Hlavní obsah

V Kataru roste mrakodrap ve tvaru kaktusu i umělé ostrovy

V Doha, hlavním městě orientálního Kataru jsou ulice široké a čisté, lemované jsou luxusními hotely a moderními mrakodrapy. Teploty zde dosahují skoro 40 stupňů, boháči zde bydlí mimo jiné na speciálním umělém ostrově a benzín tu stojí pouhých 6 Kč za litr. Dalo by se říct „hotový ráj na zemi“. Turistů zde však mnoho nepotkáte a možná i proto se zdejší kraj stává zajímavou destinací pro řadu náročnějších cestovatelů.

Článek

Katar se řadí k jedněm z nejbohatších zemí vůbec. Mohou za to především bohaté zásoby ropy a zemního plynu. Proto má tato země Perského zálivu jeden z nejvyšších hrubých domácích produktů na hlavu. Pohybuje se okolo 100 000 dolarů. Většina turistů zamíří do hlavního města Doha, které je střelkou země ukazující k její vyspělosti a naleznete v něm řadu luxusních hotelů a pláží.

V obchodě na ledě

Život v Doha se na první pohled jeví jako ideální. Všude samý přepych, aleje mrakodrapů, osmiproudá silnice, čisté okolí a benzín za pakatel. Podél pláže vyrůstají pětihvězdičkové hotely, moře v mlhavém oparu splývá za horizontem s blankytně modrým nebem a sloupořadí palem na městské kolonádě dotváří obrázek perfekcionalistické země.

To vše by se ale neobešlo i bez „odvrácené stránky“. Při pobytu zde je potřeba určité opatrnosti. Pokud např. pojedete po městě autem a vyhodíte odpadek, strážník vám může klidně udělit pokutu až 30 tisíc. Rovněž když přivezete do země jakýkoliv alkohol, je dost pravděpodobné, že vám ho na letišti zabaví. Dovoz jakýchkoliv lihovin je zakázán. Ve městě zase např. potkáte velké skupiny bídně placených dělníků v otrhaném pracovním oblečení. Tvoří poměrně silný kontrast s pompézními a přepychovými velestavbami, na kterých pracují.

Rovněž byste si měli dávat pozor, koho oslovujete. Ač Katar nepatří k nejortodoxnějším muslimským státům, platí zde určitá pravidla. Když např. uvidíte na silnici zahalenou ženu a jste muž, raději se jí na nic neptejte, uvedli byste ji akorát do rozpaků, protože víra ji komunikaci s cizím mužem zakazuje.

Co si v Kataru rozhodně nenechat ujít:
Al Khawr Toto město je jedním z dalších dovolenkových rezortů vedle Doha. Nachází se zde známý Al-Sultan Beach hotel resort. Na pobřeží a v okolí města se nacházejí vynikající čisté a udržované pláže.
Al ZubaraKatar nabízí pouze málo příležitostí k výletům. Al Zubara je jednou z nich. Jedná se o starou pevnost s masivními metr širokými zdmi, za kterými se dnes skrývá muzeum keramiky a archeologických nálezů.
Koně a dostihyPodobně jako většina arabských zemí i Katar je baštou krásných živelných koní. Vedle dostihů se zde také často pořádají velkolepé výstavy arabských plnokrevníků.

Perfektní služby a luxus v nákupních galeriích

Na čem si Doha zakládá, jsou především perfektní služby. Nestane se, že by jediný kout v zemi nebyl opatřen klimatizací. Rovněž nakupování patří k předním artiklům místního života. Na tržištích najdete vrchovaté pyramidy nejrůznějšího ovoce a zeleniny a v nákupních galeriích zase luxusní zboží předních světových výrobců. Všechna střediska jsou velmi bohatě zásobena a snaží se nakupování svým zákazníkům co nejvíce zpříjemnit. Nedivte se tedy, že uprostřed komplexu najdete i ledové kluziště s půjčovnou bruslí. Stačí si jen nakoupit a jít se sklouznout.

Mezi jamkami a mrakodrapy

Na své si v Kataru přijdou i fanoušci golfu. Poblíž Doha se totiž nachází rozsáhlý areál Doha Golf club. Pro zvládnutí místních podmínek budete potřebovat výjimečně přesnou ruku. Areál je známý velkým množstvím překážek - nachází se tu 8 jezírek, 65 obrovských kaktusů, mnoho vápencových skalisek a četné zelené ferveje.

Pokud více než sportu holdujete kultuře, vydejte se do místního mrakodrapového centra. Krásný výhled je na něj třeba z promenády Al-Corniche. V centru města se nachází mnoho extraordinárních budov od předních architektů, ač spousta je jich ještě ve výstavbě. V současnosti jednou z nejočekávanějších staveb je budova ministerstva zemědělství, která má mít tvar gigantického kaktusu.

Nepřehlédněte
V Doha sídlí např. i světoznámá zpravodajská televize Al Džazíra. Severně od města se pak nachází známý závodnický okruh Losail International Circuit, kde se konají závody motorových vozidel.

Z již postavených budov zaujme hlavně Muzeum islámského umění, které připomíná svým tvarem pyramidu krále Džosera v egyptské Sakkáře. Muzeum navrhl slavný architekt čínsko-amerického původu Leoh Ming Pei, který je např. tvůrcem moderní skleněné pyramidy nad Louvrem.

Největší zvláštností Doha je ale místní rezidence boháčů nazvaná Katarská Perla. Vyrostla totiž netradičně na uměle vytvořeném ostrovním komplexu, kde se nachází několik osobních přístavů, mnoho elegantních apartmánů, restaurací a i trojice pětihvězdičkových hotelů. Koupě bytu v těchto prostorách se pohybuje od stovek tisíců k miliónům dolarů.

A v podobných zajímavostech by se dalo pokračovat dál a dál. Katar vás dokáže při jakékoliv procházce nebo aktivitě překvapit. Rozhodně není běžnou turistickou destinací pro strávení pobytu u moře, o to víc si však budete cenit toho, že máte možnost zdejší, pro Evropana trochu nezvyklý, způsob života poznávat.

Související články

V některém z příštích článků v rubrice Exotika zavítáme do další netradiční země Perského zálivu a představíme si Omán.

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o legendární silnici Garden Route, Svatém Martinu, Uruguaji, indické Goa, Palau nebo  Transsibiřské magistrále. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Kataru a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky dovolená Katar:

Podívejte se do země pompézních věžáků a skvěle vybavených obchodů a užijte si skutečně luxusní dovolenou.

Podívejte se do perly Arabského světa. Užívejte si nádherné pláže i scenérii s prastarou pevností v Muscatu.

Zavítejte do Emirátů. Vyzkoušejte si lyžování na největší zastřešené sjezdovce na světě nebo se podívejte na nejdražší světové hotely.

Anketa

Co byste v Kataru chtěli dělat?
strávit pobyt v luxusním resortu u moře
70,8 %
poznávat místní kulturu, umění a odlišnosti
16,8 %
vyrazit si na dostihy
1 %
zahrát si golf
1,6 %
nakupovat v kvalitních galeriích a na tržištích
2,5 %
něco jiného
7,3 %
Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Kataru

1.    Ústřední jazykem v zemi je arabština, ale ve městech většina lidí ovládá na slušné úrovni i angličtinu.

2.    Do Kataru platí pro českou republiku vízová povinnost. Tu vám buď zajistí vaše cestovní kancelář nebo si o ni musíte několik týdnů dopředu zažádat sami.

3.    Časový posun je v zemi plus tři hodiny od našeho zimního času. V létě je rozdíl pouze dvouhodinový.

4.    V zemi se platí katarskými riály. Jeden riál přijde v přepočtu zhruba na 5 Kč.

5.    Katar je země s velmi vysokými teplotami. Nejtepleji je zde od léta do prosince, kdy teploty sahají až k 40 či dokonce 50 stupňům.

Související články

Výběr článků

Načítám