za minimální ceny. A ještě ke všemu jsou tu nádherné pláže, pralesy a památky!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejdražších adresách světa, o dovolené v emirátech nebo o Lví skále na Srí Lance. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte za nákupy do ciziny?
Ne, nikdy.
54,2 %
Ano, ale jen po Evropě.
32,5 %
Ano, a dokonce i mimo Evropu.
13,3 %
Celkem hlasovalo 762 čtenářů.

Kam na luxusní nákupy?

Rádi smlouváte, ale někdy si chcete přeci jen vyhodit z kopýtka? Pokud toužíte po nákupech drahých značek v nablýskaných obchodech, vydejte se do Dubaje, Tokia a Paříže!

Dubaj

Největší zlatý trh na světě Deira najdete v Dubaji. Právě odsud si můžete odvézt nádherné, na míru vyrobené prstýnky, řetízky, náramky, všechno. Budete si tady zřejmě připadat jako ve filmu – barevné drahé kameny se třpytí na slunci a diamanty svými hranami odrážejí tisíce zlatých šperků prvotřídní kvality.

Ve slavném nákupním centru Dubai Mall o velikosti 50 fotbalových hřišť se můžete zase každoročně zúčastnit nákupního festivalu a výrazně ušetřit. Jak a hlavně kdy probíhá? To zjistíte v článku V Dubaji odstartoval nákupní festival. Nabízí tisíce obchodů, obrovské slevy a luxus

Tokio

V Tokiu seženete cokoli od posledních výstřelků techniky po starožitnosti. Pokud ale chcete nakupovat oblečení, pak byste neměli minout Omotesando, kde jsou velká obchodní centra a designové butiky. Jednou z nejvíce prestižních „shopping“ oblastí je pak Ginza, kde se tato nákupní tradice drží už desítky let.

Paříž

Do Paříže musíte, pokud prahnete po fotce před opravdickým Diorem, Louis Vuittonem a Yves Saint Laurentem. Právě tady totiž všechna tahle věhlasná jména sídlí. Nakoupit si tady, to už je jen pro opravdu movité slečinky, které se pak s elegantními taštičkami promenují po Champs-Elyséés, třídě, na které „to všechno je“.

Související články

Výběr článků

Načítám