Hlavní obsah

Zlatý viklan zázračně popírá gravitaci. Na vrcholku skály ho prý drží Buddhův vlas

Ať na něj koukáte z jakéhokoli úhlu, máte pocit, že popírá veškeré fyzikální zákony. Zlatý viklan na hraně skály Kyaiktiyo. Má přes sedm metrů, pagoda na něm zrovna tak a pokrývá ho nemalé množství zlata, které září hlavně při východu a západu slunce. To je také koncentrace buddhistických mnichů, poutníků i běžných turistů v celém areálu vůbec největší z celého dne. Vzniká tu koktejl kultur, který je snad stejně fascinující jako viklan sám.

Foto: Rebecca Stanek

Zlatý viklan je jedno z nejposvátnějších míst Barmy.

Článek

Zlatý viklan, nebo chcete-li Zlatá skála je jedním ze symbolů Myanmaru. Ohromný skalní blok pokrytý zlatými lístky se podloží dotýká jen nepatrnou částí své plochy, stojí navíc na nakloněné rovině a člověk má nutně pocit, že se každou chvíli musí zřítit na terasu s poutníky pod ním. Viklan ale nespadne.

Proč? Podle věřících, kterých se tu denně scházejí sta a sta, jednoduše proto, že je ve více než sedmimetrové stúpě na vrcholu ukrytý jeden z Buddhových vlasů – a ten prý drží celý kolos v naprosté rovnováze. Ostatně právě Buddhův vlas je jedním z důvodů, proč je toto místo jedním z nejposvátnějších v celé Barmě. Většina turistů sem nicméně primárně vyráží spíše za fascinujícím pohledem na skálu popírající gravitaci než za duchovnem.

Barma patří k netradičním destinacím pro dovolenou Zakázaná místa, kam se turista jen tak nedostane: Myanmar, Severní Korea a Ladákh 

Foto: Hybernator

Areál Zlatého viklanu – napravo je vidět černý masiv „Člunu“

Několikahodinová cesta na vrchol

Cesta pro ně, stejně jako pro poutníky, obvykle začíná ve vesnici Kinpun – a z té je to k viklanu zhruba pět hodin pěší chůze. Někteří se na pochod skutečně vydají po svých – jiní využijí služeb zdejších „dopravců“. Po kovové konstrukci člověk vyleze na upravenou korbu nákladního automobilu, bagáž hodí do drátěné klece v zadní části a pak se necelou hodinku kodrcá po klikaté cestě vzhůru, do místa zvaného Yatetaung.

A z něj už ho žádné auto dál neodveze. Většina turistů odsud vyráží na asi hodinovou cestu vzhůru po svých. Menšina pak využívá služeb zdejších nosičů. A ti vám neodnesou jen zavazadla – na nosítkách se totiž může nechat čtveřicí mladíků na vrchol vynést i kterýkoli turista. Cena takové služby se tu odvíjí od toho, kolik vážíte.

Vydejte se do Asie prostřednictvím dalších článků:

Kupte si lektvar!

Pokud ale člověk jen trochu může, měl by cestu absolvovat pěšky. Lemují ji totiž desítky a desítky stánků, ve kterých Barmánci prodávají snad vše – od jídla a pití, přes lektvary v lahvích, které nevzbuzují příliš důvěry, po sušené části některých zvířat. U některých „produktů“ člověk alespoň zhruba tuší, co má před sebou, u jiných ale tápe a snad radši ani nechce vědět.

Foto: Yves Picq

V noci je Zlatý viklan působivě nasvícený…

Do areálu Zlatého viklanu se vchází branou, kterou hlídají dva lvi, cizinci tu také musejí zaplatit vstupné. Dál na ně pak čeká vydlážděné prostranství (které se, když naplno svítí slunce, mění ve výheň) a na něm obchody, kde člověk může zakoupit ovoce k obětování, svíce, zvonečky a vonné tyčinky, a další menší zlacené chrámy, které na našince mohou působit jako kýč.

V areálu narazíte také na ohromný černý kamenný masív – podle legendy to prý byl člun,který vyzvedl Zlatý viklan ze dna moře, dopravil ho na horu a následně zkameněl.

Foto: Hybernator

… ale své kouzlo má i při východu slunce.

Ženám dotyk zakázán!

A pak už je tu samotný viklan. Jenže pozor – přiblížit se k němu a dotknout se ho smí pouze muži – ženám je dovoleno pouze z uctivé vzdálenosti pozorovat a modlit se. Muži mají naopak tu výsadu, že smí na viklan umístit drobounký lísteček zlata.

Viklan je nicméně stejně nejpůsobivější z plošin a teras, které jsou v jeho okolí. A navíc je z nich výhled i na okolní kopce a srázy, které jsou pokryté desítkami dalších drobnějších stúp. Ostatně, výhled na ně má člověk už ve chvíli, kdy stoupá na vrchol k viklanu.

A pokud člověk jen trochu může, měl by si na vrcholu Kyaiktiyo počkat na východ nebo západ slunce. To se vzduchem nese zpěv mnichů a poutníků, vůně tyčinek a kouř ze svíček. Atmosféra, kterou tahle kombinace vykouzlí spolu s měkkými paprsky slunce, které se opírají o Zlatý viklan, je magická.

Inzertní sdělení: Poznejte Asii!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Barmy:

Vydejte se na 14 dní do země drahokamů, úchvatných západů slunce nad zlatými pagodami. Země, která je doposud turistickým ruchem nedotčená. Zlatá pagoda i Zlatý viklan na vlastní oči

Barma (respektive Myanmar) – to nejsou jen zlaté památky, ale i zlaté pláže! Vyberte si některý z hotelů, který máme v nabídce a užijte si dovolenou na netradičním místě.

Podobně netradiční je plážová dovolená v Kambodži. Letovisko Sihanoukville nicméně nabízí perfektní zázemí pro strávení té nejpříjemnější dovolené plné relaxu a nicnedělání.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o perlách Jižní Ameriky, planině Nazca nebo o tipech, kam v únoru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás návštěva Myanmaru?
Ano, rozhodně.
56,2 %
Ano, ale spojil(a) bych to s dalšími zeměmi
19,1 %
Ne, ani trochu.
24,7 %
Celkem hlasovalo 1025 čtenářů.

Zlatá pagoda Schwedagon

Zlatý viklan má sice své nepopiratelné kouzlo, nicméně pro buddhisty z Barmy je posvátnějším místem Zlatá pagoda v hlavním městě Rangúnu.

Více než stometrovou stavbu, která má cihlový základ, pokrývá nepředstavitelné množství zlata a přibývá další, protože zlaté lístky přinášejí další a další poutníci. Odhaduje se, že aktuálně je ho na stavbě více, než kolik je zlatých rezerv v britských bankách.

Přidejte k tomu ještě zhruba 5500 diamantů a 3000 rubínů, které pokrývají špičku pagody a máte jednu z „nejdražších“ staveb planety.

Není divu, že pagoda Schwedagon na kopci Singuttara patří k největším tahákům Barmy.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám