Hlavní obsah

Nespěchat, nekřičet, opalovat se. Tahle pravidla dodržují na Isla Margarita

Za 35 minut v letadle, které sem letí z rušného Caracasu, se nestihnete ani nasnídat. Přesně tahle doba vám ale musí stačit k tomu, abyste zapomněli na všechen stres civilizace a nechali se absolutně ovládnout uklidňujícími zvuky mořských vln. Na venezuelském ostrově Isla Margarita totiž vyznávají docela jiná pravidla: Nikam nespěchají, nestresují se, a když na ně zakřičíte, budou vás ignorovat.

Foto: Gabriel Bulla

Na ostrově se snoubí tropická vegetace a kaktusy a bílým pískem.

Článek

O ostrově Isla Margarita se nedá říct, že by byl zapomenutým nebo snad neobjeveným rájem. Že je tady krásně ví téměř každý, kdo se vydá do Venezuely – Isla Margarita je jedno z nejnavštěvovanějších míst celé země. Jenže ani to nezabrání místním obyvatelům, aby se celé dny vyhřívali na sluníčku a s úsměvem na rtech odsouvali požadavky uspěchaných turistů na jindy.

Nepospíchej. Na ostrově perel se nehraje „na čas“

Velmi rychle vám dojde, že čas tady nehraje skoro žádnou roli. Zlaté pravidlo totiž zní: Nespěchat. Má-li obchod otevřít v devět, rovnou si odsuňte váš nákupní plán až na desátou. Zároveň si ale dejte pozor – zavírací hodiny se tu dodržují naopak docela přesně.

Foto: Gabriel Bulla

Moře je modré a písek bílý. A dohromady je to nejkrásnější kombinace na světě.

Poznejte i další ostůvky v Karibiku!

V případě místních obyvatel, kteří jsou velmi milí a přátelští, ale nejde jen o karibskou poklidnost. Zdejší lidé jsou prostě neskutečně líní. Celý ostrůvek má 1000 km², ale pěšky tu skoro nikdo nechodí. Extrémně levný benzín v kombinaci s leností místních lidí způsobuje, že na každém rohu parkují zástupy starých „amerik“.

Nakupuj. Máte sny o slevách? Tady jsou každodenní realitou

Ostrůvek Isla Margarita je oblíbený z mnoha důvodů. Tím prvním jsou pláže, slunečné počasí a možnost prožít nádhernou dovolenou v Karibiku prakticky kdykoli během roku. Jedním z dalších důvodů je ale také to, že celý ostrov je součástí duty free zóny. A to znamená jediné – nákupy jsou tu téměř povinností. Velká nákupní centra najdete ve všech větších městech, hlavně v Polamaru, největším městě ostrova, a v Pampataru.

Foto: Gabriel Bulla

Isla Margarita je nejoblíbenějším místem z celé Venezuely. FOTO: Gabriel Bulla

Kromě nákupních středisek se v Pamapataru zaměřte na hrad San Carlos of Boromeo, nejlépe dochovaný koloniální hrad celého ostrova. Obdivovat můžete jeho sklepení, padací most a kanóny – to vše s neuvěřitelným výhledem na azurové moře a pláže Karibiku. Zřejmě nejkrásnější místo Isla Margarity máte ale ještě před sebou, čeká vás totiž cesta do národního parku La Restinga.

Opaluj se. V národním parku, v tropickém pralese, všude

La Restinga je nádherný kus ostrova, tvořen lagunou s překrásnými plážemi, mangrovovými porosty a pouštními oblastmi. Můžete se sem vydat lodí a proplétat se mezi mangrovy a možná uvidíte i 4 druhy ohrožených želv a vzácné barevné papoušky. Vašemu zraku určitě neuniknou dva kopečky jménem Las Tetas de Maria Guevara, což v překladu znamená „Prsa Marie Guevary“, oblíbenkyně místních rybářů.

Potápění ve Venezuele? Trajekt na dně moře
Na ostrov Isla Margarita se jezdí také za nádherným potápěním. Nejlepší zdejší lokality jsou kolem přilehlých ostrůvků Los Frailes, které jsou prakticky neobydlené. Pod mořem tady můžete prozkoumat kaňony, jeskyně i vraky potopených lodí. U ostrova Isla Cubagua je dokonce vrak trajektu s ještě zachovalými auty.
Foto: Stefkuh

Slunečný den na pláži Playa de Agua, jedné z nejznámějších z celého ostrova.

Národní park Restinga je předělem mezi hustě osídlenou a hojně navštěvovanou východní částí ostrova a vyprahlou západní částí, poloostrovem Macanao. Na východě se na severním a východním (a údajně nejkrásnějším) pobřeží staví většina hotelů, na poloostrově Macanao rybáři loví ryby na prázdných a krásných plážích, jakou je třeba pláž Punta Arenas s bělostným pískem. Určitě navštivte obě dvě končiny, jinak by Váš dojem z Margarity nebyl úplný.

Ostrovu Isla Margarita se říká „Perla Karibiku“ a místní vás budou hlava nehlava přesvědčovat, že právě jejich ostrov je ten, který si tuhle přezdívku, v Karibiku tak populární, zaslouží. Jméno Margarita prý odkazuje k řeckému slovu „perla“ a právě tohle místo prý bylo zaručeně tím prvním centrem obchodu s perlami v Karibiku. Asi nikdy nezjistíme, jaký karibský ostrov je opravdovou perlou Karibiku, můžeme se o to ale snažit!

Přečtěte si i o dalším krásném místě ve Venezuele:  Do Venezuely za nejvyšším vodopádem světa Salto Angel

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Karibiku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Karibiku:

Venezuelský ráj a perla Karibiku – to je Isla Margarita, ostrov s božskými plážemi, kde si odpočine úplně každý. Rozmazlete se v luxusních tropech!

20 km dlouhá pláž s jemným, prachovým bílým pískem a pozvolným vstupem do průzračného moře. Na klasický Karibik jeďte na Kubu do letoviska Varadero.

Objevit archeologické perly Střední Ameriky a pak si užít pláží a romantiky na korálovém ostrůvku Ambergris Caye. Zkuste cesty po sexy Střední Americe!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o indickém Puškaru, největších vyhlídkových kolech světa, nebo o Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Kde v Karibiku byste nejraději strávili dovolenou?
Na Kubě
18,8 %
V Dominikánské republlice
14,8 %
Na Jamajce
6,9 %
Na Isla Margarita
22,1 %
Na nějakém malém zapomenutém ostrůvku
37,4 %
Celkem hlasovalo 467 čtenářů.

Isla Margarita: Základní informace

Venezuelská Isla Margarita mluví převážně španělsky, platí měnou bolivar a voda, která tu teče, není pitná. Zaskočit vás nesmí ani americké zásuvky nebo to, že taxíky nemají taxametry. Isla Margarita je písečnou lagunou s mangrovovými lesy (národní park La Retinga) rozdělena na dvě části.

Ta, kde téměř nic není, se jmenuje Macanao a jde díky tomu o velmi krásné místo s malými vesničkami a panenskými plážemi. Hlavní část ostrova je hustě osídlená, najdete tu všechny turistické komplexy, ale také tropický prales, několik historických památek a spoustu nádherných karibských pláží.

Pláže ostrova Isla Margarita: Pro každého něco

Lákadlem číslo jedna je na Isla Margarita zdejší dokonalý výběr pláží. Jsou nádherné, kvalitní, s jemným pískem a vybrat si můžete podle svého gusta.

  • Playa El Agua – údajně nejkrásnější pláž ostrova, ale také nejznámější. Velké soukromí tu nehledejte, ale pokud preferujete dokonalé zázemí, vodní sporty a opravdu dlouhou pláž, jste na správném místě.
  • La Restinga – Tahle pláž leží v národním parku a je nejdelší z celého ostrova. Na 22 km pobřeží, které je poseto mušlemi, si užijete i docela velkých vln. Tahle pláž je považována za místo, které opravdu musíte navštívit!
  • Playa La Pared – Jestli toužíte prožít na pláži romantiku v soukromí, vydejte se na tuhle pláž. Skoro nikdo o ní totiž neví, takže tu nepočítejte ani s žádným vybavením. Najdete ji na severu řídce osídleného poloostrova Macanao.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám