Hlavní obsah

Nejkrásnější a nejluxusnější místo světa? V anketách často vítězí Bora Bora

Pacifický ostrov Bora Bora často vítězí v anketách o nejkrásnější místo světa. Není divu, že je zároveň i místem, kde je k mání jedna z nejluxusnějších a tím pádem nejdražších dovolených na planetě. „Vodní bungalov tady může vyjít jednoho i na tisíc dolarů za noc,“ prozrazuje personál hotelu. „Přijíždějí k nám i známé filmové hvězdy, které si pochvalují soukromí a netradiční luxus.“

Článek

„V tahitském jazyce znamená Bora Bora prvorozený,“ poznamenává k tomu odborník na polynéskou kulturu. „Místní tím možná odkazují k tomu, že se ostrov objevil nad mořskou hladinou už před pěti miliony let po výbuchu sopky,“ polemizuje dál. Od té doby se ale Bora Bora vlastní vahou propadá zpátky do moře. Z původně kruhového kráteru dnes nad hladinu ční jen půlkruh a dvě hory. Zbytek pohltila laguna.

Luxus za korálovou hradbou

Ta je ohraničena korálovým útesem, který objímá celý ostrov. V jeho vnitřku je voda teplá, mělká a tyrkysově modrá, vně bouří tmavý divoký a hluboký oceán. „Hranice mezi peklem a rájem je tady široká jen dva až deset metrů,“ glosuje šířku ochranného korálového valu potápěčský instruktor, který tu provádí podmořským světem stovky turistů ročně.

Turistickým centrem ostrova je mys Matira. Pláž s jemným korálovým pískem, která ho lemuje, je jedinou klasickou pláží na ostrově a zároveň vítězem ankety o nejkrásnější pláž světa. V ničem si s ní ale nezadají plážičky na jednotlivých ostrůvcích rozesetých v laguně. „Říká se jim motu a většina z nich patří buď hotelům, nebo místním,“ dostává se turistům upozornění. Většinou není problém, když si je na pár dní uzurpujete pro sebe, ale je lepší se předem domluvit s majitelem.

Na některých motu pak v posledních letech vyrostly hotelové komplexy. „Nepředstavujte si pod nimi ale klasické stavby,“ upozorňuje delegát. „Nejčastěji se tady totiž bydlí v luxusních bungalovech z přírodních materiálů.“ Ty nabízejí snad všechno od postele s nebesy, přes terasu nad hladinou až po prosklené panely v podlaze, kterými můžete pozorovat život pod hladinou moře. Samozřejmě tomu odpovídá i cena, která se šplhá k tisícovce dolarů za noc.

Útočiště hollywoodských hvězd

„Je pravda, že Bora Bora je asi nejdražší destinací v Polynésii,“ přitakává delegát, ale vzápětí dodává: „Ne všechno ubytování tu ale šplhá k tak vysokým sumám.“ Bydlet se dá i levněji a úplným extrémem je stanový kemp, kde se na jednu noc ubytujete za 15 dolarů. „Tam ale asi nepotkáte hollywoodské hvězdy, které na Bora Bora jezdí dovolenkovat,“ usmívá se.

Právě Bora Bora je jejich častým cílem. Dráždivá exotika za neuvěřitelně vysoké ceny, požitkářská dekadence a pohádkové hotelové komplexy každý rok přivábí třeba Cameron Diaz, Davida Copperfielda, Pamelu Anderson nebo „agenta 007 ve výslužbě“ Pierce Brosnana.

Z pláže až na nejvyšší vrchol Bora Bora

K ochutnání vám na Bora Bora nejspíš doporučí rejnoka s omáčkou z mořských ježků. „A jestli je to na vás moc velká exotika můžete zkusit alespoň salát ze syrových ryb zakapaný limetkovou šťávou,“ nabízí číšník v hotelu. Místní kuchyně stojí a padá s plody moře, které vám připraví buď v restauraci, nebo se můžete pokusit o jejich přípravu sami. Ke koupi jsou v přístavu hlavního městečka ostrova – ve Vaitape. Trhovci tu nabízejí nejen čerstvě vylovené ryby, ale i čerstvé a svěží tropické ovoce.

Během dovolené na Bora Bora ale není nutné se omezit jen na povalování na pláži, popřípadě slunění na terase bungalovu. „Kolem celého ostrůvku vede asi 20 kilometrů dlouhá silnice, takže si jeho velkou část můžete projet na kole,“ radí personál v recepci. Je samozřejmě možné si tady vypůjčit i automobil, ale účet z půjčovny řádně provětrá peněženku. Denní taxa se pohybuje okolo sta dolarů.

Oblíbené jsou i treky na dva vrcholy, které tvoří tak typickou siluetu ostrova. Z nejvyššího bodu – Mt. Otemanu, je unikátní výhled na celou lagunu. Podobné je to i při pohledu z Mt. Pahia. Ten je ale možné zdolat jen náročným čtyřhodinovým trekem. „Odměnou ale je úžasná příroda a to, že jsou všude okolo vás divoké orchideje,“ láká k výstupu průvodce.

Starší název pro mys Matira a jeho okolí byl „Mai te pora“, tedy „Stvořeno bohy“. Krása zdejší přírody se tak promítla i do pojmenování některých částí ostrova. „A pověst o nejkrásnějším ostrově světa nelže,“ říkají ti, kteří na Bora Bora byli. Potvrzením toho jsou i neustále plné hotelové kapacity a zájem ze strany hollywoodských es.

Bora Bora ale není jedinou pohádkovou destinací ve Francouzské Polynésii. Na další týdny pro vás připravujeme povídání o Tahiti spjatém s tradiční kulturou, ostrově rebelů Huahine nebo tajemství vzniku černých perel na atolu Rangiroa. Sledujte rubriku Exotika.

Adrenalin na Bora Bora
Procházka po dně Téhle aktivitě se tady říká „aqua safari“. Navléknou vás do speciálního obleku, na hlavu připevní helmu a vy jste pak schopní se procházet po mořském dně a krmit ryby okolo sebe.
Krmení žralokůTo, jestli máte pro strach uděláno, si můžete otestovat při krmení žraloků. Pod dohledem instruktora se ponoříte pod hladinu, z vaku vytáhnete kus lososa a pak už jen sledujete žraločí hemžení okolo sebe.
Podmořská ponorkaMiniponorka pro šest osob se ponoří do hloubky až 40 metrů. Pokud se tedy bojíte vystavit svou kůži rybkám pod hladinou přímo, můžete si je prohlédnout skrze sklo ponorky.

Čtěte dále:

Francouzské Polynésii se budeme podrobně věnovat v dalších týdnech. O čem už jsme nedávno psali? Třeba o Havaji, netradičních a originálních hotelech, Jamajce nebo tajemném Madagaskaru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Francouzské Polynésie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Francouzské Polynésie:

Poznávací zájezd, který začíná na prosluněném Tahiti, pokračuje před ostrovy Moorea, Bora Bora, Huahine a další.

Během deseti dnů poznáte dva nejznámější a nejkrásnější ostrovy Francouzské Polynésie - Bora Bora a Tahiti  s jeho hlavním městem Papeete.

Deset dní strávených na třech ostrovech Francouzské Polynésie. Moorea a krmení žraloků, luxusní Bora Bora a Tahiti s polynéskými tanečnicemi.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ESO travel

Anketa

Který z ostrovů Francouzské Polynésie vás láká k návštěvě nejvíc?
Luxusní Bora Bora
77 %
Tradiční Tahiti
9,2 %
Ostrov rebelů Huahine
5,2 %
Adrenalinová Moorea
6,1 %
Jiný
2,5 %
Celkem hlasovalo 1537 čtenářů.

Praktické informace

Pokud se chystáte na dovolenou ve Francouzské Polynésii, mohly by se vám hodit následující informace:

Vstup do země:

Česká republika má s Francouzskou Polynésií zavedený bezvízový styk. Pozor ale na to, když pojedete přes USA. Tady už je nutná vstupní autorizace, popřípadě přímo vízum do Spojených států!

Jazyk:

Oficiálními jazyky jsou sice francouzština a tahitština, ale bez problémů se tady domluvíte i anglicky.

Očkování:

Při cestě do Francouzské Polynésie nemusíte být nijak speciálně očkovaní.

Měna:

Místní pacifický frank je pevně svázaný s Eurem. Za jedno Euro tady dostanete 119 franků. Pivo vás obvykle vyjde na zhruba 350 franků a zaplatit ho můžete i kartou, protože ty jsou tady běžně přijímané.

Pitná voda:

Voda z vodovodu je běžně pitná, ale… lepší je prevence než následné problémy a proto se doporučuje pít balenou vodu.

Související články

Výběr článků

Načítám