Hlavní obsah

Malý Fidel a pláže jako z katalogu. Guardalavaca je Varadero východní Kuby

Když se turisté vydávají na Kubu a chtějí si dopřát alespoň několik krásných dní na nádherných plážích se světlounkým pískem a ve vlnách Karibiku, zpravidla si k tomu vyberou letovisko Varadero, které každý rok pohltí až 75 % všech návštěvníků Kuby. A přitom není jediné, které má co nabídnout. Jeho konkurencí, i když komornější, je Guardalavaca, město v provincii Holguín ve východní části ostrova.

Foto: bigstock.com

Kubánské pláže vás nadchnou v průběhu celého roku, bez výjimky.

Článek

Propadáte-li dojmu, že v katalozích cestovních kanceláří řádí grafik a fotografie z dlouhých pláží tvořených jemným prachovým pískem celé dny upravuje, tady, na severovýchodním pobřeží Kuby, dostanete možnost přesvědčit se, že se o to nemusí ani snažit. Skeptický dojem během chvilky vystřídá pocit, že jste najednou součástí některého z katalogů.

Guardalavaca, seznamte se!

Guardalavaca je malé letovisko v provincii Holguín (ano, v té provincii, kde prožil dětství sám Fidel Castro). Stejně tak samotné městečko není příliš velké, i přesto ale nabízí spoustu zážitků. Většina z nich se z pochopitelných důvodů soustřeďuje na moře, ale typickou atmosféru Kuby můžete nasát i na zdejších trzích, kde najdete od všeho něco a upomínkové předměty s typickým vyobrazením Che Guevary k tomu.

Podívejte se i na jiná krásná místa:

Budete-li si chtít příjemnou relaxaci na pláži něčím zpestřit, můžete se vydat právě na místní tržiště, vyzkoušet si ve zdejším centru vodních sportů scuba diving a šnorchlování nebo se projít po ekoarcheologické stezce, na níž lze spatřit jeskyni, kaktusy nebo úchvatné orchideje i další zajímavosti.

Foto: bigstock.com

Zpestřete si relaxaci na pláži šnorchlováním. Podmínky jsou tu fantastické!

Na zmíněném tržišti můžete pořídit suvenýry, bez nichž se z Kuby zkrátka nemůžete vrátit. U stánků ale využijte veškeré své umění smlouvat. Ceny jsou totiž hodně nadsazené a při správném vyjednávání můžete hodně ušetřit. Trhovci jsou tu jinak velmi příjemní, neženou se k vám hned, jak vás spatří, naopak vás nechají v klidu si všechno prohlédnout, osahat a rozmyslet si, co nakonec koupíte.

Foto: bigstock.com

Na tržišti to hraje všemi barvami, stoprocentně se tu „potkáte“ s Che Guevarou a ještě se přiučíte socialistickým heslům.

Udělejte si výlet do města!
Pokud si budete chtít udělat výlet, vydejte se do hlavního města provincie, jímž je Holguín. Díky množství zeleně je mu přezdíváno „kubánské město parků“ a osídlením se pyšní už od 16. století. Město má o návštěvníky postaráno třeba i proto, že v něm vyrůstal kubánský básník, prozaik a dramatik Reinaldo Arenas. Turisty na městě nejvíce lákají ekoturistické exkurze.

Za typickými obrázky z katalogů

Turisté kvůli věčně nabitému Varaderu oblast městečka Guardalavaca a jeho okolí podceňují, přitom jsou tu opravdu skvostné pláže, jejichž krásy se jen tak nenabažíte. Je jich hned pět a nabízejí hebký bílý písek i křišťálově čistou teplou vodu:

  • Playa Guardalavaca: Tato pláž je v provincii Holguín tou nejvyhledávanější. Kromě opalování, relaxace a koupání si můžete vyzkoušet scuba diving, potápění, rybaření, jízdu v kajaku a na katamaránu nebo windsurfing, případně si na pohodu zahrát volejbal. Nedaleko se nachází pohoří Sierra Maestra, jejichž návštěvou si rovněž můžete pobyt v této oblasti zpestřit.
  • Playa Pesquero: Asi kilometr dlouhá pláž nabízí pohled na krásné útesy a barevný podmořský život. Nedaleko pláže můžete navštívit národní park Bahia de Naranjo.
  • Playa Esmeralda: Chcete-li si kromě koupání užít také báječné šnorchlování, vydejte se na Playa Esmeralda, podél níž je voda typicky zbarvená do zelena a lze tu pozorovat bujnou vegetaci.
  • Playa Blanca: Na této pláži najdete jen jeden hotel, což je příčina toho, proč se tu nebudete nikdy prodírat davy turistů. Pokud si raději užíváte sluníčka a vody tak nějak víc v soukromí, vyzkoušejte toto místo.
  • Playa Yuranguanel: Nádherná pláž skýtající asi 550 metrů prostoru, kde se scházejí milovníci slunce, moře a jemného písku. Pláž je velmi oblíbená napříč celým spektrem turistů.
Foto: bigstock.com

Pláže na Kubě jedním slovem? Neodolatelné!

Inzertní sdělení: Poznejte Kubu jinak!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Vymaňte se z cestovatelských stereotypů a podívejte se do východní části Kuby, která nabízí úžasné zážitky, jako je Holguín, Santiago de Cuba, Baracoa nebo Guardalavaca. Odpočiňte si aktivně i pasivně a užijte si každý okamžik na čím dál oblíbenějším ostrově.

Východní část Kuby je ideální pro všechny, kteří se chtějí oprostit od davů turistů. Poznejte s námi krásné pláže severovýchodního pobřeží, ubytujte se v luxusním hotelu se špičkovými službami jen 150 metrů od moře a užijte si dovolenou, jak se sluší a patří.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o plavbě třísetmetrovou Queen Victorií, vydejte se na tajuplnou cestu Jižní Amerikou a poznejte oslnivé africké safari! Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Které letovisko byste navštívili raději?
Populární Varadero plné lidí.
10,6 %
Menší Guardalavacu, kde tolik lidí není.
89,4 %
Celkem hlasovalo 85 čtenářů.

Poznejte Kubu i mimo pláže!

Kuba je nádhernou součástí Velkých Antil a kromě pláží, o jejichž kráse dokáže jen málokdo vypovědět, sem turisty láká i mnoho jiných atrakcí. Jednou z nich je samozřejmě hlavní město Havana s úžasnou a pro nás nezvyklou koloniální architekturou. Vidět starou část města je báječný a neopakovatelný zážitek.

Okouzlující je i pobřežní město Trinidad, Santiago de Cuba, národní park Alejandro de Humboldt, který je právem považován za jeden z nejvýznamnějších parků tropického pásu v západní části zeměkoule, nebo pohoří Sierra Maestra – nejvyšší kubánské pohoří s divokou faunou a flórou. 

Při dovolené na Kubě si užívejte také nezapomenutelnou atmosféru kubánského rumu a doutníků. Pokud máte mezi známými nějakého fajnšmekra z těchto oblastí, uděláte mu takovým dárečkem velkou radost, případně si pořiďte stylový suvenýr sami pro sebe.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám