Hlavní obsah

V Kolumbii objevíte Ztracené město, muzeum zlata a ochutnáte nejlepší kávu

Kolumbie je povedená zmenšenina celé Jižní Ameriky. Najdete tady všechno. Protínají ji majestátní Andy a zdobí tajemná a neprobádaná Amazonie. Z vesnic i metropolí dýchá koloniální historie, zapomenutá města uprostřed pralesů zase odkazují na indiánskou minulost. Poznejte blíž Kolumbii, zemi, kde se pěstuje nejlepší káva na světě!

Článek

Jméno má po objeviteli Kryštofu Kolumbovi, ale občas se jí říká i Locombie. Loco je španělsky bláznivý a když si vzpomenete na věhlasné kolumbijské telenovely, nemůžete se její přezdívce divit. Kromě telenovel se ale Kolumbie proslavila i kvalitní kávou, která patří mezi světovou špičku.

Pár chvil v hlavním městě

Většina návštěvníků, která do Kolumbie přiletí, přistane na letišti El Dorado v hlavním městě Bogotě. Přestože v celé zemi je spousta míst, kam to táhne milovníky kávy nebo extrémních přírodních úkazů, byla by škoda tady pár dní nepobýt. Pozoruhodný je střed města, kde vedle sebe stojí staré koloniální budovy a moderní stavby. Pro návštěvníky bývá otevřeno v katedrále i prezidentském paláci.

Nejzajímavější je tu ale muzeum zlata, které vystavuje předměty z života indiánských kultur. Aby nedošlo k nedorozumění – nejde o žádné malé muzeum, kde je k vidění jen pár kopí a týpí. Vystavuje na 34 tisíc exponátů ze zlata a 20 tisíc předmětů z kamene, keramiky nebo polodrahokamů. Kolekce bogotského muzea zlata je považována za nejvýznamnější svého druhu na světě.

Město, prales a město v pralese

Na severním pobřeží leží město Santa Marta, které se stalo posledním místem pobytu jihoamerického hrdiny Simóna Bolívara. Turistům je dodnes přístupná hacienda Quinta de San Pedro, kde v roce 1830 zemřel. Komu se zdá návštěva této pamětihodnosti příliš morbidní, určitě nepohrdne prohlídkou krásné katedrály nebo starobylé pevnosti Sv. Ferdinanda.

Santa Marta je výchozím bodem pro vstup do národního parku Tayrona, kde můžete poznat krásu karibského pobřeží na pozadí majestátních And. Z místa Canaveral lze vykročit do náruče tajemného pralesa, v Arrecifes se osvěžit koupáním v moři a přírodních bazénech.

Nedaleko Santa Marty leží i legendární Ztracené město. Podle odborníků bylo založeno přibližně kolem roku 800 a je tedy o zhruba 630 let mladší než slavné Machu Picchu. Před zraky Evropanů a jejich potomků bylo ukryto až do sedmdesátých let minulého století. Místní Indiáni o něm prý věděli, ale nechtěli jeho polohu prozradit. Nakonec ho objevili lovci pokladů, kteří si náhodou všimli schodů stoupajících do kopce z řeky Buritaca.

Slavný rodák, který žije, aby mohl vyprávět
Podle mnohých nejvýznamnější autor magického realismu Gabriel García Márquéz má své kořeny v Kolumbii. Narodil se tu v roce 1927 a dětství prožil s prarodiči. Jeho tvorbu ovlivnila zejména mýtů a legend znalá babička. Za své romány a povídky dostal Márquéz v roce 1982 Nobelovu cenu.

Vůně kávy na svazích And

Pokud jde o důležitý vývozní artikl, kromě telenovel je jím v Kolumbii ještě káva. Země totiž zaujímá druhé místo na světovém žebříčku největších producentů kávy – hned po Brazílii. Specifické klima umožňuje, aby boby kávovníků dozrávaly v jinou dobu a pěstitelé tak mohou sklízet, jak je rok dlouhý.

Káva má velmi silné aroma, chutná po smetaně a voní po ovoci. Kolumbijci vědí, jak je pro ně důležitá a chrání ji například v Národním parku kávy, kam se lze vydat a zjistit, jak se sklízí a zpracovává, ale hlavně si přivonět a ochutnat.

Na sever za ruchem města i klidem karibského ráje

Cartagena byla založena v roce 1533 a jméno dostala po přístavu ve Španělsku, který už ale dávno přerostla. Původně byla hlavním sídlem při kolonizování Ameriky, dnes je největším kolumbijským přístavem, ekonomicky vyspělá a turisticky navštěvovaná. Cestovatelé při procházce po hradbami obehnaném starém městě Cartageny vidí hrad Sv. Filipa, Palác inkvizice nebo jezuitskou kolej. Architektonicky zajímavá je i moderní část města.

V Cartageně se vyplatí sednout na loď a doplout k blízkému souostroví Islas de Rosario. 25 ostrůvků tvoří jedinečný ekosystém, který kolumbijská vláda chrání a vyhlásila ho národním parkem. Podřimování na bílých plážích dá snadno zapomenout na turisty zaplněné ulice měst a může být skvělým zakončením dovolené nabité poznáním.

Čtěte dále:

V posledních týdnech jste si mohli v rubrice Exotika přečíst o Úplňkové party v Thajsku, luxusních maledivských resortech, žebříčku deseti dovolenkových nej nebo o Keni. Přehled dalších zajímavých článků pak najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Jižní Ameriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Kolumbie a okolí:

Jedenáctidenní cesta jedinečnou zemí, kde čekají velehory i velepláže. Poznáte její nejzajímavější místa a vychutnáte si nejlepší kávu.

Za dva týdny okusíte, co všechno Brazílie nabízí. Navštívíte například Rio de Janeiro, vodopády Iguacu a mnohem víc.

Na výletě po třech zemích Jižní Ameriky navštívíte jejich metropole a sblížíte se s cizí ale přátelskou jihoamerickou kulturou.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Země Jižní Ameriky mají své kouzlo. Která z níže nabízených vás nejvíce láká a přitahuje?
Kolumbie
29,8 %
Brazílie
34,3 %
Argentina
8,9 %
Chile
13,4 %
Jiná
13,6 %
Celkem hlasovalo 359 čtenářů.

Praktické informace pro cestu Kolumbií

Občané České republiky mohou do Kolumbie za účelem turistiky od roku 2004 cestovat bez víz. Na letišti je ale třeba požádat o povolení ke vstupu a pobytu – pro něj je třeba mít pas platný ještě nejméně šest měsíců, tři volné stránky v něm, zpáteční letenku a dostačující finanční prostředky. Podrobné informace týkající se vstupu do Kolumbie najdete na stránkách Velvyslanectví Kolumbijské republiky ve Vídni.

Platnou měnou je kolumbijské peso rozdělené na sto centavů.

Letecké spojení z Prahy do Bogoty vede přes Frankfurt, Madrid nebo pařížské letiště Charlese de Gaulla s dalšími přestupy.

Co si v Kolumbii rozhodně nenechte ujít:

Solná katedrála v Zipaquirá

Nedaleko od Bogoty leží město Zipaquirá, kde byla v solném dole vybudována katedrála. Její tři části zobrazují narození, život a smrt Krista. Další menší kaple, kterými se prochází, znázorňují křížovou cestu.

Sopka Nevado del Ruiz

Západně od Bogoty se nad národním parkem Los Nevados tyčí vulkán Nevado del Ruiz. Jeho zasněžený vrchol je častým cílem trekařů. Svahy sopky se dají částečně zdolat autobusem, na špičku ale musí každý po svých.

Villa de Leyva

Architektura vesničky Villa de Leyva je chráněna jako národní památka. Její koloniální ráz zůstal zakonzervován v celé své kráse až dodnes. Narazíte na ni po 40 kilometrech západně z města Tunja.

Související témata:

Související články

Pět tipů, jak si zpestřit pobyt v Thajsku

Thajská Ayutthaya měla v 17. století zhruba milion obyvatel a co do velikosti si nezadala s Londýnem. Říká se, že byla největším městem tehdejší doby. Spousta...

Výběr článků

Načítám